To mój pierwszy przepis umieszczony na tym forum. Szukałam, czy jest cos podobnego, nie znalazłam, więc oto co upiekłam na święta: sernik dietetyczny z ricotty i tera turek figura, w sam raz na I , II fazę South Beach, no a co najważniejsze jest pyyyszny
Przepis pochodzi z książki South Beach turbo ale został troszkę zmodyfikowany
Składniki:
2 opakowania sera ricotta (po 250g)
1 ser turek - o taki http://www.bongrain.pl/zoom.php?img=/pub/I...uralny-450g.jpg
6 jaj
1/3 szklanki fruktozy i 1 płaska łyżka
200g płatków migdałowych
troszkę otrębów i tłuszczu do wysmarowania formy
wiśnie na sernik (dawałam takie mrożone które odczekały 40 min po wyjęciu z zamrażalnika)
2 łyżeczki olejku waniliowego
1 łyżeczka olejku migdałowego
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka dokładnie ucieramy z 1/3 szklanki fruktozy, dodajemy olejki, proszek do pieczenia i po trochu sery, mieszamy na gładką masę. Następnie do białek dodajemy 1 łyżkę fruktozy i ubijamy na sztywno. Potem wszystko dokładnie ale delikatnie mieszamy. Włączamy piekarnik na 160 stopni. Spód tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia a boki wysmarowałam tłuszczem i obsypałam otrębami owsianymi. Na papier do pieczenia rozłożyłam 150g płatków migdałowych. Następnie łyżką wazową delikatnie by nie rozwalić w miarę równo wysypanych płatków migdałowych wylewałam masę serową. Jest ona bardzo lekka i delikatna. Na wierzch układałam wiśnie i do pieca na ok 1 godz 10 min. Ciasto strasznie mi urosło a potem opadło, taka jego natura. Po wyjęciu z pieca sernik był jeszcze lekko "trzęsący", trzeba odczekać do wystygnięcia. Delikatnie nożykiem przejechać przy krawędziach sernika oddzielając go od brzegów formy i wstawić na noc do lodówki...smacznego


Składniki:
2 opakowania sera ricotta (po 250g)
1 ser turek - o taki http://www.bongrain.pl/zoom.php?img=/pub/I...uralny-450g.jpg
6 jaj
1/3 szklanki fruktozy i 1 płaska łyżka
200g płatków migdałowych
troszkę otrębów i tłuszczu do wysmarowania formy
wiśnie na sernik (dawałam takie mrożone które odczekały 40 min po wyjęciu z zamrażalnika)
2 łyżeczki olejku waniliowego
1 łyżeczka olejku migdałowego
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka dokładnie ucieramy z 1/3 szklanki fruktozy, dodajemy olejki, proszek do pieczenia i po trochu sery, mieszamy na gładką masę. Następnie do białek dodajemy 1 łyżkę fruktozy i ubijamy na sztywno. Potem wszystko dokładnie ale delikatnie mieszamy. Włączamy piekarnik na 160 stopni. Spód tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia a boki wysmarowałam tłuszczem i obsypałam otrębami owsianymi. Na papier do pieczenia rozłożyłam 150g płatków migdałowych. Następnie łyżką wazową delikatnie by nie rozwalić w miarę równo wysypanych płatków migdałowych wylewałam masę serową. Jest ona bardzo lekka i delikatna. Na wierzch układałam wiśnie i do pieca na ok 1 godz 10 min. Ciasto strasznie mi urosło a potem opadło, taka jego natura. Po wyjęciu z pieca sernik był jeszcze lekko "trzęsący", trzeba odczekać do wystygnięcia. Delikatnie nożykiem przejechać przy krawędziach sernika oddzielając go od brzegów formy i wstawić na noc do lodówki...smacznego


