Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Sernik mocno cytrynowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Krystyna9" data-source="post: 1002856" data-attributes="member: 4258"><p>[ATTACH=full]54714[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p></p><p><strong>Spód:</strong></p><p>&#8226; 1 opakowanie ciastek digestive <strong>(225g)</strong></p><p>&#8226; 70 – 80 g masła rozpuszczonego</p><p></p><p></p><p><strong>Masa serowa:</strong></p><p>&#8226; 700 g sera śmietankowego</p><p>&#8226; 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (ja dałam 2/3, bo nie lubię słodkich bardzo ciast)</p><p>&#8226; 3 cytryny (duże ale z cienką skórką)</p><p>&#8226; 3 duże jajka (lub 4 mniejsze)</p><p>&#8226; 2 łyżki (z małą górką) kaszy manny</p><p>&#8226; 2 łyżki mąki kukurydzianej (można zastąpić zwykłą, ale kukurydziana dodaje nam koloru)</p><p></p><p><strong>Polewa w typie lemon curdu:</strong></p><p></p><p>&#8226; 1,5 cytryny</p><p>&#8226; 7 - 8 łyżek (z górką) cukru</p><p>&#8226; 2 jajka</p><p>&#8226; 1 żółtko</p><p>&#8226; Ok. 60 – 70 g masła (zimne)</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p></p><p><em><strong>Spód:</strong></em> Ciastka rozkruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Mieszaniną wylepić dno i boki tortownicy o śr. 20 – 22 cm. Podpiec przez pk. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.</p><p></p><p><strong><em>Masa serowo-cytrynowa:</em></strong> Cytryny dobrze wyszorować i dwie z nich gotować z rondelku przez 1 godzinę. Wystudzić i pokroić na małe kawałki, wyciągając przy tym dokładnie wszystkie pestki. Z trzeciej cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Dodać do ugotowanych cytryn . Zmiksować wszystko na puree. </p><p>Do miski włożyć ser i wymieszać. Następnie dodać mleko skondensowane, jajka, kaszę mannę i mąkę. Wymieszać. Na koniec dodać puree z cytryn, wymieszać. </p><p></p><p><em><strong>(*) można dodać jeszcze &#189; szklanki śmietany, żeby masa serowa nie była zbyt gęsta. </strong></em></p><p> </p><p>Wlać do tortownicy i piec w temperaturze 160 stopni przez 1 godzinę.</p><p>Wyjąć i wystudzić.</p><p></p><p><em><strong>Polewa cytrynowa:</strong></em> Jajka i żółtko dokładnie wymieszać z cukrem. Z cytryn zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Podgrzać w rondelku, ale nie doprowadzać do zagotowania. Gorący sok cytrynowy, bardzo pomału i maleńkimi porcjami dodawać do ubitych jajek, ciągle mieszając. Następnie ustawić rondelek z masą cytrynowo-jajeczną na bardzo małym ogniu. Ciągle mieszając doprowadzić do gęstnienia masy. Następnie stopniowo dodawać zimne masło pokrojone na małe kawałeczki, wciąż mieszając. Kolejną porcję masła dodać jak pierwsza się rozpuści. Masę przelać przez sitko do miseczki, którą należy przykryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia. </p><p></p><p>Na wystudzony sernik wylać zimną masę cytrynową i całość wstawić do lodówki, do schłodzenia.</p><p></p><p>[ATTACH=full]54715[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Krystyna9, post: 1002856, member: 4258"] [ATTACH=full]54714[/ATTACH] [B]Składniki:[/B] [B]Spód:[/B] • 1 opakowanie ciastek digestive [B](225g)[/B] • 70 – 80 g masła rozpuszczonego [B]Masa serowa:[/B] • 700 g sera śmietankowego • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (ja dałam 2/3, bo nie lubię słodkich bardzo ciast) • 3 cytryny (duże ale z cienką skórką) • 3 duże jajka (lub 4 mniejsze) • 2 łyżki (z małą górką) kaszy manny • 2 łyżki mąki kukurydzianej (można zastąpić zwykłą, ale kukurydziana dodaje nam koloru) [B]Polewa w typie lemon curdu:[/B] • 1,5 cytryny • 7 - 8 łyżek (z górką) cukru • 2 jajka • 1 żółtko • Ok. 60 – 70 g masła (zimne) [B]Wykonanie:[/B] [I][B]Spód:[/B][/I] Ciastka rozkruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Mieszaniną wylepić dno i boki tortownicy o śr. 20 – 22 cm. Podpiec przez pk. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. [B][I]Masa serowo-cytrynowa:[/I][/B] Cytryny dobrze wyszorować i dwie z nich gotować z rondelku przez 1 godzinę. Wystudzić i pokroić na małe kawałki, wyciągając przy tym dokładnie wszystkie pestki. Z trzeciej cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Dodać do ugotowanych cytryn . Zmiksować wszystko na puree. Do miski włożyć ser i wymieszać. Następnie dodać mleko skondensowane, jajka, kaszę mannę i mąkę. Wymieszać. Na koniec dodać puree z cytryn, wymieszać. [I][B](*) można dodać jeszcze ½ szklanki śmietany, żeby masa serowa nie była zbyt gęsta. [/B][/I] Wlać do tortownicy i piec w temperaturze 160 stopni przez 1 godzinę. Wyjąć i wystudzić. [I][B]Polewa cytrynowa:[/B][/I] Jajka i żółtko dokładnie wymieszać z cukrem. Z cytryn zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Podgrzać w rondelku, ale nie doprowadzać do zagotowania. Gorący sok cytrynowy, bardzo pomału i maleńkimi porcjami dodawać do ubitych jajek, ciągle mieszając. Następnie ustawić rondelek z masą cytrynowo-jajeczną na bardzo małym ogniu. Ciągle mieszając doprowadzić do gęstnienia masy. Następnie stopniowo dodawać zimne masło pokrojone na małe kawałeczki, wciąż mieszając. Kolejną porcję masła dodać jak pierwsza się rozpuści. Masę przelać przez sitko do miseczki, którą należy przykryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia. Na wystudzony sernik wylać zimną masę cytrynową i całość wstawić do lodówki, do schłodzenia. [ATTACH=full]54715[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Sernik mocno cytrynowy
Top
Bottom