Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Sernik migdałowy z polewą wiśniową
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 908916" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Sernik migdałowy z polewą wiśniową </strong></p><p></p><p>Tortownica o średnicy 23 cm.</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p><strong>Spód:</strong></p><p>80 g ciastek Digestive</p><p>80 g ciastek owsianych </p><p>25 g mielonych migdałów</p><p>70 g stopionego masła</p><p></p><p><strong>Masa serowa:</strong></p><p>500 g sera śmietankowego (Delfiko) </p><p>200 g trzykrotnie zmielonego twarogu (5% tłuszczu)*</p><p>1 szklanka cukru</p><p>4 duże jajka</p><p>2 łyżki soku z cytryny</p><p>2 łyżki Amaretto</p><p>1 łyżka mielonych migdałów</p><p>1 łyżka skrobi kukurydzianej (maizeny)**</p><p> </p><p><strong>Polewa wiśniowa:</strong></p><p>1 opakowanie mrożonych wiśni (450 g) lub w sezonie świeżych</p><p>ok. 100 g mieszanki suszonych wiśni, czereśni i żurawin***</p><p>2 łyżki cukru</p><p>cukier waniliowy do smaku</p><p>2 płaskie łyżki maizeny****</p><p>2 łyżki Amaretto</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p><strong>Polewa:</strong></p><p>Przygotować lekki syrop z około szklanki wody i cukru. Dodać do niego mrożone wiśnie, doprowadzić do wrzenia. Maizenę wymieszać z niewielką ilością wody, dodać do wiśni, zagotować. Lekko ostudzić. Dodać suszone owoce i Amaretto. Ostudzić. Wstawić do lodówki.</p><p></p><p><strong>Spód:</strong></p><p>Włożyć ciastka do mocnej torebki foliowej, zgnieść wałkiem na piasek, dodać migdały i stopione masło, wymieszać. Przełożyć do posmarowanej masłem tortownicy, ugnieść na dnie za pomocą szklanki lub wałeczka. Wstawić do lodówki, a potem podpiec w piekarniku (180 stopni, 8 minut). Wystudzić.</p><p></p><p><strong>Masa serowa:</strong></p><p>Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę.</p><p>Wymieszać łyżką ser z cukrem, dodać jajka i pozostałe składniki.</p><p>Nie miksować – mieszać tylko do połączenia składników.</p><p>Wylać na przestudzony spód, piec metodą gazetową (10 minut w 250 stopniach, 45 – 50 w 160 stopniach C). Wyjąć z piekarnika, postawić na ażurowej podstawce. Po 10 – 15 minutach zdjąć obręcz tortownicy. Wystudzić. Przełożyć do zamykanego pojemnika na ciasta i wstawić na noc do lodówki.</p><p>Przed podaniem udekorować polewą wiśniową (można nałożyć ją na całe ciasto, a można jak ja dekorować pojedyncze porcje).</p><p></p><p></p><p>* można zastąpić serkiem śmietankowym</p><p>** można zastąpić mąką pszenną</p><p>*** można pominąć</p><p>**** można zastąpić mączką ziemniaczaną, skrobią z tapioki, budyniem lub kisielem</p><p></p><p>EDIT:</p><p>Dodałam zdjęcie:</p><p></p><p>[ATTACH=full]65216[/ATTACH]</p><p></p><p></p><p><strong>Inna wersja</strong> (tortownica 25/26 cm):</p><p><a href="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=29730&view=findpost&p=1148569" target="_blank">https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...t&p=1148569</a></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 908916, member: 1024"] [B]Sernik migdałowy z polewą wiśniową [/B] Tortownica o średnicy 23 cm. [B]Składniki:[/B] [B]Spód:[/B] 80 g ciastek Digestive 80 g ciastek owsianych 25 g mielonych migdałów 70 g stopionego masła [B]Masa serowa:[/B] 500 g sera śmietankowego (Delfiko) 200 g trzykrotnie zmielonego twarogu (5% tłuszczu)* 1 szklanka cukru 4 duże jajka 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki Amaretto 1 łyżka mielonych migdałów 1 łyżka skrobi kukurydzianej (maizeny)** [B]Polewa wiśniowa:[/B] 1 opakowanie mrożonych wiśni (450 g) lub w sezonie świeżych ok. 100 g mieszanki suszonych wiśni, czereśni i żurawin*** 2 łyżki cukru cukier waniliowy do smaku 2 płaskie łyżki maizeny**** 2 łyżki Amaretto [B]Wykonanie:[/B] [B]Polewa:[/B] Przygotować lekki syrop z około szklanki wody i cukru. Dodać do niego mrożone wiśnie, doprowadzić do wrzenia. Maizenę wymieszać z niewielką ilością wody, dodać do wiśni, zagotować. Lekko ostudzić. Dodać suszone owoce i Amaretto. Ostudzić. Wstawić do lodówki. [B]Spód:[/B] Włożyć ciastka do mocnej torebki foliowej, zgnieść wałkiem na piasek, dodać migdały i stopione masło, wymieszać. Przełożyć do posmarowanej masłem tortownicy, ugnieść na dnie za pomocą szklanki lub wałeczka. Wstawić do lodówki, a potem podpiec w piekarniku (180 stopni, 8 minut). Wystudzić. [B]Masa serowa:[/B] Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę. Wymieszać łyżką ser z cukrem, dodać jajka i pozostałe składniki. Nie miksować – mieszać tylko do połączenia składników. Wylać na przestudzony spód, piec metodą gazetową (10 minut w 250 stopniach, 45 – 50 w 160 stopniach C). Wyjąć z piekarnika, postawić na ażurowej podstawce. Po 10 – 15 minutach zdjąć obręcz tortownicy. Wystudzić. Przełożyć do zamykanego pojemnika na ciasta i wstawić na noc do lodówki. Przed podaniem udekorować polewą wiśniową (można nałożyć ją na całe ciasto, a można jak ja dekorować pojedyncze porcje). * można zastąpić serkiem śmietankowym ** można zastąpić mąką pszenną *** można pominąć **** można zastąpić mączką ziemniaczaną, skrobią z tapioki, budyniem lub kisielem EDIT: Dodałam zdjęcie: [ATTACH=full]65216[/ATTACH] [B]Inna wersja[/B] (tortownica 25/26 cm): [URL="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=29730&view=findpost&p=1148569"]https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...t&p=1148569[/URL] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Sernik migdałowy z polewą wiśniową
Top
Bottom