Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
sernik - cheesecake pomarańczowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Krystyna9" data-source="post: 913282" data-attributes="member: 4258"><p>[ATTACH=full]47107[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p></p><p><strong><em>Sernik:</em></strong></p><p></p><p>* 225 g ciastek digestive</p><p>* ok. 60 g masła</p><p>* 100 g mielonych migdałów</p><p></p><p>* 700 g sera śmietankowego</p><p>* 4 łyżki (z dużą górką) gęstej śmietany</p><p>* 3 jajka</p><p>* 3 łyżki mąki</p><p>* 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego</p><p>* 2 pomarańcze ( miałam takie z dośc cienką skórą)</p><p>* 200 g białej czekolady</p><p>* 3 łyżki cukru (jeżeli ktoś lubi bardziej słodkie ciasta to musi dodac więcej cukru, bo ciasto wychodzi mało słodkie)</p><p></p><p>* 400 g jogurtu greckiego</p><p>* 3-4 łyżki soku wysiśniętego z pomarańczy</p><p></p><p><strong><em>Karmelizowane pomarańcze</em></strong> (jako smakowita dekoracja)</p><p></p><p>* 2/3 szklanki cukru</p><p>* ok. 50-70 g masła</p><p>* 2 pomarańcze</p><p></p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p></p><p>Zaczynamy od przygotowania pomarańczy. Dobrze wymyte pomarańcze gotujemy w całości (razem ze skórą) ok. 15 minut. Wodę odlewamy i zalewamy świeżą wodą i znów gotujemy ok. 20 minut. Po nakłuciu widelczykiem skóra pomarańczy powinna byc miękka.</p><p>Wylewamy wodę i zalewamy pomarańcze zimną wodą, odstawiamy na 15-20 minut. Następnie, wystudzone pomarańcze kroimy na mniejsze cząstki, usuwając przy tym pestki (jeżeli są). Pomarańcze bardzo dokładnie miksujemy, na gładką pulpę.</p><p></p><p>Digestive kruszymy i mieszamy z rozpuszczonym masłem. Całośc wysypujemy na dno tortownicy (<strong>26 cm</strong> ) i dokładnie ugniatamy dnem szklanki, tak aby częśc zachodziła na boki. Teraz wysypujemy równą warstwą, mielone migdały i również przygniatamy dnem szklanki. Wstawiamy do lodówki, na ok. 1/2 godziny</p><p></p><p>Do miski wkładamy ser śmietankowy, śmietanę, jajka , cukier i mieszamy aby powstała jednolita masa, ale nie długo. Teraz dodajemy pulpę pomarańczową i ekstrakt waniliowy. Dokładnie obie masy mieszamy ze sobą. </p><p>Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy lekko i dodajemy do masy serowej. Wymieszac. </p><p>Całośc wylac na przygotowany spód. </p><p></p><p>Pieczemy w piekarniku nagrzanym do <strong>160 stopni</strong>, z ustawionym na dnie, naczyniem z wodą, przez ok. 1godz. 10-15 minut. W trakcie pieczenia możemy wierzch przykryc folią, aby wierzch się nie zrumienił.</p><p></p><p>Przygotowujemy polewę jogurtową. W misce wymieszac jogurt grecki z 3-4 łyżkami soku pomarańczowego (nie długo, aby nie wprowadzic za dużo powietrza)</p><p></p><p>Wyjmujemy sernik z piekarnika, zmniejszając przy tym temp. do 120 stopni. Na wierch sernika wylewamy polewę jogurtową. Sernik ponownie wstawiamy do piekarnika na 2-3 minuty. Po tym czasie piekarnik wyłączamy a sernik zostawiamy na ok. 15 minut w piekarniku. W tym czasie przygotowujemy pomarańcze karmelizowane.</p><p></p><p>Na dużej patelni rozpuścic masło z cukrem. Pomarańcze pokroic na cieniutkie plasterki (ok. 2-3mm). Plasterki układamy na patelni i smażymy na niezbyt dużym ogniu ok. 10-15 minut (obie strony). Pilnowac patelni, bo karmel szybko może się przypalic. </p><p></p><p>Sernik udekorowac plasterkami pomarańczy i dobrze wystudzic a następnie wstawic do lodówki na co najmniej 8 godzin.