Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Sernik dyniowo - gruszkowy z nutą wanilii
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1201975" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Sernik dyniowo - gruszkowy z nutą wanilii </strong></p><p></p><p>tortownica o średnicy 22 cm</p><p></p><p><strong>Spód:</strong></p><p>60 -70 g stopionego masła</p><p>12 pokruszonych ciastek Digestive</p><p>2 czubate łyżki mielonych lub drobno posiekanych orzechów włoskich</p><p>2 czubate łyżki mielonych migdałów (mogą też być same orzechy)</p><p></p><p><strong>Masa serowa:</strong></p><p>100 g białej czekolady</p><p>2 - 3 łyżki słodkiej śmietanki</p><p>niepełne 1/2 szklanki cukru</p><p>500 g sera śmietankowego Delfiko</p><p>200 - 250 g serka homogenizowanego 7,5% (z Lidla)</p><p>1/2 szklanki musu z gotowanych gruszek (u mnie gruszki z lekkiego syropu waniliowego)</p><p>1/2 szklanki gęstego musu z pieczonej dyni </p><p>2 łyżki syropu spod gruszek lub gruszkówki</p><p>1 łyżka domowej esencji waniliowej (lub miąższ z laski wanilii)</p><p>2 - 3 łyżki soku z cytryny</p><p>1 lekko czubata łyżka mąki pszennej</p><p>1 lekko czubata łyżka maizeny (mączki ziemniaczanej lub skrobi z tapioki)</p><p>3 jajka</p><p></p><p>na spód - plasterki pozostałych gruszek z syropu/ kompotu</p><p>dodatkowo - mokre opaski z gazet do pieczenia</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p>Nastawić piekarnik na 190 stopni C. </p><p>Wymieszać masło z ciastkami, migdałami i orzechami, ugnieść masę na dnie tortownicy, piec ok. 9 -10 minut, schłodzić.</p><p>Zwiększyć temperaturę piekarnika do 250 stopni C.</p><p>Stopić czekoladę ze śmietanką, dodać pozostałe składniki masy serowej, mieszając łyżką lub widelcem. Nie miksować.</p><p>Na podpieczonym spodzie ułożyć plasterki gruszek, zalać masą, wyrównać.</p><p>Tortownicę z ciastem ustawić na blasze, owinąć jej boki mokrymi opaskami z gazet. Kilka łyżek wody wylać na blachę.</p><p>Piec 8 -10 minut w temperaturze 250 stopni, potem zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze ok. 45 minut w 160 stopniach (aż boki będą ścięte, a środek lekko drżący). W trakcie pieczenia można dolać kilka łyżek wody na blachę w celu stworzenia łaźni parowej.</p><p>Gotowe ciasto wyjąć na ażurową kratkę, ostudzić, zdjąć obręcz tortownicy, wstawić do lodówki na 12 godzin.</p><p>Przed podaniem można udekorować rozetkami bitej śmietany, cząstkami gruszek i kawałkami orzechów. </p><p></p><p>[ATTACH=full]68396[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]68403[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]68404[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1201975, member: 1024"] [B]Sernik dyniowo - gruszkowy z nutą wanilii [/B] tortownica o średnicy 22 cm [B]Spód:[/B] 60 -70 g stopionego masła 12 pokruszonych ciastek Digestive 2 czubate łyżki mielonych lub drobno posiekanych orzechów włoskich 2 czubate łyżki mielonych migdałów (mogą też być same orzechy) [B]Masa serowa:[/B] 100 g białej czekolady 2 - 3 łyżki słodkiej śmietanki niepełne 1/2 szklanki cukru 500 g sera śmietankowego Delfiko 200 - 250 g serka homogenizowanego 7,5% (z Lidla) 1/2 szklanki musu z gotowanych gruszek (u mnie gruszki z lekkiego syropu waniliowego) 1/2 szklanki gęstego musu z pieczonej dyni 2 łyżki syropu spod gruszek lub gruszkówki 1 łyżka domowej esencji waniliowej (lub miąższ z laski wanilii) 2 - 3 łyżki soku z cytryny 1 lekko czubata łyżka mąki pszennej 1 lekko czubata łyżka maizeny (mączki ziemniaczanej lub skrobi z tapioki) 3 jajka na spód - plasterki pozostałych gruszek z syropu/ kompotu dodatkowo - mokre opaski z gazet do pieczenia [B]Wykonanie:[/B] Nastawić piekarnik na 190 stopni C. Wymieszać masło z ciastkami, migdałami i orzechami, ugnieść masę na dnie tortownicy, piec ok. 9 -10 minut, schłodzić. Zwiększyć temperaturę piekarnika do 250 stopni C. Stopić czekoladę ze śmietanką, dodać pozostałe składniki masy serowej, mieszając łyżką lub widelcem. Nie miksować. Na podpieczonym spodzie ułożyć plasterki gruszek, zalać masą, wyrównać. Tortownicę z ciastem ustawić na blasze, owinąć jej boki mokrymi opaskami z gazet. Kilka łyżek wody wylać na blachę. Piec 8 -10 minut w temperaturze 250 stopni, potem zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze ok. 45 minut w 160 stopniach (aż boki będą ścięte, a środek lekko drżący). W trakcie pieczenia można dolać kilka łyżek wody na blachę w celu stworzenia łaźni parowej. Gotowe ciasto wyjąć na ażurową kratkę, ostudzić, zdjąć obręcz tortownicy, wstawić do lodówki na 12 godzin. Przed podaniem można udekorować rozetkami bitej śmietany, cząstkami gruszek i kawałkami orzechów. [ATTACH=full]68396[/ATTACH] [ATTACH=full]68403[/ATTACH] [ATTACH=full]68404[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Sernik dyniowo - gruszkowy z nutą wanilii
Top
Bottom