Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Sernik krakowski
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="paula" data-source="post: 13859" data-attributes="member: 28"><p>a ja mysle ze gdzies mam przepis a krakowski sernik z mm ale nie wyprobowany.</p><p></p><p>Sernik krakowski </p><p>Czas przygotow. 2,5 godz. </p><p>Ciasto: </p><p>240 g maki, </p><p>160 g masla, </p><p>80 g cukru, </p><p>2 zoltko, </p><p>sol. </p><p>Inne: </p><p>800 g sera, </p><p>100 ml smietany, </p><p>4 jaja, </p><p>350 g cukru pudru, </p><p>3 lyzki maki kartoflanej, </p><p>1 lyzka cukru waniliowego, </p><p>1 zoltko do posmarowania sernika. </p><p>Lukier: </p><p>50 g cukru pudru, </p><p>1 lyzka soku z cytryny, </p><p>1 lyzka goracej wody. </p><p></p><p>1. Maslo posiekac z maka, dodac cukier, zoltko, szczypte soli. Szybko zagniesc </p><p>ciasto, przykryc, wlozyc do lodowki na 30 min. </p><p>2. Ser zemlec i przetrzec przez sito, polaczyc ze smietana i maka. Zoltka </p><p>utrzec z cukrem pudrem i waniliowym. Do zoltek dodawac malymi porcjami mase </p><p>serowa. Bialka ubic na sztywna piane, delikatnie wymieszac z masa. </p><p>3. Rozwalkowac cienko 2/3 ciasta, podpiec spod do sernika. Na podpieczony spod </p><p>nalozyc mase serowa. Z pozostalego ciasta zrobic paski, ulozyc je co 2 cm </p><p>ukosnie na serniku. Na pierwszej warstwie paskow polozyc druga na krzyz, tak </p><p>by powstala kratka. Posmarowac roztrzepanym zoltkiem. </p><p>4. Wstawic sernik do ogrzanego piekarnika, piec w temp. 180żC ok. 1 godz. </p><p>5. Utrzec cukier puder z goraca woda i sokiem z cytryny na gladka mase. Ostudzony sernik polukrowac. </p><p>- Na podpieczonym spodzie mozna ulozyc warstwe konfitur z rozy lub wisni a potem mase serowa. Sernika mozna nie lukrowac.</p><p></p><p>Mam nadzieje ze o to chodzi</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="paula, post: 13859, member: 28"] a ja mysle ze gdzies mam przepis a krakowski sernik z mm ale nie wyprobowany. Sernik krakowski Czas przygotow. 2,5 godz. Ciasto: 240 g maki, 160 g masla, 80 g cukru, 2 zoltko, sol. Inne: 800 g sera, 100 ml smietany, 4 jaja, 350 g cukru pudru, 3 lyzki maki kartoflanej, 1 lyzka cukru waniliowego, 1 zoltko do posmarowania sernika. Lukier: 50 g cukru pudru, 1 lyzka soku z cytryny, 1 lyzka goracej wody. 1. Maslo posiekac z maka, dodac cukier, zoltko, szczypte soli. Szybko zagniesc ciasto, przykryc, wlozyc do lodowki na 30 min. 2. Ser zemlec i przetrzec przez sito, polaczyc ze smietana i maka. Zoltka utrzec z cukrem pudrem i waniliowym. Do zoltek dodawac malymi porcjami mase serowa. Bialka ubic na sztywna piane, delikatnie wymieszac z masa. 3. Rozwalkowac cienko 2/3 ciasta, podpiec spod do sernika. Na podpieczony spod nalozyc mase serowa. Z pozostalego ciasta zrobic paski, ulozyc je co 2 cm ukosnie na serniku. Na pierwszej warstwie paskow polozyc druga na krzyz, tak by powstala kratka. Posmarowac roztrzepanym zoltkiem. 4. Wstawic sernik do ogrzanego piekarnika, piec w temp. 180żC ok. 1 godz. 5. Utrzec cukier puder z goraca woda i sokiem z cytryny na gladka mase. Ostudzony sernik polukrowac. - Na podpieczonym spodzie mozna ulozyc warstwe konfitur z rozy lub wisni a potem mase serowa. Sernika mozna nie lukrowac. Mam nadzieje ze o to chodzi [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Sernik krakowski
Top
Bottom