</p><p>(można również wykorzystac do dekoracji, pozostały na patelni karmel. Mnie nie za bardzo wychodzą karmelowe ozdoby, co widac na zdjęciu powyżej)</p><p></p><p>[ATTACH=full]47106[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Krystyna9, post: 913282, member: 4258"] [ATTACH=full]47107[/ATTACH] [B]Składniki:[/B] [B][I]Sernik:[/I][/B] * 225 g ciastek digestive * ok. 60 g masła * 100 g mielonych migdałów * 700 g sera śmietankowego * 4 łyżki (z dużą górką) gęstej śmietany * 3 jajka * 3 łyżki mąki * 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego * 2 pomarańcze ( miałam takie z dośc cienką skórą) * 200 g białej czekolady * 3 łyżki cukru (jeżeli ktoś lubi bardziej słodkie ciasta to musi dodac więcej cukru, bo ciasto wychodzi mało słodkie) * 400 g jogurtu greckiego * 3-4 łyżki soku wysiśniętego z pomarańczy [B][I]Karmelizowane pomarańcze[/I][/B] (jako smakowita dekoracja) * 2/3 szklanki cukru * ok. 50-70 g masła * 2 pomarańcze [B]Wykonanie:[/B] Zaczynamy od przygotowania pomarańczy. Dobrze wymyte pomarańcze gotujemy w całości (razem ze skórą) ok. 15 minut. Wodę odlewamy i zalewamy świeżą wodą i znów gotujemy ok. 20 minut. Po nakłuciu widelczykiem skóra pomarańczy powinna byc miękka. Wylewamy wodę i zalewamy pomarańcze zimną wodą, odstawiamy na 15-20 minut. Następnie, wystudzone pomarańcze kroimy na mniejsze cząstki, usuwając przy tym pestki (jeżeli są). Pomarańcze bardzo dokładnie miksujemy, na gładką pulpę. Digestive kruszymy i mieszamy z rozpuszczonym masłem. Całośc wysypujemy na dno tortownicy ([B]26 cm[/B] ) i dokładnie ugniatamy dnem szklanki, tak aby częśc zachodziła na boki. Teraz wysypujemy równą warstwą, mielone migdały i również przygniatamy dnem szklanki. Wstawiamy do lodówki, na ok. 1/2 godziny Do miski wkładamy ser śmietankowy, śmietanę, jajka , cukier i mieszamy aby powstała jednolita masa, ale nie długo. Teraz dodajemy pulpę pomarańczową i ekstrakt waniliowy. Dokładnie obie masy mieszamy ze sobą. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy lekko i dodajemy do masy serowej. Wymieszac. Całośc wylac na przygotowany spód. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do [B]160 stopni[/B], z ustawionym na dnie, naczyniem z wodą, przez ok. 1godz. 10-15 minut. W trakcie pieczenia możemy wierzch przykryc folią, aby wierzch się nie zrumienił. Przygotowujemy polewę jogurtową. W misce wymieszac jogurt grecki z 3-4 łyżkami soku pomarańczowego (nie długo, aby nie wprowadzic za dużo powietrza) Wyjmujemy sernik z piekarnika, zmniejszając przy tym temp. do 120 stopni. Na wierch sernika wylewamy polewę jogurtową. Sernik ponownie wstawiamy do piekarnika na 2-3 minuty. Po tym czasie piekarnik wyłączamy a sernik zostawiamy na ok. 15 minut w piekarniku. W tym czasie przygotowujemy pomarańcze karmelizowane. Na dużej patelni rozpuścic masło z cukrem. Pomarańcze pokroic na cieniutkie plasterki (ok. 2-3mm). Plasterki układamy na patelni i smażymy na niezbyt dużym ogniu ok. 10-15 minut (obie strony). Pilnowac patelni, bo karmel szybko może się przypalic. Sernik udekorowac plasterkami pomarańczy i dobrze wystudzic a następnie wstawic do lodówki na co najmniej 8 godzin. (można również wykorzystac do dekoracji, pozostały na patelni karmel. Mnie nie za bardzo wychodzą karmelowe ozdoby, co widac na zdjęciu powyżej) [ATTACH=full]47106[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
sernik - cheesecake pomarańczowy
Top
Bottom