Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Sernik kokosowy z gruszkami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="alice" data-source="post: 1048816" data-attributes="member: 17"><p><strong>Źródło przepisu:</strong> </p><p><a href="http://www.kwestiasmaku.com/desery/serniki/sernik_kokosowy/przepis.html" target="_blank">http://www.kwestiasmaku.com/desery/serniki...wy/przepis.html</a></p><p></p><p><strong>Spód: </strong></p><p>&#8226; 1,5 szklanki mąki pszennej </p><p>&#8226; 1 łyżeczka proszku do pieczenia </p><p>&#8226; 1/2 szklanki cukru </p><p>&#8226; 1 jajko <em>(ja dodałam 2 żółtka)</em></p><p>&#8226; 100 g masła </p><p>&#8226; 1 łyżka mleka <em>(nie dodałam)</em></p><p>&#8226; 1/2 szklanki wiórków kokosowych (niekoniecznie) </p><p></p><p><strong>Masa serowa: </strong></p><p>&#8226; 1 kg Twarogu sernikowego mielonego Piątnica, ewentualnie 1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego w maszynce do mięsa wymieszanego ze 100 g miękkiego masła (<em>ja dodałam do Piatnicy 50 gram masła</em>)</p><p>&#8226; 1/2 + 1/4 (3/4) szklanki cukru pudru lub drobnego cukru kryształu </p><p>&#8226; 1 torebka budyniu śmietankowego </p><p>&#8226; 6 jajek, oddzielone żółtka od białek </p><p>&#8226; 750 ml śmietanki kokosowej (zredukowanej do 1/2 szklanki gęstego syropu) <em>(udało mi sie kupić tylko mleko kokosowe, gotowałam je ok. godziny</em>)</p><p>&#8226; 2 łyżki cukru, szczypta soli </p><p></p><p><strong>Kokosowa kruszonka: </strong></p><p>&#8226; 50 g masła </p><p>&#8226; 1/4 szklanki mąki </p><p>&#8226; 2 łyżki cukru </p><p>&#8226; 3/4 szklanki wiórków kokosowych </p><p>&#8226; 4 - 5 łyżek cukru pudru </p><p></p><p>owoce: 1 kg gruszek, jędrnych - użyłam 1 dużej puszki gruszek</p><p></p><p>Duża forma z odpinaną obręczą o średnicy minimum 26 cm, posmarowana masłem i wysypana tartymi migdałami lub bułką tartą </p><p></p><p>Przygotowanie: </p><p></p><p><strong>Spód: </strong></p><p>Mąkę przesiać na stolnicę lub do dużej miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, jajko, mleko, masło i wiórki kokosowe. Kroić (siekać) nożem na małe kawałeczki, następnie ręką szybko zagnieść ciasto, ulepić kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 - 60 minut. </p><p>Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno formy oraz boki - do połowy ich wysokości. Dno podziurkować widelcem, wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut. <em>Ja podpiekłam spód az sie mocno zarumienił.</em></p><p></p><p><strong>Masa serowa:</strong> </p><p>Śmietankę kokosową wlać do płaskiego i szerokiego garnka lub do dużej patelni żeliwnej, dodać 2 łyżki cukru i gotować, przez około 1/2 godziny, aż się zredukuje i zgęstnieje do postaci gęstej śmietanki (około 1/2 szklanki), ostudzić. </p><p></p><p>Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić jeszcze na mniejsze kawałki. </p><p></p><p><strong>Przygotować kokosową kruszonkę</strong>: masło rozetrzeć palcami z mąką wymieszaną z cukrem, a następnie z wiórkami kokosowymi. </p><p></p><p>Zmielony ser wymieszać z ostudzonym musem kokosowym. Żółtka umieścić w misie miksera, dodać 1/2 szklanki cukru pudru i ubijać przez 10 minut, aż masa będzie puszysta i kremowa. Ciągle miksując, dodawać stopniowo po łyżce masę serową na zmianę z sypkim budyniem. </p><p>Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec dodać 1/4 szklanki cukru pudru i ubijać jeszcze przez 2 - 3 minuty. Białka delikatnie połączyć łyżką z masą serową. </p><p></p><p>Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Masę serową wyłożyć na ciepły spód z ciasta, wyrównać powierzchnię, wyłożyć gruszki i posypać kokosową kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika (na jedną półkę niżej niż połowa piekarnika). </p><p></p><p>Piec przez 50 minut, wyłączyć piekarnik, drzwiczki uchylić. Po 10 minutach piekarnik szerzej otworzyć i studzić sernik przez 1/2 godziny. Następnie wyjąć sernik, ustawić na kratce i całkowicie ostudzić. Wstawić do lodówki na całą noc. