Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Sernik londyński na cynamonowym spodzie
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 916549" data-attributes="member: 2721"><p>Sernik londyński to mój ulubiony rodzaj sernika - mój sernikowy ideał, zarówno pod względem smaku jak i struktury. Robi się go naprawdę szybko i prosto. Ma on także jedną ważną zaletę - to sernik, który nigdy nie opada.</p><p></p><p>[ATTACH=full]47350[/ATTACH]</p><p></p><p><u>na sernik:</u></p><p>1/2 kg sera białego, twarogu ( ja daję półtłusty)</p><p>4 jajka ( 2 całe i 2 żółtka)</p><p>10 pełnych łyżeczek cukru pudru ( do smaku, jeśli lubimy bardziej/mniej słodki, dajemy odpowiednio więcej/mniej)</p><p>1 łyżeczka esencji waniliowej, cukier waniliowy lub 2-3 krople waniliowego zapachu do ciasta</p><p></p><p><u>na polewę:</u></p><p>5-6 pełnych łyżek kwaśnej śmietany</p><p>1 pełna łyżeczka cukru pudru </p><p>zapach waniliowy do ciasta (2 krople) lub esencja waniliowa</p><p></p><p><u>na spód</u>:</p><p>200 g herbatników typu petit beurre lub digestive</p><p>1 pełna łyżeczka cynamonu</p><p>100 g miękkiego masła</p><p></p><p></p><p>Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.</p><p></p><p>Formę do pieczenia (21 cm) wyłożyć równo masą z bardzo drobno pokruszonych herbatników, ugniecionych z masłem i cynamonem. Wyrównać, dociskając dłonią. Odstawić do lodówki na czas dalszych przygotowań.</p><p></p><p>Twaróg utrzeć w malakserze lub robotem kuchennym ( mikserem), dodając cukier, wanilię i po jednym jajku. Następnie dodać żółtka i ucierać masę, aż będzie puszysta i kremowa, bez grudek.</p><p></p><p>Masę przelewamy do formy do pieczenia.</p><p></p><p>Sernik wstawić do dużej formy do pieczenia. Wstawić do piekarnika. Do dużej formy nalać wrzącej wody. Woda powinna sięgać mniej więcej do &#733; wysokości naczynia z sernikiem.</p><p></p><p>Sernik pieczemy w kąpieli wodnej przez 50 minut.</p><p></p><p>Następnie rozsmarowujemy polewę równą warstwą na masie serowej i pieczemy jeszcze 10 minut.</p><p></p><p>Sernik wyjąć i wystudzić, a następnie odstawić do schłodzenia do lodówki na kilka godzin. </p><p></p><p>Sernik wyjmujemy z lodówki na ok. 20 minut przed podaniem.</p><p></p><p>[ATTACH=full]47351[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 916549, member: 2721"] Sernik londyński to mój ulubiony rodzaj sernika - mój sernikowy ideał, zarówno pod względem smaku jak i struktury. Robi się go naprawdę szybko i prosto. Ma on także jedną ważną zaletę - to sernik, który nigdy nie opada. [ATTACH=full]47350[/ATTACH] [U]na sernik:[/U] 1/2 kg sera białego, twarogu ( ja daję półtłusty) 4 jajka ( 2 całe i 2 żółtka) 10 pełnych łyżeczek cukru pudru ( do smaku, jeśli lubimy bardziej/mniej słodki, dajemy odpowiednio więcej/mniej) 1 łyżeczka esencji waniliowej, cukier waniliowy lub 2-3 krople waniliowego zapachu do ciasta [U]na polewę:[/U] 5-6 pełnych łyżek kwaśnej śmietany 1 pełna łyżeczka cukru pudru zapach waniliowy do ciasta (2 krople) lub esencja waniliowa [U]na spód[/U]: 200 g herbatników typu petit beurre lub digestive 1 pełna łyżeczka cynamonu 100 g miękkiego masła Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. Formę do pieczenia (21 cm) wyłożyć równo masą z bardzo drobno pokruszonych herbatników, ugniecionych z masłem i cynamonem. Wyrównać, dociskając dłonią. Odstawić do lodówki na czas dalszych przygotowań. Twaróg utrzeć w malakserze lub robotem kuchennym ( mikserem), dodając cukier, wanilię i po jednym jajku. Następnie dodać żółtka i ucierać masę, aż będzie puszysta i kremowa, bez grudek. Masę przelewamy do formy do pieczenia. Sernik wstawić do dużej formy do pieczenia. Wstawić do piekarnika. Do dużej formy nalać wrzącej wody. Woda powinna sięgać mniej więcej do ˝ wysokości naczynia z sernikiem. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej przez 50 minut. Następnie rozsmarowujemy polewę równą warstwą na masie serowej i pieczemy jeszcze 10 minut. Sernik wyjąć i wystudzić, a następnie odstawić do schłodzenia do lodówki na kilka godzin. Sernik wyjmujemy z lodówki na ok. 20 minut przed podaniem. [ATTACH=full]47351[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Sernik londyński na cynamonowym spodzie
Bottom