Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Sernik kokosowo - ananasowo - dyniowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1211614" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Sernik kokosowo - ananasowo - dyniowy</strong></p><p><strong>z czekoladą</strong></p><p></p><p>tortownica o średnicy 24 cm</p><p></p><p><strong>Spód</strong>:</p><p>70 g roztopionego masła</p><p>125 g pokruszonych herbatników (u mnie maślane i Digestive)</p><p>6 łyżek wiórków kokosowych</p><p></p><p><strong>Masa serowa</strong>:</p><p>250 g masy kajmakowej o smaku kokosowym</p><p>2 łyżki słodkiej śmietanki (u mnie porcjowana śmietanka do kawy)</p><p>1 szklanka &quot;śmietanki&quot; kokosowej </p><p>1 1/2 szklanka wiórków kokosowych</p><p>500 g sera śmietankowego Delfiko</p><p>250 g twarogu sernikowego Hej!</p><p>1/2 szklanki musu ananasowego (uzyskanego ze zmiksowanych ananasów z puszki)</p><p>1/2 szlanki musu z pieczonej dyni</p><p>2 łyżki rumu</p><p>2 łyżki likieru kokosowego </p><p>1 łyżka domowej esencji waniliowej</p><p>1 łyżka soku z cytryny</p><p>2 łyżki maizeny (mączki ziemniaczanej/ skrobi z tapioki)</p><p>2 lyżki mąki pszennej</p><p>4 jajka </p><p></p><p>dodatkowo - tabliczka czekolady z nadzieniem o smaku rumowo - kokosowym plus dwie łyżki słodkiej śmietanki</p><p>ananasy z puszki </p><p>bita śmietana do dekoracji</p><p>mokre opaski z gazet do pieczenia</p><p></p><p><strong>Wykonanie</strong>:</p><p>Nastawić piekarnik na 190 stopni C.</p><p>Wymieszać składniki spodu, ugnieść na dnie tortownicy, wygładzić, piec 9 - 10 minut, schłodzić.</p><p>Zwiększyć temperaturę piekarnika do 250 stopni C.</p><p>W międzyczasie podgrzać w mikrofalówce masę kajmakową ze śmietanką, wymieszać (a nawet zmiksować blenderem), by pozbyć się ewentualnych kryształków cukru.</p><p>Delikatnie otworzyć puszkę mleka kokosowego, zdjąć z wierzchu szklankę &quot;śmietanki&quot;. Podgrzać ją w rondelku. Dodać wiórki, wymieszać.</p><p>Dodać do masy kajmakowej razem z pozostałymi składnikami masy serowej. Wymieszać, nie miksować.</p><p>Roztopić w mikrofalówce czekoladę ze śmietanką, wymieszać. Dodać do niej dwie szklanki masy serowej, dokładnie wymieszać.</p><p>Na podpieczony spód wyłożyć pokrojone cząstki ananasów (część zostawić do dekoracji), wylać jasną masę serową, a na wierzch - wyłożyć łyżką &quot;łaty&quot; z ciemnej masy serowej. Lekko wymieszać patyczkiem.</p><p>Tortownicę z ciastem ustawić na blasze, owinąć jej boki mokrymi opaskami z gazet. Kilka łyżek wody wylać na blachę.</p><p>Piec 8 minut w temperaturze 250 stopni, potem zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze ok. 40 - 45 minut w 160 stopniach (aż boki będą ścięte, a środek lekko drżący). W trakcie pieczenia można dolać kilka łyżek wody na blachę w celu stworzenia łaźni parowej.</p><p>Gotowe ciasto wyjąć na ażurową kratkę, ostudzić, zdjąć obręcz tortownicy, wstawić do lodówki na 12 godzin.</p><p>Przed podaniem można udekorować rozetkami z bitej smietany i cząstkami ananasów.</p><p></p><p>[ATTACH=full]68827[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]68932[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1211614, member: 1024"] [B]Sernik kokosowo - ananasowo - dyniowy z czekoladą[/B] tortownica o średnicy 24 cm [B]Spód[/B]: 70 g roztopionego masła 125 g pokruszonych herbatników (u mnie maślane i Digestive) 6 łyżek wiórków kokosowych [B]Masa serowa[/B]: 250 g masy kajmakowej o smaku kokosowym 2 łyżki słodkiej śmietanki (u mnie porcjowana śmietanka do kawy) 1 szklanka "śmietanki" kokosowej 1 1/2 szklanka wiórków kokosowych 500 g sera śmietankowego Delfiko 250 g twarogu sernikowego Hej! 1/2 szklanki musu ananasowego (uzyskanego ze zmiksowanych ananasów z puszki) 1/2 szlanki musu z pieczonej dyni 2 łyżki rumu 2 łyżki likieru kokosowego 1 łyżka domowej esencji waniliowej 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki maizeny (mączki ziemniaczanej/ skrobi z tapioki) 2 lyżki mąki pszennej 4 jajka dodatkowo - tabliczka czekolady z nadzieniem o smaku rumowo - kokosowym plus dwie łyżki słodkiej śmietanki ananasy z puszki bita śmietana do dekoracji mokre opaski z gazet do pieczenia [B]Wykonanie[/B]: Nastawić piekarnik na 190 stopni C. Wymieszać składniki spodu, ugnieść na dnie tortownicy, wygładzić, piec 9 - 10 minut, schłodzić. Zwiększyć temperaturę piekarnika do 250 stopni C. W międzyczasie podgrzać w mikrofalówce masę kajmakową ze śmietanką, wymieszać (a nawet zmiksować blenderem), by pozbyć się ewentualnych kryształków cukru. Delikatnie otworzyć puszkę mleka kokosowego, zdjąć z wierzchu szklankę "śmietanki". Podgrzać ją w rondelku. Dodać wiórki, wymieszać. Dodać do masy kajmakowej razem z pozostałymi składnikami masy serowej. Wymieszać, nie miksować. Roztopić w mikrofalówce czekoladę ze śmietanką, wymieszać. Dodać do niej dwie szklanki masy serowej, dokładnie wymieszać. Na podpieczony spód wyłożyć pokrojone cząstki ananasów (część zostawić do dekoracji), wylać jasną masę serową, a na wierzch - wyłożyć łyżką "łaty" z ciemnej masy serowej. Lekko wymieszać patyczkiem. Tortownicę z ciastem ustawić na blasze, owinąć jej boki mokrymi opaskami z gazet. Kilka łyżek wody wylać na blachę. Piec 8 minut w temperaturze 250 stopni, potem zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze ok. 40 - 45 minut w 160 stopniach (aż boki będą ścięte, a środek lekko drżący). W trakcie pieczenia można dolać kilka łyżek wody na blachę w celu stworzenia łaźni parowej. Gotowe ciasto wyjąć na ażurową kratkę, ostudzić, zdjąć obręcz tortownicy, wstawić do lodówki na 12 godzin. Przed podaniem można udekorować rozetkami z bitej smietany i cząstkami ananasów. [ATTACH=full]68827[/ATTACH] [ATTACH=full]68932[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Sernik kokosowo - ananasowo - dyniowy
Top
Bottom