- Lip 29, 2006
- 298
- 1
- 0
2 kg selera
1 szkl. octu
3 szkl. wody
2 łyżki cukru
3-6 gożdzików
kawałek cynamonu
Obrany, pokrojony w słupki seler (tarka V) zblanszować w wodzie z 2 łyżkami soli i 1 łyżką octu, wody ma być tyle, żeby przykryć warzywo. Zalewę zagotować, wrzucić odcedzony seler, wkładać do słoików. Pasteryzować ok. 20 min.
Sałatka z selerem w/w
osączyć seler z zalewy, dodać kukurydzę, ananasa z puszki, jabłko i szynkę konserwową pokrojone w kostkę, zalać majonezem wymieszanym z jogurtem naturalnym 1:1. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
A może ktoś zna inną wersję?

1 szkl. octu
3 szkl. wody
2 łyżki cukru
3-6 gożdzików
kawałek cynamonu
Obrany, pokrojony w słupki seler (tarka V) zblanszować w wodzie z 2 łyżkami soli i 1 łyżką octu, wody ma być tyle, żeby przykryć warzywo. Zalewę zagotować, wrzucić odcedzony seler, wkładać do słoików. Pasteryzować ok. 20 min.
Sałatka z selerem w/w
osączyć seler z zalewy, dodać kukurydzę, ananasa z puszki, jabłko i szynkę konserwową pokrojone w kostkę, zalać majonezem wymieszanym z jogurtem naturalnym 1:1. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
A może ktoś zna inną wersję?