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. </p><p></p><p><em>Sernik jest przeeeepyszny. Określiłabym go jako JEGO PUSZYSTOŚĆ. Nigdy w zyciu chyba nie upiekłam tak puszystego sernika. Piekłam metodą gazetową. Następnym razem chyba zrezygnuję z wiórków kokosowych w spodzie a dodam więcej na wierzch. Może zastapię tez gruszki brzoskwiniami. Sernik jest baaardzo wysoki, a piekłam w bardzo dużej tortownicy (chyba z 28 cm).</em></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="alice, post: 1048816, member: 17"] [B]Źródło przepisu:[/B] [URL="http://www.kwestiasmaku.com/desery/serniki/sernik_kokosowy/przepis.html"]http://www.kwestiasmaku.com/desery/serniki...wy/przepis.html[/URL] [B]Spód: [/B] • 1,5 szklanki mąki pszennej • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 1/2 szklanki cukru • 1 jajko [I](ja dodałam 2 żółtka)[/I] • 100 g masła • 1 łyżka mleka [I](nie dodałam)[/I] • 1/2 szklanki wiórków kokosowych (niekoniecznie) [B]Masa serowa: [/B] • 1 kg Twarogu sernikowego mielonego Piątnica, ewentualnie 1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego w maszynce do mięsa wymieszanego ze 100 g miękkiego masła [I][/I]([I]ja dodałam do Piatnicy 50 gram masła[/I]) • 1/2 + 1/4 (3/4) szklanki cukru pudru lub drobnego cukru kryształu • 1 torebka budyniu śmietankowego • 6 jajek, oddzielone żółtka od białek • 750 ml śmietanki kokosowej (zredukowanej do 1/2 szklanki gęstego syropu) [I][/I][I](udało mi sie kupić tylko mleko kokosowe, gotowałam je ok. godziny[/I]) • 2 łyżki cukru, szczypta soli [B]Kokosowa kruszonka: [/B] • 50 g masła • 1/4 szklanki mąki • 2 łyżki cukru • 3/4 szklanki wiórków kokosowych • 4 - 5 łyżek cukru pudru owoce: 1 kg gruszek, jędrnych - [I][/I]użyłam 1 dużej puszki gruszek Duża forma z odpinaną obręczą o średnicy minimum 26 cm, posmarowana masłem i wysypana tartymi migdałami lub bułką tartą Przygotowanie: [B]Spód: [/B] Mąkę przesiać na stolnicę lub do dużej miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, jajko, mleko, masło i wiórki kokosowe. Kroić (siekać) nożem na małe kawałeczki, następnie ręką szybko zagnieść ciasto, ulepić kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 - 60 minut. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno formy oraz boki - do połowy ich wysokości. Dno podziurkować widelcem, wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut. [I]Ja podpiekłam spód az sie mocno zarumienił.[/I] [B]Masa serowa:[/B] Śmietankę kokosową wlać do płaskiego i szerokiego garnka lub do dużej patelni żeliwnej, dodać 2 łyżki cukru i gotować, przez około 1/2 godziny, aż się zredukuje i zgęstnieje do postaci gęstej śmietanki (około 1/2 szklanki), ostudzić. Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić jeszcze na mniejsze kawałki. [B]Przygotować kokosową kruszonkę[/B]: masło rozetrzeć palcami z mąką wymieszaną z cukrem, a następnie z wiórkami kokosowymi. Zmielony ser wymieszać z ostudzonym musem kokosowym. Żółtka umieścić w misie miksera, dodać 1/2 szklanki cukru pudru i ubijać przez 10 minut, aż masa będzie puszysta i kremowa. Ciągle miksując, dodawać stopniowo po łyżce masę serową na zmianę z sypkim budyniem. Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec dodać 1/4 szklanki cukru pudru i ubijać jeszcze przez 2 - 3 minuty. Białka delikatnie połączyć łyżką z masą serową. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Masę serową wyłożyć na ciepły spód z ciasta, wyrównać powierzchnię, wyłożyć gruszki i posypać kokosową kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika (na jedną półkę niżej niż połowa piekarnika). Piec przez 50 minut, wyłączyć piekarnik, drzwiczki uchylić. Po 10 minutach piekarnik szerzej otworzyć i studzić sernik przez 1/2 godziny. Następnie wyjąć sernik, ustawić na kratce i całkowicie ostudzić. Wstawić do lodówki na całą noc. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. [I]Sernik jest przeeeepyszny. Określiłabym go jako JEGO PUSZYSTOŚĆ. Nigdy w zyciu chyba nie upiekłam tak puszystego sernika. Piekłam metodą gazetową. Następnym razem chyba zrezygnuję z wiórków kokosowych w spodzie a dodam więcej na wierzch. Może zastapię tez gruszki brzoskwiniami. Sernik jest baaardzo wysoki, a piekłam w bardzo dużej tortownicy (chyba z 28 cm).[/I] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Sernik kokosowy z gruszkami
Bottom