Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Sernik (cheesecake) z mango
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Krystyna9" data-source="post: 904176" data-attributes="member: 4258"><p>Już kiedyś piekłam i pokazywałam. Wtedy mango, które użyłam nie było dojrzałe. Teraz już miałam odpowiedni owoc</p><p></p><p>[ATTACH=full]46226[/ATTACH]</p><p></p><p>Składniki:</p><p></p><p><strong><em>Spód:</em></strong></p><p></p><p>* 1 opakowanie ciastek digestive (225 g) (pokruszyc)</p><p>* 50-60 g masła (rozpuścic)</p><p></p><p><strong><em>Masa serowa:</em></strong></p><p></p><p>* 700 g sera śmietankowego</p><p>* 330 g śmietany gęstej (36%- użyłam) można zastąpic jogurtem greckim lub bałkańskim</p><p>* 2 owoce mango</p><p>* 7-8 łyżek wiórek kokosowych (takich drobnych)</p><p>* 3 - 4 jajka (miałam 2 ale z podwójnymi żółtkami)</p><p>* 3 łyżki mąki kukurydzianej</p><p>* 1 łyżka kisielu cytrynowego (niekoniecznie, ja dałam aby podkreślic kolor)</p><p>* 200 g białej czekolady (miałam taką z dodatkiem kawałeczków moreli)</p><p></p><p><strong><em>Polewa:</em></strong></p><p></p><p>* 330 g śmietany (22%)</p><p>* 3 łyżki serka homogenizowanego naturalnego</p><p>* 1,5 łyżeczki ekstraktu wanilii </p><p></p><p>Pokruszone ciastka wymieszac z rozpuszczonym masłem i wylepic tą mieszaniną dno i boki tortownicy o średnicy 26 cm. Schłodzic w lodówce lub podpiec w piekarniku</p><p></p><p>Mango pokroic na mniejsze kawałki, dodac wiórki kokosowe i mąkę kukurydzianą. Dobrze wszystko zmiksowac na gładką masę.</p><p></p><p>Czekoladę rozpuścic w kąpieli wodnej i przestudzic. Ser, jajka, śmietanę (jogurt) i kisiel wymieszac na jednolitą masę ale nie długo. Dodac masę z mango i ponownie wymieszac, a następnie dodawac czekoladę i mieszac. </p><p>Wlac do tortownicy.</p><p>Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (w połowie pieczenia zmniejszyłam temperaturę do 140 stopni) i ustawionym na dnie piekarnika , naczyniem z wodą, przez 1 godzinę i 15 minut.</p><p></p><p>Wymieszac śmietanę z serkiem i ekstraktem.</p><p>Wyjąc sernik z piekarnika (nie wyłączac ) i na wierzch polac polewę śmietanową. Wyrównac i całośc wstawic ponownie do piekarnika, który właśnie w tym momencie wyłączamy , na ok. 20-30 minut. </p><p>Po tym czasie wyjąc sernik i przestudzic. Wystudzony wstawic do lodówki na 8 godzin.</p><p></p><p>[ATTACH=full]46227[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Krystyna9, post: 904176, member: 4258"] Już kiedyś piekłam i pokazywałam. Wtedy mango, które użyłam nie było dojrzałe. Teraz już miałam odpowiedni owoc [ATTACH=full]46226[/ATTACH] Składniki: [B][I]Spód:[/I][/B] * 1 opakowanie ciastek digestive (225 g) (pokruszyc) * 50-60 g masła (rozpuścic) [B][I]Masa serowa:[/I][/B] * 700 g sera śmietankowego * 330 g śmietany gęstej (36%- użyłam) można zastąpic jogurtem greckim lub bałkańskim * 2 owoce mango * 7-8 łyżek wiórek kokosowych (takich drobnych) * 3 - 4 jajka (miałam 2 ale z podwójnymi żółtkami) * 3 łyżki mąki kukurydzianej * 1 łyżka kisielu cytrynowego (niekoniecznie, ja dałam aby podkreślic kolor) * 200 g białej czekolady (miałam taką z dodatkiem kawałeczków moreli) [B][I]Polewa:[/I][/B] * 330 g śmietany (22%) * 3 łyżki serka homogenizowanego naturalnego * 1,5 łyżeczki ekstraktu wanilii Pokruszone ciastka wymieszac z rozpuszczonym masłem i wylepic tą mieszaniną dno i boki tortownicy o średnicy 26 cm. Schłodzic w lodówce lub podpiec w piekarniku Mango pokroic na mniejsze kawałki, dodac wiórki kokosowe i mąkę kukurydzianą. Dobrze wszystko zmiksowac na gładką masę. Czekoladę rozpuścic w kąpieli wodnej i przestudzic. Ser, jajka, śmietanę (jogurt) i kisiel wymieszac na jednolitą masę ale nie długo. Dodac masę z mango i ponownie wymieszac, a następnie dodawac czekoladę i mieszac. Wlac do tortownicy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (w połowie pieczenia zmniejszyłam temperaturę do 140 stopni) i ustawionym na dnie piekarnika , naczyniem z wodą, przez 1 godzinę i 15 minut. Wymieszac śmietanę z serkiem i ekstraktem. Wyjąc sernik z piekarnika (nie wyłączac ) i na wierzch polac polewę śmietanową. Wyrównac i całośc wstawic ponownie do piekarnika, który właśnie w tym momencie wyłączamy , na ok. 20-30 minut. Po tym czasie wyjąc sernik i przestudzic. Wystudzony wstawic do lodówki na 8 godzin. [ATTACH=full]46227[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Sernik (cheesecake) z mango
Top
Bottom