- Lis 7, 2008
- 5,394
- 0
- 0
Sernik na zimno
Bardzo smaczna wersja tego popularnego ciasta- mało słodka o delikatnym, serowym miąższu, która strukturą nie przypomina większości tego typu słodkości zawierających żelatynę.
Składniki:
- 500g twarogu trzykrotnie mielonego
- 50g masła
- 0,5szkl cukru pudru (można więcej, ciasto jest mało słodkie)
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 2 żółtka
- 1-1,5 płaskiej łyżki żelatyny
- herbatniki/biszkopty
- owoce
- galaretka (dałam truskawkową)
Przygotowanie:
Żelatynę rozpuścić w małej ilości ciepłej wody.
Miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem, dodawać po jednym żółtku, cały czas mieszając. Stopniowo dodawać ser, wmieszać żelatynę i esencję waniliową.
Keksówkę o dł. 16cm wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie ułożyć herbatniki lub biszkopty. Wylać na nie masę serową i włożyć na 30min do lodówki. Owoce pokroić w pożądane kształty, ułożyć na wierzchu masy i zalać ostudzoną galaretką rozpuszczoną w połowie wymaganego wpłynu. Schłodzić w lodówce przez parę godzin.

Bardzo smaczna wersja tego popularnego ciasta- mało słodka o delikatnym, serowym miąższu, która strukturą nie przypomina większości tego typu słodkości zawierających żelatynę.
Składniki:
- 500g twarogu trzykrotnie mielonego
- 50g masła
- 0,5szkl cukru pudru (można więcej, ciasto jest mało słodkie)
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 2 żółtka
- 1-1,5 płaskiej łyżki żelatyny
- herbatniki/biszkopty
- owoce
- galaretka (dałam truskawkową)
Przygotowanie:
Żelatynę rozpuścić w małej ilości ciepłej wody.
Miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem, dodawać po jednym żółtku, cały czas mieszając. Stopniowo dodawać ser, wmieszać żelatynę i esencję waniliową.
Keksówkę o dł. 16cm wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie ułożyć herbatniki lub biszkopty. Wylać na nie masę serową i włożyć na 30min do lodówki. Owoce pokroić w pożądane kształty, ułożyć na wierzchu masy i zalać ostudzoną galaretką rozpuszczoną w połowie wymaganego wpłynu. Schłodzić w lodówce przez parę godzin.