Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Sernik na zimno z czarną porzeczką
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Shinju" data-source="post: 1161989" data-attributes="member: 2755"><p>Bardzo smaczny sernik, wykorzystujący dość niedoceniane moim zdaniem czarne porzeczki. Myślę, że można go przyrządzić również z innymi owocami, spróbuję z malinami lub jeżynami. Przepis od <a href="http://mojewypieki.blox.pl/2009/08/Sernik-z-czarna-porzeczka-na-zimno.html" target="_blank">Dorotus</a>.</p><p></p><p>Na spód ciasteczkowy:</p><p></p><p>140 g ciastek maślanych (ja używałam maślanych Krakusków)</p><p>60 g masła</p><p></p><p>Ciastka dokładnie rozkruszamy na pył, mieszamy z roztopionym masłem. Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie dokładnie rozkładamy masę z ciastek, dociskamy i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki do czasu przygotowania masy serowej.</p><p></p><p>Na masę serową:</p><p></p><p>700 g twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego dwukrotnie ( ja dałam twaróg sernikowy Mlekovity)</p><p>1/2 szklanki kremówki</p><p>200 g drobnego cukru</p><p>1 łyżka soku z cytryny</p><p>2 łyżeczki czubate żelatyny</p><p>250 g odszypułkowanej czarnej porzeczki</p><p></p><p>+ ewentualnie cukier do dosłodzenia masy porzeczkowej</p><p></p><p>Porzeczki miksujemy, a następnie przecieramy przez sito. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody. </p><p></p><p>Twaróg miksujemy dokładnie z kremówką i cukrem, następnie dodajemy po odrobinie sok z cytryny cały czas miksując. Gdy cały sok z cytryny zostanie dodany, wlewamy rozpuszczoną żelatynę, miksując by nie powstały grudki. Otrzymaną w ten sposób masę serową dzielimy na dwie części i jedną z nich mieszamy ze zmiksowanymi porzeczkami. Masę porzeczkową należy spróbować i jeśli wg nas jest za mało słodka to dosłodzić dodatkowym cukrem.</p><p></p><p>Na spód ciasteczkowy wylewamy białą masę serową i wstawiamy do lodówki na 30-45 minut by lekko stężała. Następnie delikatnie wylewamy na białą - część porzeczkową. Po wszystkim schładzamy sernik przez całą noc w lodówce. </p><p></p><p>[ATTACH=full]65964[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Shinju, post: 1161989, member: 2755"] Bardzo smaczny sernik, wykorzystujący dość niedoceniane moim zdaniem czarne porzeczki. Myślę, że można go przyrządzić również z innymi owocami, spróbuję z malinami lub jeżynami. Przepis od [URL="http://mojewypieki.blox.pl/2009/08/Sernik-z-czarna-porzeczka-na-zimno.html"]Dorotus[/URL]. Na spód ciasteczkowy: 140 g ciastek maślanych (ja używałam maślanych Krakusków) 60 g masła Ciastka dokładnie rozkruszamy na pył, mieszamy z roztopionym masłem. Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie dokładnie rozkładamy masę z ciastek, dociskamy i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki do czasu przygotowania masy serowej. Na masę serową: 700 g twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego dwukrotnie ( ja dałam twaróg sernikowy Mlekovity) 1/2 szklanki kremówki 200 g drobnego cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki czubate żelatyny 250 g odszypułkowanej czarnej porzeczki + ewentualnie cukier do dosłodzenia masy porzeczkowej Porzeczki miksujemy, a następnie przecieramy przez sito. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody. Twaróg miksujemy dokładnie z kremówką i cukrem, następnie dodajemy po odrobinie sok z cytryny cały czas miksując. Gdy cały sok z cytryny zostanie dodany, wlewamy rozpuszczoną żelatynę, miksując by nie powstały grudki. Otrzymaną w ten sposób masę serową dzielimy na dwie części i jedną z nich mieszamy ze zmiksowanymi porzeczkami. Masę porzeczkową należy spróbować i jeśli wg nas jest za mało słodka to dosłodzić dodatkowym cukrem. Na spód ciasteczkowy wylewamy białą masę serową i wstawiamy do lodówki na 30-45 minut by lekko stężała. Następnie delikatnie wylewamy na białą - część porzeczkową. Po wszystkim schładzamy sernik przez całą noc w lodówce. [ATTACH=full]65964[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Sernik na zimno z czarną porzeczką
Bottom