Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Sernik bananowy z toffi
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="zauberi" data-source="post: 1188685" data-attributes="member: 23623"><p>Z książki Nigelli - Kuchnia</p><p></p><p>Porcja na tortownicę o śr. 21-23 cm:</p><p></p><p>Spód:</p><p></p><p> 250 g pełnoziarnistych herbatników,</p><p> 75 g masła o temperaturze pokojowej</p><p></p><p>Sernik:</p><p></p><p> 4 przejrzałe banany średniej wielkości,</p><p> 60 ml soku z cytryny,</p><p> 700 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej (użyłam twarogu półtłustego - mieliłam sama),</p><p> 6 jajek,</p><p> 150 g jasnego cukru trzcinowego</p><p></p><p>Sos toffi:</p><p></p><p> 100 g masła o temperaturze pokojowej,</p><p> 125 ml golden syrupu,</p><p> 75 g jasnego cukru trzcinowego</p><p></p><p></p><p>Rozgrzej piekarnik do 170 stopni i zagotuj pełny czajnik wody. Owiń z zewnątrz tortownicę (spód i boki) podwójną warstwą folii spożywczej a następnie podwójną warstwą folii aluminiowej.</p><p></p><p>Zmiksuj herbatniki z masłem. Wylep nimi dno tortownicy. Wstaw ją do lodówki. Rozgnieć banany widelcem, dodaj sok z cytryny (ja zmiksowałam blenderem). Zmiksuj serek, jajka i cukier. Dodaj banany i miksuj aż uzyskasz gładką masę. Wlej masę serową do tortownicy. Tortownicę wstaw w większą blaszkę, do której wlejesz wodę. Wstaw blaszkę z tortownicą do piekarnika i wlej wrzątek do blachy w takiej ilości by sięgał połowy wysokości tortownicy. Piecz ok. 1 godziny 10 minut - środek sernika powinien być ścięty z wierzchu. Wyjmij tortownicę z kąpieli wodnej i umieść na metalowej kratce. Zdejmij folię aluminiową, pozostaw sernik na kratce do ostygnięcia. Wstaw na noc do lodówki.</p><p></p><p>Sos: na małym ogniu podgrzej w rondlu masło z syropem i cukrem, aż całość zacznie bulgotać, potem gotuj jeszcze przez 1-2 minuty (u mnie ok. 5 bo cukier się nie chciał rozpuścić) - sos będzie wyglądał jak spieniony, bursztynowy gęsty płyn. Lekko go przestudź, przelej do dzbanuszka lub moja wersja - schłodzonym polej sernik (mój sos wyszedł za gęsty więc dodałam trochę kremówki). Smacznego!</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="zauberi, post: 1188685, member: 23623"] Z książki Nigelli - Kuchnia Porcja na tortownicę o śr. 21-23 cm: Spód: 250 g pełnoziarnistych herbatników, 75 g masła o temperaturze pokojowej Sernik: 4 przejrzałe banany średniej wielkości, 60 ml soku z cytryny, 700 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej (użyłam twarogu półtłustego - mieliłam sama), 6 jajek, 150 g jasnego cukru trzcinowego Sos toffi: 100 g masła o temperaturze pokojowej, 125 ml golden syrupu, 75 g jasnego cukru trzcinowego Rozgrzej piekarnik do 170 stopni i zagotuj pełny czajnik wody. Owiń z zewnątrz tortownicę (spód i boki) podwójną warstwą folii spożywczej a następnie podwójną warstwą folii aluminiowej. Zmiksuj herbatniki z masłem. Wylep nimi dno tortownicy. Wstaw ją do lodówki. Rozgnieć banany widelcem, dodaj sok z cytryny (ja zmiksowałam blenderem). Zmiksuj serek, jajka i cukier. Dodaj banany i miksuj aż uzyskasz gładką masę. Wlej masę serową do tortownicy. Tortownicę wstaw w większą blaszkę, do której wlejesz wodę. Wstaw blaszkę z tortownicą do piekarnika i wlej wrzątek do blachy w takiej ilości by sięgał połowy wysokości tortownicy. Piecz ok. 1 godziny 10 minut - środek sernika powinien być ścięty z wierzchu. Wyjmij tortownicę z kąpieli wodnej i umieść na metalowej kratce. Zdejmij folię aluminiową, pozostaw sernik na kratce do ostygnięcia. Wstaw na noc do lodówki. Sos: na małym ogniu podgrzej w rondlu masło z syropem i cukrem, aż całość zacznie bulgotać, potem gotuj jeszcze przez 1-2 minuty (u mnie ok. 5 bo cukier się nie chciał rozpuścić) - sos będzie wyglądał jak spieniony, bursztynowy gęsty płyn. Lekko go przestudź, przelej do dzbanuszka lub moja wersja - schłodzonym polej sernik (mój sos wyszedł za gęsty więc dodałam trochę kremówki). Smacznego! [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Sernik bananowy z toffi
Bottom