Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Sernik limonka-matcha
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Krystyna9" data-source="post: 885305" data-attributes="member: 4258"><p>Już od dawna &quot;chodziło&quot; za mną coś z dodatkiem herbaty matcha. Wreszcie ją dostałam i musiałam natychmiast wypróbowac. W lodówce jak zwykle dyżurny był ser śmietankowy a obok leżały smutne dwie limonki. I tak powstał sernik</p><p> </p><p>[ATTACH=full]44719[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p></p><p><strong><em>Spód:</em></strong></p><p></p><p>* ciastka digestive - 225g/opakowanie</p><p>* ok. 50-70 g masło rozpuszczone</p><p></p><p><strong><em>Masa serowa</em></strong></p><p></p><p>* 700 g sera śmietankowego</p><p>* 4 kopiaste łyżki gęstej śmietany ( u mnie 30%)</p><p>* 3 jajka</p><p>* 200 g białej czekolady</p><p>* 2 łyżki mąki</p><p>* 3 łyżeczki herbaty matcha (proszek)</p><p>* 2 limonki</p><p>* 3 łyżki gorącej wody (do herbaty matcha)</p><p></p><p>Digestive pokruszyc i wymieszac z rozpuszczonym masłem. Mieszaniną wylepic dno i boki (do połowy wysokości) tortownicy o śr. <strong>20cm.</strong>. Wstawic na ok. 30 minut do lodówki. </p><p>W tym czasie:</p><p></p><p>Ser, jajka, śmietanę i mąkę włożyc do miski. Krótko ucierac. Czekoladę rozpuścic w kąpieli wodnej i przestudzic. Dodac do masy serowej i znów krótko ucierac.</p><p></p><p>Zetrzec skórkę z jednej limonki i wycisnąc sok z obu limonek.</p><p></p><p>Herbatę matcha zalac wodą i dobrze wymieszac. Powstanie nam taka zielona papka.</p><p></p><p>Masę serową podzielic na dwie części. Do jednej dodac skórkę i sok z limonek. Wymieszac. Do drugiej dodac herbatę i wymieszac.</p><p></p><p>Ja chciałam zrobic szachownicę i obie masy serowe przełożyłam do 2 rękawów cukierniczych (można mocną torebkę foliową z odciętym rogiem). Wyciskałam zieloną masę serową w paski, zostawiając pomiędzy paskami odstęp na limonkową masę serową. I tak zrobiłam trzy piętra. </p><p></p><p>Piekarnik nagrzac do 160 stopni (u mnie 140-termoobieg), ustawiając jednocześnie, na dnie piekarnika naczynie z wodą. Do nagrzanego wstawic sernik i piec ok. 1 godz. i 15 minut. Wierzch powinien byc jasny ( nie dopilnowałam i przyrumienił się) i dlatego po ok. 40 minutach należy przykryc folią aluminiową.</p><p>Wystudzic. Zimny sernik wstawic do lodówki na kilka godzin.</p><p></p><p>[ATTACH=full]44718[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Krystyna9, post: 885305, member: 4258"] Już od dawna "chodziło" za mną coś z dodatkiem herbaty matcha. Wreszcie ją dostałam i musiałam natychmiast wypróbowac. W lodówce jak zwykle dyżurny był ser śmietankowy a obok leżały smutne dwie limonki. I tak powstał sernik [ATTACH=full]44719[/ATTACH] [B]Składniki:[/B] [B][I]Spód:[/I][/B] * ciastka digestive - 225g/opakowanie * ok. 50-70 g masło rozpuszczone [B][I]Masa serowa[/I][/B] * 700 g sera śmietankowego * 4 kopiaste łyżki gęstej śmietany ( u mnie 30%) * 3 jajka * 200 g białej czekolady * 2 łyżki mąki * 3 łyżeczki herbaty matcha (proszek) * 2 limonki * 3 łyżki gorącej wody (do herbaty matcha) Digestive pokruszyc i wymieszac z rozpuszczonym masłem. Mieszaniną wylepic dno i boki (do połowy wysokości) tortownicy o śr. [B]20cm.[/B]. Wstawic na ok. 30 minut do lodówki. W tym czasie: Ser, jajka, śmietanę i mąkę włożyc do miski. Krótko ucierac. Czekoladę rozpuścic w kąpieli wodnej i przestudzic. Dodac do masy serowej i znów krótko ucierac. Zetrzec skórkę z jednej limonki i wycisnąc sok z obu limonek. Herbatę matcha zalac wodą i dobrze wymieszac. Powstanie nam taka zielona papka. Masę serową podzielic na dwie części. Do jednej dodac skórkę i sok z limonek. Wymieszac. Do drugiej dodac herbatę i wymieszac. Ja chciałam zrobic szachownicę i obie masy serowe przełożyłam do 2 rękawów cukierniczych (można mocną torebkę foliową z odciętym rogiem). Wyciskałam zieloną masę serową w paski, zostawiając pomiędzy paskami odstęp na limonkową masę serową. I tak zrobiłam trzy piętra. Piekarnik nagrzac do 160 stopni (u mnie 140-termoobieg), ustawiając jednocześnie, na dnie piekarnika naczynie z wodą. Do nagrzanego wstawic sernik i piec ok. 1 godz. i 15 minut. Wierzch powinien byc jasny ( nie dopilnowałam i przyrumienił się) i dlatego po ok. 40 minutach należy przykryc folią aluminiową. Wystudzic. Zimny sernik wstawic do lodówki na kilka godzin. [ATTACH=full]44718[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Sernik limonka-matcha
Bottom