Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Sernik czekoladowo-miętowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Krystyna9" data-source="post: 952099" data-attributes="member: 4258"><p>[ATTACH=full]50278[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p></p><p><em><strong>Spód:</strong></em></p><p></p><p>* 1 opakowanie ciastek digestive (225d)</p><p>* 60-70 g masła</p><p>* 4-5 czekoladek After Eight</p><p></p><p><em><strong>Masa serowa:</strong></em></p><p></p><p>* 700 g sera śmietankowego</p><p>* 100 ml śmietany kremówki</p><p>* 1 opakowanie After Eight (wyjąć 4-5 sztuk do zrobienia spodu)</p><p>* 3 jajka (duże)</p><p>* 3 łyżki mąki pszennej (z maleńką górką)</p><p>* 1/2 - 1 szklanki cukru </p><p>* 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego</p><p></p><p><em><strong>Wierzch śmietanowy:</strong></em></p><p></p><p>* ok. 300 g gęstej śmietany (użyłam 22%)</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p></p><p>Pokruszone ciastka digestive wymieszać z rozpuszczonym masłem pokrojonymi na małe kawałki czekoladkami. Mieszaniną wyłożyć spód i boki tortownicy, o <strong>średnicy 20 cm</strong>. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiec przez ok. 15 minut.</p><p>Tortownicę z podpieczonym spodem owinąć z zewnątrz, dokładnie folią aluminiową.</p><p></p><p>Ser śmietankowy wymieszać ze śmietaną i cukrem. Dodać jajka i mąkę i ekstrakt , ponownie wymieszać. </p><p>Czekoladki, każdą przekroić na 4 części (ja przecinałam po przekątnej)</p><p>Ok. 1/3 ilości czekoladek wyłożyć na podpieczony spód. Wylać na nie ok. 1/2 masy serowej. Ponownie wyłożyć kolejne 1/3 czekoladek i zalać resztą sera. Na wierzch wyłożyć pozostałe czekoladki.</p><p></p><p>Pieczemy w kąpieli wodnej (tortownicę z sernikiem wstawiamy do większego naczynia, napełnionego gorącą wodą, która powinna sięgać do połowy wysokości tortownicy), w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, przez ok. 1h10minut.</p><p>Po tym czasie wyjąć sernik z piekarnika (piekarnik dalej się grzeje) i na wierzch wyłożyć śmietanę (można do niej dołożyć ewentualnie 1 łyżkę cukru i 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego). Wstawić sernik ponownie do piekarnika, który w tym momencie należy już wyłączyć i zostawić w nim na ok. 15 minut</p><p></p><p>Upieczony sernik odstawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie wstawiamy do lodówki na ok. 6 godzin</p><p></p><p>[ATTACH=full]50279[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Krystyna9, post: 952099, member: 4258"] [ATTACH=full]50278[/ATTACH] [B]Składniki:[/B] [I][B]Spód:[/B][/I] * 1 opakowanie ciastek digestive (225d) * 60-70 g masła * 4-5 czekoladek After Eight [I][B]Masa serowa:[/B][/I] * 700 g sera śmietankowego * 100 ml śmietany kremówki * 1 opakowanie After Eight (wyjąć 4-5 sztuk do zrobienia spodu) * 3 jajka (duże) * 3 łyżki mąki pszennej (z maleńką górką) * 1/2 - 1 szklanki cukru * 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego [I][B]Wierzch śmietanowy:[/B][/I] * ok. 300 g gęstej śmietany (użyłam 22%) [B]Wykonanie:[/B] Pokruszone ciastka digestive wymieszać z rozpuszczonym masłem pokrojonymi na małe kawałki czekoladkami. Mieszaniną wyłożyć spód i boki tortownicy, o [B]średnicy 20 cm[/B]. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiec przez ok. 15 minut. Tortownicę z podpieczonym spodem owinąć z zewnątrz, dokładnie folią aluminiową. Ser śmietankowy wymieszać ze śmietaną i cukrem. Dodać jajka i mąkę i ekstrakt , ponownie wymieszać. Czekoladki, każdą przekroić na 4 części (ja przecinałam po przekątnej) Ok. 1/3 ilości czekoladek wyłożyć na podpieczony spód. Wylać na nie ok. 1/2 masy serowej. Ponownie wyłożyć kolejne 1/3 czekoladek i zalać resztą sera. Na wierzch wyłożyć pozostałe czekoladki. Pieczemy w kąpieli wodnej (tortownicę z sernikiem wstawiamy do większego naczynia, napełnionego gorącą wodą, która powinna sięgać do połowy wysokości tortownicy), w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, przez ok. 1h10minut. Po tym czasie wyjąć sernik z piekarnika (piekarnik dalej się grzeje) i na wierzch wyłożyć śmietanę (można do niej dołożyć ewentualnie 1 łyżkę cukru i 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego). Wstawić sernik ponownie do piekarnika, który w tym momencie należy już wyłączyć i zostawić w nim na ok. 15 minut Upieczony sernik odstawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie wstawiamy do lodówki na ok. 6 godzin [ATTACH=full]50279[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Sernik czekoladowo-miętowy
Top
Bottom