Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Sernik jagodowy bez pieczenia
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 737011" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Sernik jagodowy bez pieczenia</strong></p><p></p><p><strong>Źródło przepisu:</strong></p><p><a href="http://www.epicurious.com/recipes/food/views/NO-BAKE-BLUEBERRY-CHEESECAKE-WITH-GRAHAM-CRACKER-CRUST-108320" target="_blank">http://www.epicurious.com/recipes/food/vie...ER-CRUST-108320</a></p><p></p><p>Wolne i niefachowe tłumaczenie:</p><p><strong>Spód:</strong></p><p>9 sztuk ciastek pełnoziarnistych typu Digestive</p><p>1/2 szklanki płatków owsianych</p><p>3 łyżki stołowe cukru trzcinowego</p><p>1/8 łyżeczki soli</p><p>5 łyżek stopionego masła</p><p>1 łyżeczka ekstraktu z wanilii</p><p></p><p><strong>Nadzienie:</strong></p><p>1/4 szklanki wody</p><p>1 łyżka stołowa żelatyny w proszku</p><p>340 g sera śmietankowego w pokojowej temperaturze</p><p>1 szklanka śmietany kremówki</p><p>1 szklanka cukru</p><p>1 łyżka świeżego soku cytrynowego</p><p>3 szklanki jagód</p><p></p><p><strong>Dekoracja:</strong></p><p>bita śmietana, jagody, dżem jagodowy</p><p></p><p><strong>Spód:</strong></p><p>Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C. </p><p>Zmiksować w blenderze pierwsze 4 składniki spodu, dodać masło i wanilię. Dokładnie wymieszać.</p><p>Masę ugnieść w tortownicy o średnicy 22- 23 cm, formując dno i 2,5-centymetrowej wysokości rant na obwodzie.</p><p>Piec do zezłocenia (około 12 minut). Wystudzić. </p><p></p><p><strong>Masa serowa:</strong></p><p>Wlać wodę do małego rondelka, wsypać żelatynę. Odstawić na 10 minut. Podgrzewać mieszając na małym ogniu do rozpuszczenia żelatyny. Odstawić.</p><p>Zmiksować ser, śmietanę, cukier i sok z cytryny. Dodać jagody. Miksować tak, by część jagód pozostała w całości. </p><p>Dodać ciepłą żelatynę, wymieszać. Masę wlać do tortownicy, wyrównać. Odstawić do schłodzenia. </p><p>Można przygotować na 2 dni przed spożyciem. </p><p>Przed podaniem udekorować bitą śmietaną i jagodami wymieszanymi z podgrzanym dżemem jagodowym. </p><p></p><p><strong>Mój sernik:</strong></p><p>Zrezygnowałam z ciasteczkowego spodu, bo miałam ochotę na deser w pucharkach. Dałam też więcej sera (500 g), aby uzyskać bardziej kremową konsystencję. Żelatynę (w ilości 20 g) rozpuściłam we wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu i powoli hartowałam dodając po łyżce masy. Masę serową zmiksowałam z jagodami żyrafą, bo nie chciałam mieć w niej &quot;farfocli&quot; ze skórek, dlatego ma bardziej intensywny kolor niż sernik w oryginalnym przepisie. </p><p>Tradycyjnie dałam trochę mniej cukru, a za to trochę więcej soku z cytryny. </p><p>W moim wykonaniu nie wygląda może zbyt zachęcająco, ale w wersji oryginalnej jest bardziej dekoracyjny.</p><p>Serdecznie go polecam wielbicielom jagód, bo jest naprawdę pyszny.</p><p></p><p>[ATTACH=full]30739[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]30740[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 737011, member: 1024"] [B]Sernik jagodowy bez pieczenia[/B] [B]Źródło przepisu:[/B] [URL="http://www.epicurious.com/recipes/food/views/NO-BAKE-BLUEBERRY-CHEESECAKE-WITH-GRAHAM-CRACKER-CRUST-108320"]http://www.epicurious.com/recipes/food/vie...ER-CRUST-108320[/URL] Wolne i niefachowe tłumaczenie: [B]Spód:[/B] 9 sztuk ciastek pełnoziarnistych typu Digestive 1/2 szklanki płatków owsianych 3 łyżki stołowe cukru trzcinowego 1/8 łyżeczki soli 5 łyżek stopionego masła 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii [B]Nadzienie:[/B] 1/4 szklanki wody 1 łyżka stołowa żelatyny w proszku 340 g sera śmietankowego w pokojowej temperaturze 1 szklanka śmietany kremówki 1 szklanka cukru 1 łyżka świeżego soku cytrynowego 3 szklanki jagód [B]Dekoracja:[/B] bita śmietana, jagody, dżem jagodowy [B]Spód:[/B] Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C. Zmiksować w blenderze pierwsze 4 składniki spodu, dodać masło i wanilię. Dokładnie wymieszać. Masę ugnieść w tortownicy o średnicy 22- 23 cm, formując dno i 2,5-centymetrowej wysokości rant na obwodzie. Piec do zezłocenia (około 12 minut). Wystudzić. [B]Masa serowa:[/B] Wlać wodę do małego rondelka, wsypać żelatynę. Odstawić na 10 minut. Podgrzewać mieszając na małym ogniu do rozpuszczenia żelatyny. Odstawić. Zmiksować ser, śmietanę, cukier i sok z cytryny. Dodać jagody. Miksować tak, by część jagód pozostała w całości. Dodać ciepłą żelatynę, wymieszać. Masę wlać do tortownicy, wyrównać. Odstawić do schłodzenia. Można przygotować na 2 dni przed spożyciem. Przed podaniem udekorować bitą śmietaną i jagodami wymieszanymi z podgrzanym dżemem jagodowym. [B]Mój sernik:[/B] Zrezygnowałam z ciasteczkowego spodu, bo miałam ochotę na deser w pucharkach. Dałam też więcej sera (500 g), aby uzyskać bardziej kremową konsystencję. Żelatynę (w ilości 20 g) rozpuściłam we wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu i powoli hartowałam dodając po łyżce masy. Masę serową zmiksowałam z jagodami żyrafą, bo nie chciałam mieć w niej "farfocli" ze skórek, dlatego ma bardziej intensywny kolor niż sernik w oryginalnym przepisie. Tradycyjnie dałam trochę mniej cukru, a za to trochę więcej soku z cytryny. W moim wykonaniu nie wygląda może zbyt zachęcająco, ale w wersji oryginalnej jest bardziej dekoracyjny. Serdecznie go polecam wielbicielom jagód, bo jest naprawdę pyszny. [ATTACH=full]30739[/ATTACH] [ATTACH=full]30740[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Sernik jagodowy bez pieczenia
Bottom