Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Sernik czekoladowo - pomarańczowo - dyniowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1205467" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Sernik czekoladowo -pomarańczowo - dyniowy z nutą kawową</strong></p><p></p><p>tortownica o średnicy 22 cm.</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p></p><p><strong>Spód:</strong></p><p>ok. 60 - 70 g stopionego masła</p><p>1/2 paczki herbatników Digestive</p><p>kilka łyżek mielonych migdałów i orzechów włoskich</p><p></p><p><strong>Masa serowa:</strong></p><p>90 - 100 g gorzkiej lub deserowej czekolady</p><p>50 g masła</p><p>700 - 750 g <a href="http://www.kastornysa.pl/twarog-sernikowy-hej-1kg-osm-radomsko/" target="_blank">twarogu sernikowego Hej!</a> w temperaturze pokojowej</p><p>1/2 szklanki cukru (lub trochę więcej dla tych, którzy lubią słodko)</p><p>1 szklanka musu z pieczonej dyni</p><p>otarta skórka z 2 średnich pomarańczy</p><p>sok z 1 średniej, ale soczystej pomarańczy</p><p>1 łyżka kawy rozpuszczalnej (u mnie bezkofeinowej)</p><p>3 jajka</p><p>1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego</p><p>1 lekko czubata łyżka maizeny (mączki ziemniaczanej/skrobi z tapioki)</p><p>1 lekko czubata łyżka pszennej mąki</p><p></p><p>dodatkowo - mokre opaski z gazet, bita śmietana i ziarna kawy w czekoladzie lub orzechy do dekoracji</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p>Nastawić piekarnik na 190 stopni C. </p><p>Wymieszać masło z ciastkami, migdałami i orzechami, ugnieść masę na dnie tortownicy, piec ok. 9 -10 minut, schłodzić.</p><p>Zwiększyć temperaturę piekarnika do 250 stopni C.</p><p>Stopić czekoladę z masłem, dodać pozostałe składniki masy serowej, mieszając łyżką lub widelcem. Nie miksować.</p><p>Na podpieczony spód wyłożyć masę serową, wyrównać.</p><p>Tortownicę z ciastem ustawić na blasze, owinąć jej boki mokrymi opaskami z gazet. Kilka łyżek wody wylać na blachę.</p><p>Piec 8 -10 minut w temperaturze 250 stopni, potem zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze ok. 45 minut w 160 stopniach (aż boki będą ścięte, a środek lekko drżący). W trakcie pieczenia można dolać kilka łyżek wody na blachę w celu stworzenia łaźni parowej.</p><p>Gotowe ciasto wyjąć na ażurową kratkę, ostudzić, zdjąć obręcz tortownicy, wstawić do lodówki na 12 godzin.</p><p>Przed podaniem można udekorować rozetkami bitej śmietany i ziarnami kawy w czekoladzie.</p><p></p><p>[ATTACH=full]68590[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]68591[/ATTACH]</p><p></p><p>Zrobiłam eksperymentalnie z innego niż zazwyczaj twarogu i jestem zadowolona z efektu.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1205467, member: 1024"] [B]Sernik czekoladowo -pomarańczowo - dyniowy z nutą kawową[/B] tortownica o średnicy 22 cm. [B]Składniki:[/B] [B]Spód:[/B] ok. 60 - 70 g stopionego masła 1/2 paczki herbatników Digestive kilka łyżek mielonych migdałów i orzechów włoskich [B]Masa serowa:[/B] 90 - 100 g gorzkiej lub deserowej czekolady 50 g masła 700 - 750 g [URL="http://www.kastornysa.pl/twarog-sernikowy-hej-1kg-osm-radomsko/"]twarogu sernikowego Hej![/URL] w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki cukru (lub trochę więcej dla tych, którzy lubią słodko) 1 szklanka musu z pieczonej dyni otarta skórka z 2 średnich pomarańczy sok z 1 średniej, ale soczystej pomarańczy 1 łyżka kawy rozpuszczalnej (u mnie bezkofeinowej) 3 jajka 1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego 1 lekko czubata łyżka maizeny (mączki ziemniaczanej/skrobi z tapioki) 1 lekko czubata łyżka pszennej mąki dodatkowo - mokre opaski z gazet, bita śmietana i ziarna kawy w czekoladzie lub orzechy do dekoracji [B]Wykonanie:[/B] Nastawić piekarnik na 190 stopni C. Wymieszać masło z ciastkami, migdałami i orzechami, ugnieść masę na dnie tortownicy, piec ok. 9 -10 minut, schłodzić. Zwiększyć temperaturę piekarnika do 250 stopni C. Stopić czekoladę z masłem, dodać pozostałe składniki masy serowej, mieszając łyżką lub widelcem. Nie miksować. Na podpieczony spód wyłożyć masę serową, wyrównać. Tortownicę z ciastem ustawić na blasze, owinąć jej boki mokrymi opaskami z gazet. Kilka łyżek wody wylać na blachę. Piec 8 -10 minut w temperaturze 250 stopni, potem zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze ok. 45 minut w 160 stopniach (aż boki będą ścięte, a środek lekko drżący). W trakcie pieczenia można dolać kilka łyżek wody na blachę w celu stworzenia łaźni parowej. Gotowe ciasto wyjąć na ażurową kratkę, ostudzić, zdjąć obręcz tortownicy, wstawić do lodówki na 12 godzin. Przed podaniem można udekorować rozetkami bitej śmietany i ziarnami kawy w czekoladzie. [ATTACH=full]68590[/ATTACH] [ATTACH=full]68591[/ATTACH] Zrobiłam eksperymentalnie z innego niż zazwyczaj twarogu i jestem zadowolona z efektu. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Sernik czekoladowo - pomarańczowo - dyniowy
Top
Bottom