- Gru 31, 2012
- 238
- 0
- 0
Smaki mojego dzieciństwa ... zachwycają do dziś
Składniki:
Cisto ( właściwie to kruszonka)
- 400 g mąki pszennej
- 4 żółtka
- 1 kostka margaryny
- 1 cukier waniliowy
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki proszku do pieczenia
Masa serowa:
- twaróg półtłusty 1 kg (krajanka) UWAGA! nie stosujemy żadnych serków w kubełkach itp.
- 2 żółtka
- starta skórka z 2 cytryn reszta na sok
- 3/4 szklanki cukru
- budyń waniliowy lub śmietankowy
- 2 łyżki masła
- białko z 4 jajek
Zaczynamy od wyrobienia ciasta. Mieszamy składniki i dokładnie wyrabiamy, margaryna powinna mieć temperaturę pokojowa wtedy łatwiej się wyrabia. Ciasto dzielimy na 2 równe części i wkładamy do zamrażarki. Tera pora na masę serową. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie dodajemy do sera przeciśniętego przez praskę, wymieszanego z resztą składników (masełko powinno być roztopione ale nie gorące). Sok wyciskamy z cytryn do smaku, zależy od sera.
Na wysmarowaną i posypaną bułką formę trzemy na grubych oczkach 1 kawałek ciasta i równomiernie rozprowadzamy. Następnie nakładamy masę i trzemy 2 część. Czynności należy wykonywąć delikatnie by nie zbić ciasta.
Wkładamy do piekarnika na 250*C, wpierw pieczmy z dołu a po 30-40 min a następnie dołączamy górę, do uzyskania złotego koloru.
Smacznego.
http://sepichce.blogspot.com/2013/02/sernik-babci-janki.html

Składniki:
Cisto ( właściwie to kruszonka)
- 400 g mąki pszennej
- 4 żółtka
- 1 kostka margaryny
- 1 cukier waniliowy
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki proszku do pieczenia
Masa serowa:
- twaróg półtłusty 1 kg (krajanka) UWAGA! nie stosujemy żadnych serków w kubełkach itp.
- 2 żółtka
- starta skórka z 2 cytryn reszta na sok
- 3/4 szklanki cukru
- budyń waniliowy lub śmietankowy
- 2 łyżki masła
- białko z 4 jajek
Zaczynamy od wyrobienia ciasta. Mieszamy składniki i dokładnie wyrabiamy, margaryna powinna mieć temperaturę pokojowa wtedy łatwiej się wyrabia. Ciasto dzielimy na 2 równe części i wkładamy do zamrażarki. Tera pora na masę serową. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie dodajemy do sera przeciśniętego przez praskę, wymieszanego z resztą składników (masełko powinno być roztopione ale nie gorące). Sok wyciskamy z cytryn do smaku, zależy od sera.
Na wysmarowaną i posypaną bułką formę trzemy na grubych oczkach 1 kawałek ciasta i równomiernie rozprowadzamy. Następnie nakładamy masę i trzemy 2 część. Czynności należy wykonywąć delikatnie by nie zbić ciasta.
Wkładamy do piekarnika na 250*C, wpierw pieczmy z dołu a po 30-40 min a następnie dołączamy górę, do uzyskania złotego koloru.
Smacznego.
http://sepichce.blogspot.com/2013/02/sernik-babci-janki.html
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: