- Lis 26, 2006
- 9,694
- 12
- 38
To pierwszy przygotowany przeze mnie sernik. Wyszedł bardzo smaczny.
8 jajek
1.5 szklanki cukru pudru
1 kostka masła
1 kg zmielonego sera
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy ser i ubijamy mikserem do uzyskania gładkiej masy. Masło roztapiamy i studzimy, po czym razem z mąką ziemniaczaną dodajemy do masy serowej i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy do postaci sztywnej piany, dodajemy do reszty składników i delikatnie całość mieszamy. Masę wylewamy do nasmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą tortownicy i pieczemy 50 minut w 180 stopniach.
Źródło: "Smaki Dzień Dobry TVN"

8 jajek
1.5 szklanki cukru pudru
1 kostka masła
1 kg zmielonego sera
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy ser i ubijamy mikserem do uzyskania gładkiej masy. Masło roztapiamy i studzimy, po czym razem z mąką ziemniaczaną dodajemy do masy serowej i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy do postaci sztywnej piany, dodajemy do reszty składników i delikatnie całość mieszamy. Masę wylewamy do nasmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą tortownicy i pieczemy 50 minut w 180 stopniach.
Źródło: "Smaki Dzień Dobry TVN"
