- Lut 21, 2005
- 16,701
- 3
- 38

Nie nazwałabym go dietetycznym, ale jest nieco lżejszy.
1 kg półtłustego sera
300 g cukru pudru
6 żółtek
rodzynki, zapach, skórki pomarańczowe- opcjonalnie
2 łyżki kaszy manny
3- 4 białka (wg uznania)
Ser zmielić dwa razy.
Utrzeć żółtka z cukrem pudrem. Nie przerywając ucierania, stopniowo dodawać- po łyżce, ser. Dodać rodzynki/zapach/skórkę, wymieszać. Dodać kaszę mannę, wymieszać.
Pianę z białek ubić na sztywno. Delikatnie wmieszać do masy serowej.
Piec ok 1 godz. w 180 st. Studzić w zamkniętym piekarniku.
Uwagi:
- używam sera z Garwolina. Gorąco polecam.
- ilość białek pozostawiam uznaniu. Jeśli weźmie się więcej, to sernik wyżej wyrośnie, ale też może bardziej opaść.
- piekę go zazwyczaj późnym wieczorem i zostawiam na całą noc w wyłączonym piekarniku.
- na zdjęciu jest ciasto z połowy porcji, w tortownicy a 20 cm.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: