Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Semifrio de aguardente czyli zimny deser z winogronową wódką
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="AgusiaH" data-source="post: 15459" data-attributes="member: 80"><p>Jedna z wielu odmian semifrio ( w dosłownym tlumaczeniu: pół zimne), czyli puszystych kremów na bazie bitej śmietany, czasami przekładanych herbatnikami lub biszkoptami.</p><p>liczba porcji: 4-6 </p><p></p><p>4-5 listków żelatyny </p><p>0.5l śmietany kremówki </p><p>3 jajka </p><p>200g cukru </p><p>150ml Aguardente ( wódki z winogron), można zastąpić grappą, brandy lub whisky</p><p>bita śmietana do przybrania </p><p></p><p>Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie.Ubić mikserem żółtka i 100g cukru i alkohol.Ogrzewać 3min na parze ( w bain -marie), ciągle ubijając do zgęstnienia.Dodać żelatynę, zdjąć z ognia. Ostudzić.Ubić białka z 50g cukru i wymieszać je ze śmietaną również ubitą z 50g cukru. Białka ze śmietaną dodać do żółtek z alkoholem. Wlać do formy kesowej wyłożonej folią aluminiową lub przezroczystą kuchenną. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Wyjąć z formy i udekorować bitą śmietaną. </p><p>Można też formę wyłożyć podłużnymi biszkoptami. </p><p></p><p>dodatkowe informacje: Przechowywać w lodówce. Podawać schłodzone. Pyszne z kawą.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="AgusiaH, post: 15459, member: 80"] Jedna z wielu odmian semifrio ( w dosłownym tlumaczeniu: pół zimne), czyli puszystych kremów na bazie bitej śmietany, czasami przekładanych herbatnikami lub biszkoptami. liczba porcji: 4-6 4-5 listków żelatyny 0.5l śmietany kremówki 3 jajka 200g cukru 150ml Aguardente ( wódki z winogron), można zastąpić grappą, brandy lub whisky bita śmietana do przybrania Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie.Ubić mikserem żółtka i 100g cukru i alkohol.Ogrzewać 3min na parze ( w bain -marie), ciągle ubijając do zgęstnienia.Dodać żelatynę, zdjąć z ognia. Ostudzić.Ubić białka z 50g cukru i wymieszać je ze śmietaną również ubitą z 50g cukru. Białka ze śmietaną dodać do żółtek z alkoholem. Wlać do formy kesowej wyłożonej folią aluminiową lub przezroczystą kuchenną. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Wyjąć z formy i udekorować bitą śmietaną. Można też formę wyłożyć podłużnymi biszkoptami. dodatkowe informacje: Przechowywać w lodówce. Podawać schłodzone. Pyszne z kawą. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Semifrio de aguardente czyli zimny deser z winogronową wódką
Top
Bottom