- Paź 30, 2004
- 27,369
- 7
- 38
Sernik kawowo rumowy przepis pochodzi z książki The 50 Best Cheesecakes in the World
Składniki na formę 23-24 cm
(filiżanka to ok. 236 ml)
Spód:
- 1 1/2 filiżanki pokruszonych chrupkich ciastek owsianych
- 1/4 filiżanki, czyli ok. 56,5 g rozpuszczonego masła lub margaryny
Nadzienie:
- 1/4 filiżanki rumu
- 1 łyżka kawy instant
- 680 g serka kremowego zmiękczonego
- 1 filiżanka cukru
- 113 g półsłodkiej (deserowej) czekolady rozpuszczonej i przestudzonej
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżeczka wanilii
- 3 jajka
Wymieszać składniki spodu i wyłożyć nimi spód i brzegi natłuszczonej foremki.
Nagrzać piekarnik do 175*C.
Wymieszać rum i kawę mikserem na średnich obrotach, odstawić.
Zmiksować ser, cukier, rozpuszczoną czekoladę, mąkę i wanilię. Dodać jajka wszystkie naraz i zmiksować do połączenia, nie miksować za długo. Wmieszać rum z kawą.
Wlać masę na spód i piec ok. 50 minut, aż środek będzie lekko trzęsący się. Wyjąć z piekarnika i studzić 10 minut. Oddzielić sernik od obręczy i zdjąć ją, studzić 2 godziny do zupełnego wystygnięcia.
Schładzać 4-6 godzin w lodówce. Podawać przybrany bitą śmietaną, czekoladowymi wiórkami i świeżymi malinami.
Moje uwagi:
- użyłam 80% rumu Stroh, należy jednak pamiętać, że w tak mocnym alkoholu kawa się nie rozpuści, dlatego najpierw wymieszałam ją z 2 łyżkami gorącej wody i dopiero z rumem
- czekolada ścięła mi się w masie, dlatego też należy ją IMO dodać do jajek i dopiero wtedy wlac to do masy serowej, jednak smaku to nie zepsuło, jedynie wizualnie się popsuło
- do spodu użyłam ciastek digestive
- ten sernik IMO powinien przegryźć się minimum 1 dzień w lodówce
- ciasto bardzo dobrze kroi się gorącym nożem i dobrze trzyma formę
- smak jest IMO rewelacyjny, czuć rum, kawę i czekoladę z osobna i jednocześnie zarazem, wiem wiem, paradoks ale inaczej nie potrafię tego opisać
na pewno do powtórki
Składniki na formę 23-24 cm
(filiżanka to ok. 236 ml)
Spód:
- 1 1/2 filiżanki pokruszonych chrupkich ciastek owsianych
- 1/4 filiżanki, czyli ok. 56,5 g rozpuszczonego masła lub margaryny
Nadzienie:
- 1/4 filiżanki rumu
- 1 łyżka kawy instant
- 680 g serka kremowego zmiękczonego
- 1 filiżanka cukru
- 113 g półsłodkiej (deserowej) czekolady rozpuszczonej i przestudzonej
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżeczka wanilii
- 3 jajka
Wymieszać składniki spodu i wyłożyć nimi spód i brzegi natłuszczonej foremki.
Nagrzać piekarnik do 175*C.
Wymieszać rum i kawę mikserem na średnich obrotach, odstawić.
Zmiksować ser, cukier, rozpuszczoną czekoladę, mąkę i wanilię. Dodać jajka wszystkie naraz i zmiksować do połączenia, nie miksować za długo. Wmieszać rum z kawą.
Wlać masę na spód i piec ok. 50 minut, aż środek będzie lekko trzęsący się. Wyjąć z piekarnika i studzić 10 minut. Oddzielić sernik od obręczy i zdjąć ją, studzić 2 godziny do zupełnego wystygnięcia.
Schładzać 4-6 godzin w lodówce. Podawać przybrany bitą śmietaną, czekoladowymi wiórkami i świeżymi malinami.

Moje uwagi:
- użyłam 80% rumu Stroh, należy jednak pamiętać, że w tak mocnym alkoholu kawa się nie rozpuści, dlatego najpierw wymieszałam ją z 2 łyżkami gorącej wody i dopiero z rumem
- czekolada ścięła mi się w masie, dlatego też należy ją IMO dodać do jajek i dopiero wtedy wlac to do masy serowej, jednak smaku to nie zepsuło, jedynie wizualnie się popsuło

- do spodu użyłam ciastek digestive
- ten sernik IMO powinien przegryźć się minimum 1 dzień w lodówce
- ciasto bardzo dobrze kroi się gorącym nożem i dobrze trzyma formę
- smak jest IMO rewelacyjny, czuć rum, kawę i czekoladę z osobna i jednocześnie zarazem, wiem wiem, paradoks ale inaczej nie potrafię tego opisać

Ostatnią edycję dokonał moderator: