- Sty 3, 2009
- 27,947
- 2,293
- 113
Turecka sałatka z bardzo swojskich składników. Przepis pochodzi z książki "Tamarind & Saffron" Claudii Roden.
Z podanych składników dostaniemy 4-6 porcji:
1 duży seler
3 duże marchewki
sól
Na sos:
100 g grubo zmielonych orzechów laskowych
2 zgniecione ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
3 łyżki jasnego octu winnego
150 ml jogurtu greckiego
Seler i marchewki obrać, pokroić w zapałki i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić.
Wymieszać składniki sosu i polać nim warzywa. Ja odczekałam aż warzywa wystygną i wszystko wymieszałam. Moim zdaniem najlepsze jest jak co najmniej godzinę postoi w lodówce.
Z podanych składników dostaniemy 4-6 porcji:
1 duży seler
3 duże marchewki
sól
Na sos:
100 g grubo zmielonych orzechów laskowych
2 zgniecione ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
3 łyżki jasnego octu winnego
150 ml jogurtu greckiego
Seler i marchewki obrać, pokroić w zapałki i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić.
Wymieszać składniki sosu i polać nim warzywa. Ja odczekałam aż warzywa wystygną i wszystko wymieszałam. Moim zdaniem najlepsze jest jak co najmniej godzinę postoi w lodówce.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: