Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Sernik (cheesecake) na skondensowanym mleku
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Krystyna9" data-source="post: 897112" data-attributes="member: 4258"><p>Jeżeli można piec serniki z dodatkiem śmietany czy mleka, to chyba można i z mlekiem skondensowanym? A jakże, można. Mało tego, sernik wyszedł niesamowicie kremowy. Dodatek masy &quot;krówkowej&quot;, daje niesamowity efekt smakowy, ale i wizualny</p><p></p><p>[ATTACH=full]45713[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p></p><p><strong><em>Spód:</em></strong></p><p></p><p>* 1 opakowanie (225g) ciastek digestive - pokruszyc </p><p>* 1 łyżka kakao</p><p>* 50-60 g masła - rozpuścic</p><p></p><p><strong><em>Masa serowa:</em></strong></p><p></p><p>* 700 g sera śmietankowego</p><p>* 1 puszka (460g) mleka skondensowanego słodzonego - (puszki o tej gramaturze kupowałam w Lidlu)</p><p>* 4 jajka</p><p>* 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej</p><p>* sok z 1 dużej cytryny</p><p></p><p><strong><em>Dodatkowo:</em></strong></p><p></p><p>* 1 puszka masy &quot;krówkowej&quot;</p><p>* kilka łyżek śmiatanki kremówki</p><p></p><p>* 400 g śmietany kwaśnej ( na wierzch sernika)</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p></p><p>Pokruszone ciastka wymieszac z kakao i dodac rozpuszczone masło. Wymieszac i tą masą wylepic dno i częściowo boki tortownicy (<strong>średnica 25 - 26cm</strong>) . Wstawic do lodówki na 1/2 godziny</p><p></p><p>Ser śmietankowy wymieszac w misce. Teraz dodajemy do niego pozostałe składniki tj. mleko skondensowane, jajka, mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Delikatnie wymieszac. Powstanie nam dośc rzadka masa serowa, którą wlewamy do tortownicy . (jeżeli nie jesteśmy pewni szczelności naszej tortownicy, to owijamy ją z zewnątrz folią aluminiową)</p><p></p><p>Masę &quot;krówkową&quot; przekładamy z puszki do miseczki i dodajemy stopniowo śmiatnę kremówkę. Mieszamy razem do momentu aż otrzymamy w miarę lekką konsystencję masy. Nie może byc ona jednak lejąca. Powinna dośc swobodnie spadac z łyżeczki. Teraz , nabieramy łyżeczką i układamy w masie serowej. Te kupki z masy krówkowej, będą się topic w masie serowej, bo jest ona rzadka. </p><p>Ja nie wykorzystałam całej puszki, tylko tak gdzieś 1-2 - 3/4 puszki. Resztę zjadłam.</p><p></p><p>Całośc wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 (130-termoobieg) stopni z ustawionym na dnie naczyniem z wodą. Pieczemy ok 1 godziny i 15 minut.</p><p></p><p>Po tym czasie wystawiamy sernik i na wierzch smarujemy gęstą , kwaśną śmietaną (bez dodatków). Tortownicę wstawiamy z powrotem do piekarnika, aby po 3 minutach go wyłączyc. Sernik zostawiamy w wyłączonym piekarniku jeszcze ok. 10 minut.</p><p></p><p>Wyjmujemy i studzimy, a następnie wstawiamy do lodówki na kilka godzin (6-8)</p><p></p><p>[ATTACH=full]45714[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Krystyna9, post: 897112, member: 4258"] Jeżeli można piec serniki z dodatkiem śmietany czy mleka, to chyba można i z mlekiem skondensowanym? A jakże, można. Mało tego, sernik wyszedł niesamowicie kremowy. Dodatek masy "krówkowej", daje niesamowity efekt smakowy, ale i wizualny [ATTACH=full]45713[/ATTACH] [B]Składniki:[/B] [B][I]Spód:[/I][/B] * 1 opakowanie (225g) ciastek digestive - pokruszyc * 1 łyżka kakao * 50-60 g masła - rozpuścic [B][I]Masa serowa:[/I][/B] * 700 g sera śmietankowego * 1 puszka (460g) mleka skondensowanego słodzonego - (puszki o tej gramaturze kupowałam w Lidlu) * 4 jajka * 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej * sok z 1 dużej cytryny [B][I]Dodatkowo:[/I][/B] * 1 puszka masy "krówkowej" * kilka łyżek śmiatanki kremówki * 400 g śmietany kwaśnej ( na wierzch sernika) [B]Wykonanie:[/B] Pokruszone ciastka wymieszac z kakao i dodac rozpuszczone masło. Wymieszac i tą masą wylepic dno i częściowo boki tortownicy ([B]średnica 25 - 26cm[/B]) . Wstawic do lodówki na 1/2 godziny Ser śmietankowy wymieszac w misce. Teraz dodajemy do niego pozostałe składniki tj. mleko skondensowane, jajka, mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Delikatnie wymieszac. Powstanie nam dośc rzadka masa serowa, którą wlewamy do tortownicy . (jeżeli nie jesteśmy pewni szczelności naszej tortownicy, to owijamy ją z zewnątrz folią aluminiową) Masę "krówkową" przekładamy z puszki do miseczki i dodajemy stopniowo śmiatnę kremówkę. Mieszamy razem do momentu aż otrzymamy w miarę lekką konsystencję masy. Nie może byc ona jednak lejąca. Powinna dośc swobodnie spadac z łyżeczki. Teraz , nabieramy łyżeczką i układamy w masie serowej. Te kupki z masy krówkowej, będą się topic w masie serowej, bo jest ona rzadka. Ja nie wykorzystałam całej puszki, tylko tak gdzieś 1-2 - 3/4 puszki. Resztę zjadłam. Całośc wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 (130-termoobieg) stopni z ustawionym na dnie naczyniem z wodą. Pieczemy ok 1 godziny i 15 minut. Po tym czasie wystawiamy sernik i na wierzch smarujemy gęstą , kwaśną śmietaną (bez dodatków). Tortownicę wstawiamy z powrotem do piekarnika, aby po 3 minutach go wyłączyc. Sernik zostawiamy w wyłączonym piekarniku jeszcze ok. 10 minut. Wyjmujemy i studzimy, a następnie wstawiamy do lodówki na kilka godzin (6-8) [ATTACH=full]45714[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Sernik (cheesecake) na skondensowanym mleku
Bottom