Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Selery w zielonym sosie
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 953146" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis pochodzi z miesięcznika Ty i Ja. Robiłam tę przystawkę jakiś czas temu i wszystkim bardzo smakowała. Jest na pewno inna niż znane nam sałatki i, kto lubi selery, bardzo ciekawa w smaku.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>2 duże lub 3 mniejsze bulwy selera</p><p>sok z cytryny lub trochę octu do zakwaszenia wody</p><p>sól</p><p><strong>Zielony sos</strong></p><p>pęczek natki pietruszki</p><p>pęczek szczypiorku</p><p>1 jajko ugotowane na twardo</p><p>1 mały korniszon (brałam średni ogórek konserwowy)</p><p>1 mała cebula</p><p>1 ząbek czosnku</p><p>15 dkg majonezu</p><p>2 łyżki łagodnej musztardy</p><p>sok z 1/2 cytryny</p><p></p><p>Selery myjemy, obieramy i kroimy w niezbyt cienkie plastry, następnie gotujemy w małej ilości osolonej wody, lekko zakwaszonej sokiem z cytryny lub octem. UWAGA - nie rozgotować! Ugotowane plastry selera studzimy. </p><p>Przyrządzamy sos: natkę i szczypiorek myjemy, osączamy z wody i drobniutko siekamy. Również drobno siekamy jajko, korniszon lub ogórek konserwowy, cebulę i czosnek. Wszystkie składniki mieszamy, dokładamy majonez, do którego dodaliśmy musztardę i sok z cytryny. </p><p>Wystudzone plastry selera delikatnie mieszamy z &quot;zielonym sosem&quot; i podajemy jako doskonałą przystawkę.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 953146, member: 10341"] Przepis pochodzi z miesięcznika Ty i Ja. Robiłam tę przystawkę jakiś czas temu i wszystkim bardzo smakowała. Jest na pewno inna niż znane nam sałatki i, kto lubi selery, bardzo ciekawa w smaku. [B]Składniki [/B]2 duże lub 3 mniejsze bulwy selera sok z cytryny lub trochę octu do zakwaszenia wody sól [B]Zielony sos[/B] pęczek natki pietruszki pęczek szczypiorku 1 jajko ugotowane na twardo 1 mały korniszon (brałam średni ogórek konserwowy) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 15 dkg majonezu 2 łyżki łagodnej musztardy sok z 1/2 cytryny Selery myjemy, obieramy i kroimy w niezbyt cienkie plastry, następnie gotujemy w małej ilości osolonej wody, lekko zakwaszonej sokiem z cytryny lub octem. UWAGA - nie rozgotować! Ugotowane plastry selera studzimy. Przyrządzamy sos: natkę i szczypiorek myjemy, osączamy z wody i drobniutko siekamy. Również drobno siekamy jajko, korniszon lub ogórek konserwowy, cebulę i czosnek. Wszystkie składniki mieszamy, dokładamy majonez, do którego dodaliśmy musztardę i sok z cytryny. Wystudzone plastry selera delikatnie mieszamy z "zielonym sosem" i podajemy jako doskonałą przystawkę. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Selery w zielonym sosie
Bottom