- Gru 10, 2007
- 1,309
- 0
- 0
Wpisuję na prośbę Konwalii
choć przepis nie jest zbyt precyzyjny. Ale sernik wyszedł bardzo dobry
Na spód:
200 g ciasteczek owsianych,
50 g stopionego masła
Masa serowa:
500 g sera śmietankowego (do serników),
filiżanka drobnego cukru,*
sok i skórka z 1 1/2 cytryny,
3 jajka (albo lepiej 4)**
garść jagód
Ciasteczka zmielić, wymieszać z masłem i wyłożyć spód foremki z obręczą (moja miała 20 cm średnicy). Schować do lodówki.
W dużej misce zmiksować ser, cukier i cytrynę. Dodawać po jednym jajku cały czas mieszając. Masę przelać na spód z ciastek. Na wierzch ułożyć warstwę z jagód. Piec 1 h w 180 stopniach. Ostudzić i schłodzić w lodówce.
* użyłam filiżanki do kawy, trochę mniejszej od tradycyjnej szklanki
** po schłodzeniu masa się ładnie ścięła, a sernik wyszedł bardziej kremowy, ja wolę takie o odrobinę ściślejszej konsystencji dlatego następnym razem użyję 4 jaj



Na spód:
200 g ciasteczek owsianych,
50 g stopionego masła
Masa serowa:
500 g sera śmietankowego (do serników),
filiżanka drobnego cukru,*
sok i skórka z 1 1/2 cytryny,
3 jajka (albo lepiej 4)**
garść jagód
Ciasteczka zmielić, wymieszać z masłem i wyłożyć spód foremki z obręczą (moja miała 20 cm średnicy). Schować do lodówki.
W dużej misce zmiksować ser, cukier i cytrynę. Dodawać po jednym jajku cały czas mieszając. Masę przelać na spód z ciastek. Na wierzch ułożyć warstwę z jagód. Piec 1 h w 180 stopniach. Ostudzić i schłodzić w lodówce.
* użyłam filiżanki do kawy, trochę mniejszej od tradycyjnej szklanki
** po schłodzeniu masa się ładnie ścięła, a sernik wyszedł bardziej kremowy, ja wolę takie o odrobinę ściślejszej konsystencji dlatego następnym razem użyję 4 jaj