Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Sernik cytrynowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="zauberi" data-source="post: 1258901" data-attributes="member: 23623"><p>Przepis z książki &quot;Najlepsze dania Billa&quot; - B. Grangera</p><p></p><p>Porcja na tortownicę o śr. 24 cm (moja miała 21 cm):</p><p></p><p> 125 g słodkich herbatników (użyłam digestive i myślę, że świetnie pasują),</p><p> 50 g mielonych migdałów (u mnie orzechy włoskie),</p><p> 70 g stopionego masła,</p><p> 500 g kremowego sera (u mnie półtłusty mielony w domu),</p><p> 220 g cukru pudru (dałam 200),</p><p> 4 jajka,</p><p> 1 żółtko,</p><p> starta skórka i sok z 1 dużej cytryny,</p><p> 400 g kwaśnej śmietany,</p><p> 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (można pominąć)</p><p></p><p>Rozgrzej piekarnik do 140 stopni, natłuść dno tortownicy. Rozkrusz dokładnie herbatniki, zmieszaj ze z migdałami i stopionym masłem i tak powstałą masą wyłóż dno tortownicy. Wstaw tortownicę do lodówki.</p><p>Zmiksuj ser z cukrem. Dodaj jajka, żółtko, skórkę i sok z cytryny i ponownie zmiksuj. Dodaj śmietanę i ekstrakt, miksuj aż masa będzie gładka.</p><p>Masę serową przełóż do tortownicy i piecz ok. 1 godziny (piekłam 1 godzinę 15 minut) - sernik w środku wciąż będzie wyraźnie się trząsł. Przenieś sernik na kratkę żeby całkowicie ostygł a potem przykryj go i włóż na noc do lodówki. Przed podaniem posyp cukrem pudrem (opcjonalnie).</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="zauberi, post: 1258901, member: 23623"] Przepis z książki "Najlepsze dania Billa" - B. Grangera Porcja na tortownicę o śr. 24 cm (moja miała 21 cm): 125 g słodkich herbatników (użyłam digestive i myślę, że świetnie pasują), 50 g mielonych migdałów (u mnie orzechy włoskie), 70 g stopionego masła, 500 g kremowego sera (u mnie półtłusty mielony w domu), 220 g cukru pudru (dałam 200), 4 jajka, 1 żółtko, starta skórka i sok z 1 dużej cytryny, 400 g kwaśnej śmietany, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (można pominąć) Rozgrzej piekarnik do 140 stopni, natłuść dno tortownicy. Rozkrusz dokładnie herbatniki, zmieszaj ze z migdałami i stopionym masłem i tak powstałą masą wyłóż dno tortownicy. Wstaw tortownicę do lodówki. Zmiksuj ser z cukrem. Dodaj jajka, żółtko, skórkę i sok z cytryny i ponownie zmiksuj. Dodaj śmietanę i ekstrakt, miksuj aż masa będzie gładka. Masę serową przełóż do tortownicy i piecz ok. 1 godziny (piekłam 1 godzinę 15 minut) - sernik w środku wciąż będzie wyraźnie się trząsł. Przenieś sernik na kratkę żeby całkowicie ostygł a potem przykryj go i włóż na noc do lodówki. Przed podaniem posyp cukrem pudrem (opcjonalnie). [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Sernik cytrynowy
Top
Bottom