Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Serniczki z ziemniakami*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 943989" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis pochodzi z książki Macieja Halbańskiego &quot;Potrawy z różnych stron świata&quot;. Składniki podano dla 6 osób i na tyle ja zamieszczę, bo dla siebie, jak zwykle, zrobiłam z mniejszej porcji. </p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>60 dkg ziemniaków</p><p>30 dkg twarogu</p><p>jajko</p><p>10 dkg mąki ( może będzie potrzebne więcej do obtaczania)</p><p>2 łyżki cukru</p><p>pół szklanki śmietany (miałam 22% szefa kuchni, może być inna)</p><p>5 dkg tłuszczu (wzięłam masło i trochę oleju)</p><p>sól</p><p></p><p>Ziemniaki obieramy, gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i przepuszczamy przez praskę. Ziemniaczane purée mieszamy ze zmielonym twarogiem, dodajemy jajko, mąkę (7 dkg), cukier i sól. Wyrabiamy ciasto, z którego formujemy okrągłe placuszki, obtaczamy w reszcie mąki (jeśli z mało, trzeba trochę dodać) i smażymy z obu stron na rumiano. Ja robiłam to na maśle z olejem. Podajemy gorące z zimną śmietaną. Są tanie i smaczne.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 943989, member: 10341"] Przepis pochodzi z książki Macieja Halbańskiego "Potrawy z różnych stron świata". Składniki podano dla 6 osób i na tyle ja zamieszczę, bo dla siebie, jak zwykle, zrobiłam z mniejszej porcji. [B]Składniki [/B]60 dkg ziemniaków 30 dkg twarogu jajko 10 dkg mąki ( może będzie potrzebne więcej do obtaczania) 2 łyżki cukru pół szklanki śmietany (miałam 22% szefa kuchni, może być inna) 5 dkg tłuszczu (wzięłam masło i trochę oleju) sól Ziemniaki obieramy, gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i przepuszczamy przez praskę. Ziemniaczane purée mieszamy ze zmielonym twarogiem, dodajemy jajko, mąkę (7 dkg), cukier i sól. Wyrabiamy ciasto, z którego formujemy okrągłe placuszki, obtaczamy w reszcie mąki (jeśli z mało, trzeba trochę dodać) i smażymy z obu stron na rumiano. Ja robiłam to na maśle z olejem. Podajemy gorące z zimną śmietaną. Są tanie i smaczne. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Serniczki z ziemniakami*
Top
Bottom