Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Sernik bananowo - kajmakowy z orzechami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1660097" data-attributes="member: 1024"><p>Dziś jeszcze inna wersja, paskowana, w tortownicy o śr. 28 cm:</p><p> Na spód dałam półkruche ciasto, krótko podpieczone.</p><p>Wymieszałam widelcem:</p><p>1 kg twarogu sernikowego z Piątnicy</p><p>1 puszkę masy krówkowej gostyńskiej</p><p>6 jajek L</p><p>1 opak. cukru z wanilią </p><p>3 dojrzałe rozgniecione banany</p><p>2 płaskie łyżki maizeny</p><p>2 płaskie łyżki mąki.</p><p>Do połowy masy dodałam roztopione razem w kąpieli wodnej:</p><p>50 g gorzkiej czekolady</p><p>1 łyżkę kawy rozpuszczalnej </p><p>2 łyżki kremówki</p><p>Nakładałam na przemian po trzy łyżki ciemnej i jasnej masy na środek tortownicy, a na koniec przeciągnęłam patyczkiem od środka ku obwodowi, by uzyskać &quot;pajęczynkę&quot;.</p><p>Piekłam metodą gazetową (9 minut w 250 stopniach plus 45 minut w 160). </p><p></p><p> [ATTACH=full]99136[/ATTACH]</p><p></p><p>Plamki widoczne w ciemnej masie to drobne kawałeczki czekolady. Specjalnie je zostawiłam, by chrupały przy jedzeniu, ale wizualnie ładniej by wyglądało, gdyby kolor był jednolity.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1660097, member: 1024"] Dziś jeszcze inna wersja, paskowana, w tortownicy o śr. 28 cm: Na spód dałam półkruche ciasto, krótko podpieczone. Wymieszałam widelcem: 1 kg twarogu sernikowego z Piątnicy 1 puszkę masy krówkowej gostyńskiej 6 jajek L 1 opak. cukru z wanilią 3 dojrzałe rozgniecione banany 2 płaskie łyżki maizeny 2 płaskie łyżki mąki. Do połowy masy dodałam roztopione razem w kąpieli wodnej: 50 g gorzkiej czekolady 1 łyżkę kawy rozpuszczalnej 2 łyżki kremówki Nakładałam na przemian po trzy łyżki ciemnej i jasnej masy na środek tortownicy, a na koniec przeciągnęłam patyczkiem od środka ku obwodowi, by uzyskać "pajęczynkę". Piekłam metodą gazetową (9 minut w 250 stopniach plus 45 minut w 160). [ATTACH=full]99136[/ATTACH] Plamki widoczne w ciemnej masie to drobne kawałeczki czekolady. Specjalnie je zostawiłam, by chrupały przy jedzeniu, ale wizualnie ładniej by wyglądało, gdyby kolor był jednolity. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Sernik bananowo - kajmakowy z orzechami
Top
Bottom