- Mar 5, 2009
- 12,619
- 4,748
- 113
Jak w temacie, przepis na ten sernik dostałam rok temu od mojej koleżanki z pracy, Grażynki Zawieruckiej za co jej bardzo dziękuję
Przygotować spód do sernika. U mnie jest to upieczony kruchy placek na mące razowej, ale mogą to być herbatniki jak również upieczony cienki biszkopt.
Wielkość formy to średnia tortownica 26cm, u mnie kwadratowa blaszka odpowiadająca rozmiarem tej tortownicy.
Z uwagi na użycie surowych jajek, umyłam je najpierw w ciepłej wodzie z płynem do naczyń, a zaraz potem zalałam wrzątkiem na pół minuty w miseczce.
SERNIK
3 jajka
1 masło,
20 dag cukru pudru ( daję więcej-do smaku, lubię słodkie
)
kilka kropel olejku waniliowego/cukru,
szklanka mleka,
3 łyżki żelatyny,
60 dag-1kg zmielonego sera ( u mnie z wiaderka)
Do zimnego mleka wsypać żelatynę, wymieszać, zostawić na ok 10 min do napęcznienia, podgrzać do rozpuszczenia.
Żółtka utrzeć z masłem i cukrem,dodać ser, następnie powoli strumyczkiem chłodną żelatynę. Na końcu ubitą pianę z białek.
Lekko wymieszać, wyłożyć na spód, jak zacznie tężeć, wylać mus truskawkowy, też lekko tężejący.
Ilość dodanego sera zależy od tego jak bardzo serowe ma być, wiecie o czym mówię
MUS TRUSKAWKOWY
z tego przepisu ale wpiszę bo jak by się link nie otwierał.
500 g truskawek+ do dekoracji
400 ml śmietany 30%
2 galaretki truskawkowe
Galaretki rozpuścić w 200 ml wrzątku. Przestudzić. 400 ml śmietany ubić na sztywno. Truskawki zmiksować blenderem na mus, dodać śmietanę i galaretkę, zmiksować i gdy zacznie tężeć wyłożyć na sernik.

Przygotować spód do sernika. U mnie jest to upieczony kruchy placek na mące razowej, ale mogą to być herbatniki jak również upieczony cienki biszkopt.
Wielkość formy to średnia tortownica 26cm, u mnie kwadratowa blaszka odpowiadająca rozmiarem tej tortownicy.
Z uwagi na użycie surowych jajek, umyłam je najpierw w ciepłej wodzie z płynem do naczyń, a zaraz potem zalałam wrzątkiem na pół minuty w miseczce.
SERNIK
3 jajka
1 masło,
20 dag cukru pudru ( daję więcej-do smaku, lubię słodkie

kilka kropel olejku waniliowego/cukru,
szklanka mleka,
3 łyżki żelatyny,
60 dag-1kg zmielonego sera ( u mnie z wiaderka)
Do zimnego mleka wsypać żelatynę, wymieszać, zostawić na ok 10 min do napęcznienia, podgrzać do rozpuszczenia.
Żółtka utrzeć z masłem i cukrem,dodać ser, następnie powoli strumyczkiem chłodną żelatynę. Na końcu ubitą pianę z białek.
Lekko wymieszać, wyłożyć na spód, jak zacznie tężeć, wylać mus truskawkowy, też lekko tężejący.
Ilość dodanego sera zależy od tego jak bardzo serowe ma być, wiecie o czym mówię

MUS TRUSKAWKOWY
z tego przepisu ale wpiszę bo jak by się link nie otwierał.
500 g truskawek+ do dekoracji
400 ml śmietany 30%
2 galaretki truskawkowe
Galaretki rozpuścić w 200 ml wrzątku. Przestudzić. 400 ml śmietany ubić na sztywno. Truskawki zmiksować blenderem na mus, dodać śmietanę i galaretkę, zmiksować i gdy zacznie tężeć wyłożyć na sernik.
