sernik na zimno z serków homo

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,261
10
38
sernik na zimno od mojej bratowej:
2 serki homog. ( duże-po 150g każdy)
3 jajka
1 szkl. mleka
3/4 kostki masła
1 c. waniliowy
1 1/2 szkl. cuktu pudru
2 czubate łyżki żelatyny
1 galaretka
bakalie

Ucierać masło z curem, dodać żółtka, potem serki wciąż ucierając. Zalać żelatynę 2 łyżkami zimnego mleka i zostawić na 10 minut.
Dodać resztę gorącego mleka i mieszać aż do wystudzenia. Zimną żelatynę dodać do utartej masy wciąż ucierając. Dodać bakalie i pianę z białek. Wymieszać. Wylać do tortownicy wyłożonej biszkoptami, ale nie koniecznie. Na wierzchu ułożyć owoce, zalać galaretką. wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,638
4
0
Beatko zrobiłam serniczek i bardzo nam smakował, po północy zjedliśmy połowę, a na śniadanie resztę.
Dałam tylko 1/2 szklanki cukru, bo akurat mi się skończył i to była bardzo dobra ilość, a na wierzch wylałam warstwę zmiksowanych (bez cukru) truskawek z żelatyną i na to galaretkę :lol:
Pyyycha było.

Beatka na MM podała, że każdy serek ma mieć 150ml

belle

Member
Wrz 15, 2004
1,377
0
0
a moje sie chyba zwazylo :|
a dlaczego : : :dump:
i to musze wywalic
robilam wszystko wedlug przepisu
:roll: :oops:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,261
10
38
No to przykro mi belle, że wywalić musiałaś
icon_sad.gif
Ale tak to czasem bywa, że coś nie wychodzi
icon_sad.gif
Dobrze, że kasha zrobiła i jej wyszło, bo bym myślała, że coś źle w przepisie podałam.

belle

Member
Wrz 15, 2004
1,377
0
0
ja mysle ze to byla wina serkow homo bo one to z pl sa sprowadzane i moze gdzies sie w cieple popsuly :dump:
bede znowu probowac kiedys nie daje za wygrana tak latwo
wszystkie twoje przepisy do tej pory wychodzily mi bez problemow wiec to tez musi wyjsc!!!!! :mrgreen: :cheers:

katarzyna1983

Member
Lis 16, 2004
644
0
0
tez robilam... bardzo dobre....
mniam mniam - nie bylo jeszcze truskawek wiec polaczylam brzoskiwnie ananasa i mandarynki kandyzowane.. a galaretka cytrynowa...
mama cos marudzila o surowych jajkach ze ona by sie bala...
ale pyszne
my z mezusiem na pewno jeszcze zrobimy
pozdrawiam

Baldrick

Member
Maj 5, 2005
1,573
0
0
pyszne polecam
icon_smile.gif

ciekawie mi wyszło z biszkoptami. zalałem je jeszcze rzadką masą i biszkopty wypłynęły na wierzch. po zalaniu galaretką wyglądały interesująco ........
zdjęcia brak

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,261
10
38
Ja muszę to dokładnie sprawdzić na opakowaniu, bo zawsze po prostu biorę z półki i nie patrzę ile tam wagowo tego serka jest. Są takie w kwadratowych pudełeczkach i prostokątnych, jakby dwa razy większych, to ja te większe biorę. Ale jak gdzieś napisałam 150 ml, to pewnie tak jest, jeszcze to sprawdzę dokładnie i uzupełnię.

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,776
0
0
BeatkoSz, a ja mam pytanie dotyczące jajek
czy można je ubić na parze? ja jeszcze nigdy w życiu nie ubijałam jajek na parze :mrgreen: :mrgreen: więc nie wiem co to sie w tych jajkach robi innego oprócz tego że przestają być surowe :mrgreen: a ja surowych jajek troche sie boje więc czy np mogłabym zrobić ten serniczek z tych składników a sposób wykonania np z Twojego Cappuccino? Wole sama nie eksperymentować bez pytania bo czuje podskórnie że to by sie źle skończyło dla mojego sernika :mrgreen:

i jakie serki homo dajesz? jakieś może piaseckie? albo z Krasnegostawu?

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,261
10
38
Myślę, że możesz ubić jajka na parze, ja takie serniki to baaardzo rzadko robię więc nie mam doświadczenia

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy