- Lis 7, 2008
- 14,687
- 2
- 0

Sernik migdałowy
Spód
* 220g herbatników maślanych
* 100g roztopionego masła
Masa serowa
* 500g twarogu, zmielonego trzykrotnie
* 160g cukru
* 4 jajka
* 200ml słodkiej śmietanki 30%
* 3 łyżeczki esencji migdałowej
* 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo: ok. 30g płatków migdałowych
Do pieczenia: tortownica o śr. 20cm (spód wyłożyć folią aluminiową, całość wysmarować masłem)
Herbatniki pokruszyć (np. w malakserze lub włożyć do woreczka i wałkować), wymieszać z roztopionym masłem. Mieszaniną wyłożyć spód i boki tortownicy, mocno dociskając.
Wstawić do lodówki.
Twaróg zmiksować z cukrem. Miksując dodawać po 1 jajku, wlać śmietankę, likier i esencję. Na końcu dodać mąkę. Kiedy składniki dokładnie się połączą (masa będzie całkowicie płynna), wylać na przygotowany spód.
Piec ok. 80-90 minut w temperaturze 170 stopni. Po 60 minutach posypać migdałami. Sernik jest gotowy kiedy brzegi są ścięte, a środek sprężysty. Zostawić w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na ok. 1 godzinę. Odstawić na co najmniej 10 godzin (można do lodówki choć niekoniecznie).

