Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Sernik bananowo - kajmakowy z orzechami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 911277" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Sernik bananowo – kajmakowy z orzechami</strong></p><p></p><p>Właśnie się zastanawiałam, co tym razem z robić z trzech bardzo dojrzałych bananów, gdy przeczytałam post Eve.eire o <a href="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=12994&view=findpost&p=910481" target="_blank">książeczce z sernikami</a>. </p><p>Pogrzebałam w spiżarni, znalazłam zapomnianą puszkę kajmaku i od razu wiedziałam, że to jest to!</p><p>Dziękuję Ci <strong>Eve</strong> za inspirację! </p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p>Spód:</p><p>100 g ciasteczek Digestive</p><p>60 g mielonych lub bardzo drobno posiekanych orzechów włoskich</p><p>60 – 70 g roztopionego masła</p><p></p><p><strong>Masa serowa:</strong></p><p>500 g sera śmietankowego (Delfiko lub MilkLand) w temperaturze pokojowej</p><p>200 g trzykrotnie mielonego sera o zawart. 5% tłuszczu, w temp. pokojowej</p><p>3 duże bardzo dojrzałe banany</p><p>sok z połówki cytryny</p><p>1 puszka masy kajmakowej orzechowej Markomilk (ok. 390 g)</p><p>4 duże jajka</p><p>2 łyżki esencji waniliowej</p><p></p><p>Do dekoracji – bita śmietana, połówki orzechów włoskich w karmelu, kawa rozpuszczalna</p><p></p><p>Tortownica 23 cm wysmarowana masłem.</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p><strong>Spód:</strong></p><p>Ciastka przełożyć do woreczka z mocnej folii, zgnieść wałkiem na piasek, dodać orzechy i stopione masło, wymieszać, ugnieść na dnie tortownicy, schłodzić w lodówce, a potem podpiec w piekarniku (180 stopni, 10 minut). Wystudzić.</p><p><strong>Masa serowa:</strong></p><p>Do dużej miski włożyć pokrojone w kawałki banany, skropić je sokiem z cytryny, zmiksować krótko żyrafą , dodać podgrzaną masę kajmakową, wymieszać. Dodać sery, esencję waniliową i jajka (po jednym). Wymieszać łyżką lub widelcem do połączenia składników. Nie miksować. Wylać na podpieczony spód. </p><p>Piec metodą gazetową (10 minut w 250 stopniach plus 50 w 160).</p><p>Wyjąć z piekarnika na ażurową podstawkę. Po 10 – 15 minutach zdjąć obręcz tortownicy. Wystudzić i wstawić na noc do lodówki w zamkniętym pojemniku na ciasta. Dekorować na obwodzie rozetkami bitej śmietany, orzechami w karmelu i odrobiną kawy rozpuszczalnej.</p><p></p><p>Sernik jest nadspodziewanie smaczny, jedwabiście kremowy, ale ładnie zestalony i łatwy w krojeniu, aromatyczny i nie za słodki.</p><p>Mojej banano- i kajmakolubnej rodzinie bardzo zasmakował. Następnym razem zrobię wersję z dodatkiem kawy do masy serowej - myślę, że będzie jeszcze smaczniejsza.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 911277, member: 1024"] [B]Sernik bananowo – kajmakowy z orzechami[/B] Właśnie się zastanawiałam, co tym razem z robić z trzech bardzo dojrzałych bananów, gdy przeczytałam post Eve.eire o [URL="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=12994&view=findpost&p=910481"]książeczce z sernikami[/URL]. Pogrzebałam w spiżarni, znalazłam zapomnianą puszkę kajmaku i od razu wiedziałam, że to jest to! Dziękuję Ci [B]Eve[/B] za inspirację! [B]Składniki:[/B] Spód: 100 g ciasteczek Digestive 60 g mielonych lub bardzo drobno posiekanych orzechów włoskich 60 – 70 g roztopionego masła [B]Masa serowa:[/B] 500 g sera śmietankowego (Delfiko lub MilkLand) w temperaturze pokojowej 200 g trzykrotnie mielonego sera o zawart. 5% tłuszczu, w temp. pokojowej 3 duże bardzo dojrzałe banany sok z połówki cytryny 1 puszka masy kajmakowej orzechowej Markomilk (ok. 390 g) 4 duże jajka 2 łyżki esencji waniliowej Do dekoracji – bita śmietana, połówki orzechów włoskich w karmelu, kawa rozpuszczalna Tortownica 23 cm wysmarowana masłem. [B]Wykonanie:[/B] [B]Spód:[/B] Ciastka przełożyć do woreczka z mocnej folii, zgnieść wałkiem na piasek, dodać orzechy i stopione masło, wymieszać, ugnieść na dnie tortownicy, schłodzić w lodówce, a potem podpiec w piekarniku (180 stopni, 10 minut). Wystudzić. [B]Masa serowa:[/B] Do dużej miski włożyć pokrojone w kawałki banany, skropić je sokiem z cytryny, zmiksować krótko żyrafą , dodać podgrzaną masę kajmakową, wymieszać. Dodać sery, esencję waniliową i jajka (po jednym). Wymieszać łyżką lub widelcem do połączenia składników. Nie miksować. Wylać na podpieczony spód. Piec metodą gazetową (10 minut w 250 stopniach plus 50 w 160). Wyjąć z piekarnika na ażurową podstawkę. Po 10 – 15 minutach zdjąć obręcz tortownicy. Wystudzić i wstawić na noc do lodówki w zamkniętym pojemniku na ciasta. Dekorować na obwodzie rozetkami bitej śmietany, orzechami w karmelu i odrobiną kawy rozpuszczalnej. Sernik jest nadspodziewanie smaczny, jedwabiście kremowy, ale ładnie zestalony i łatwy w krojeniu, aromatyczny i nie za słodki. Mojej banano- i kajmakolubnej rodzinie bardzo zasmakował. Następnym razem zrobię wersję z dodatkiem kawy do masy serowej - myślę, że będzie jeszcze smaczniejsza. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Sernik bananowo - kajmakowy z orzechami
Bottom