Sernik Majewskiego

Shinju

Member
Lis 26, 2006
9,694
12
38
To pierwszy przygotowany przeze mnie sernik. Wyszedł bardzo smaczny.

8 jajek
1.5 szklanki cukru pudru
1 kostka masła
1 kg zmielonego sera
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy ser i ubijamy mikserem do uzyskania gładkiej masy. Masło roztapiamy i studzimy, po czym razem z mąką ziemniaczaną dodajemy do masy serowej i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy do postaci sztywnej piany, dodajemy do reszty składników i delikatnie całość mieszamy. Masę wylewamy do nasmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą tortownicy i pieczemy 50 minut w 180 stopniach.

Źródło: "Smaki Dzień Dobry TVN"

IMG_2645.JPG

Załączniki

• IMG_2645.JPG
    IMG_2645.JPG
    180.8 KB · Wyświetleń: 0

Shinju

Member
Lis 26, 2006
9,694
12
38
Margot @ 27 Dec 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=925470jaki puszysty , bardzo udany debiut
dzięki. byłam bardzo przerażona tym, że mi nie wyjdzie
icon_smile.gif

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
piekę go od lat, przepis mam od mojej mamy
icon_smile.gif

z tą różnicą, że daję 2 szklanki zwykłego cukru i zamiast mąki daję 2 budynie waniliowe lub śmietankowe. Rewelacyjny jest i zawsze obowiązkowy podczas rodzinnych spotkań
icon_smile.gif

ach... no i lukier. Obowiązkowo polany lukrem (cukier puder + woda)

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
ostatnio piekłam i postanowiłam trochę zmienić ten przepis. Wpisuję bo wyszedł wg mnie super i może ktoś będzie chciał spróbować:)
Tak więc dałam 1 kg delfiko, 1 masło extra, 7 jajek, 3 budynie waniliowe, 200 g białej czekolady, 2 szklanki cukru i 3-4 łyżki kremówki.
Piekarnik włączyłam na 175*C, włożyłam czarną płaską blachę (tą z wyposażenia piekarnika).
Margarynę stopiłam i przestudziłam. Żółtka utarłam z cukrem (1,5 szklanki) na jasną masę. Dodałam ser, budynie i roztopione masło. Potem czekoladę stopioną w kąpieli wodnej (miskę postawiłam na garnku z wrzącą wodą, wlałam do niej kremówkę, wrzuciłam pokruszoną czekoladę, mieszałąm aż cała czekolada się rozpuściłą). Na koniec dodałam białka ubite z 1/2 szkanki cukru na sztywną pianę i wymieszałam delikatnie drewnianą łyżką. Masę wlałam do dużej tortownicy (średnica 29 cm).
Do nagrzanego piekarnika na rozgrzaną dużą czarną blachę wlałam około 200 ml zimnej wody, na czarną blachę położyłam drucianą siatkę i na niej postawiłam tortownicę z sernikiem. Piekłam 1 godzinę i 20 minut w 175*C. Potem wyłączyłam piekarnik i zostawiłam ciasto jeszcze na 10 minut. Po 10 minutach uchyliłam drzwiczki i pozwoliłam sernikowi całkowicie przestygnąć.
Ten sernik robię zawsze z lukrem, ale tym razem miałam tylko odrobinę cukru-pudru więc po prostu ciasto nim posypałam.

post-12086-1263147558.jpg

Sernik wyszedł pyszny, puszysty, delikatny.... smakowity
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy