Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Sernik krakowski
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="szuwarek" data-source="post: 199664" data-attributes="member: 916"><p>przepis niestety jeszcze nie wypróbowany ale wygląda na obiecujący i zbliżony do orginału. </p><p>wzięty z mojej ulubionej gazety - Smaki i aromaty - </p><p></p><p><strong>Herbatnikowe ciasto </strong></p><p>250 g mąki pszennej </p><p>100 g mąki ziemniaczanej </p><p>200 g masła </p><p>100 g cukru pudru </p><p>4 żółtka, cukier waniliowy </p><p>posiekać na stolnicy mąkę z utartym na jarzynowej tarce masłem. </p><p>wsypać cukier puder, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną, i wbić żółtka. </p><p>siekać wszystko nożem a gdy składniki się połączą szybko zagnieść miękkie ciasto i wstawić do lodówki </p><p></p><p><strong>Masa serowa </strong></p><p>750 g tłustego wiejskiego sera </p><p>200 g cukru pudru </p><p>2 jajka 6 żółtek </p><p>1 paczka budyniu waniliowego </p><p>150 g masła </p><p>100 g rodzynek, 50 g migdałów </p><p>3-4 łyżki skórki pomarańczowej </p><p>3-4 łyżki gęstej śmietany </p><p>ser przetrzeć przez sito </p><p>w misce ubić mikserem masło, dodać ser, proszek budyniowy, śmietanę, i cukier puder </p><p>ubić lekko widelcem- ze szczyptą soli- jajka i żółtka, wlać do masy serowej i ucierać przez kwadrans </p><p>wsypać rodzynki, obrane i posiekane migdały, skórkę pomarańczową </p><p></p><p>2/3 ciasta rozwałkować na prostokąt o gróbości 1 cm </p><p>rozsmarować masę serową </p><p>z reszty ciasta toczyć wałki, układać na serze kratkę </p><p>posmarować paseczki białkiem </p><p>wstawić na 50-60 min do średnio nagrzanego piekarnika</p><p></p><p><a href="http://cincin.cc/index.php?showtopic=908&postdays=0&postorder=asc&start=15" target="_blank">http://cincin.cc/index.php?showtopic=908&a...sc&start=15</a>- tutaj są spostrzeżenia</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="szuwarek, post: 199664, member: 916"] przepis niestety jeszcze nie wypróbowany ale wygląda na obiecujący i zbliżony do orginału. wzięty z mojej ulubionej gazety - Smaki i aromaty - [B]Herbatnikowe ciasto [/B] 250 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 200 g masła 100 g cukru pudru 4 żółtka, cukier waniliowy posiekać na stolnicy mąkę z utartym na jarzynowej tarce masłem. wsypać cukier puder, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną, i wbić żółtka. siekać wszystko nożem a gdy składniki się połączą szybko zagnieść miękkie ciasto i wstawić do lodówki [B]Masa serowa [/B] 750 g tłustego wiejskiego sera 200 g cukru pudru 2 jajka 6 żółtek 1 paczka budyniu waniliowego 150 g masła 100 g rodzynek, 50 g migdałów 3-4 łyżki skórki pomarańczowej 3-4 łyżki gęstej śmietany ser przetrzeć przez sito w misce ubić mikserem masło, dodać ser, proszek budyniowy, śmietanę, i cukier puder ubić lekko widelcem- ze szczyptą soli- jajka i żółtka, wlać do masy serowej i ucierać przez kwadrans wsypać rodzynki, obrane i posiekane migdały, skórkę pomarańczową 2/3 ciasta rozwałkować na prostokąt o gróbości 1 cm rozsmarować masę serową z reszty ciasta toczyć wałki, układać na serze kratkę posmarować paseczki białkiem wstawić na 50-60 min do średnio nagrzanego piekarnika [URL="http://cincin.cc/index.php?showtopic=908&postdays=0&postorder=asc&start=15"]http://cincin.cc/index.php?showtopic=908&a...sc&start=15[/URL]- tutaj są spostrzeżenia [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Sernik krakowski
Top
Bottom