sernik herbaciany

Eve.eire

Member
Lis 5, 2007
13,730
0
0
Z magazynu "Fresh"- styczen 2009

DSC00658.JPG

Skladniki;
300 g herbatnikow digestive (lub podobnych)
150 g masla, rozpuszczonego
450 g serka kremowego
300 ml smietany 33% (double cream)
200 ml goracej wody
6 torebek herbaty earl grey
1 laska wanilii
6 listkow zelatyny
zimna woda
kropla ekstraktu wanilii
2 bialka
110 g cukru

Wykonanie;
Przygotowac okragla foremke o srednicy 21 cm. Powinno sie ja wylozyc ja papierem do pieczenia ale ja tego nie zrobilam. Herbatniki zmielic w malakserze lub wlozyc do worka i rozbic walkiem na okruszki przypominajace bulke tarta. Przesypac je do miski i wymieszac z rozpuszczonym maslem. Masa wylozyc dno foremki, ubic dlonia powierzchnie. Przelozyc do lodowki. W duzej i wmieszac do sera. misce utrzec serek kremowy na gladka mase. Z laski wanilii wydobyc nasiona, zmieszac z kropla ekstraktu waniliowego i dodac je do sera. W drugiej misce ubic smietane na sztywno. Torebki herbaty zaparzyc w goracej wodzie (200ml). Listki zelatyny rozpuscic w zimnej wodzie. W przepisie nie podano ile zimnej wodu uzyc dlatego sugerowalam sie instrukcja podana na opakowaniu zelatyny (45ml na 1 listek). Gdy herbata sie zaparzy usunac torebki i wlac do niej zelatyne. Przelac do masy serowej i wymieszac. W innej misce ubic bialka na sztywno, dodajac cuker lyzka po lyzce. Gdy piana bedzie sztywna przelozyc ja do masy serowej i delikatnie wymieszac. Mase wylac do formy z herbatnikami, wyrownac powierzchnie. Odstawic do lodowki na minimum 4 godziny, najlepiej na cala noc.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy