- Sie 28, 2005
- 8,202
- 1,708
- 113
Składniki
250 g oczyszczonego selera bulwiastego
1 średnia cebula
2 łyżki oleju z pestek winogron
1 l wywaru warzywnego ( lub rosołu drobiowego, może być z kostki)
1 łyżka tartego chrzanu ( ze słoiczka)
sól, biały pieprz, otarta skórka z ½ cytryny
1/2 szklanki mleka
2 banany
Wykonanie
Seler pokroić w julienne, obsmażyć na oleju do lekkiego zezłocenia kantów, wyjąć z garnka, odłożyć.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić w tym samym garnku ( jeśli trzeba, dodać troszke oleju z winogron).Do cebuli wrzucić uprzednio obsmażony seler, zalać wodą ( rosołem) i dodać mleko.
Doprawić solą, pieprzem, chrzanem, tartą skórką cytrynową . Doprowadzić do zagotowania i zgasić. Słupki selera powinny być al’ dente
Na każdy talerz pokroić połówke banana w plasterki, zalać zupą, podawać.
250 g oczyszczonego selera bulwiastego
1 średnia cebula
2 łyżki oleju z pestek winogron
1 l wywaru warzywnego ( lub rosołu drobiowego, może być z kostki)
1 łyżka tartego chrzanu ( ze słoiczka)
sól, biały pieprz, otarta skórka z ½ cytryny
1/2 szklanki mleka
2 banany
Wykonanie
Seler pokroić w julienne, obsmażyć na oleju do lekkiego zezłocenia kantów, wyjąć z garnka, odłożyć.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić w tym samym garnku ( jeśli trzeba, dodać troszke oleju z winogron).Do cebuli wrzucić uprzednio obsmażony seler, zalać wodą ( rosołem) i dodać mleko.
Doprawić solą, pieprzem, chrzanem, tartą skórką cytrynową . Doprowadzić do zagotowania i zgasić. Słupki selera powinny być al’ dente
Na każdy talerz pokroić połówke banana w plasterki, zalać zupą, podawać.
