Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Sernik- nieco lżejszy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Sinistra" data-source="post: 237652" data-attributes="member: 344"><p>[ATTACH=full]9038[/ATTACH]</p><p></p><p>Nie nazwałabym go dietetycznym, ale jest nieco lżejszy.</p><p></p><p>1 kg półtłustego sera</p><p>300 g cukru pudru</p><p>6 żółtek</p><p>rodzynki, zapach, skórki pomarańczowe- opcjonalnie</p><p>2 łyżki kaszy manny</p><p>3- 4 białka (wg uznania)</p><p></p><p>Ser zmielić dwa razy.</p><p>Utrzeć żółtka z cukrem pudrem. Nie przerywając ucierania, stopniowo dodawać- po łyżce, ser. Dodać rodzynki/zapach/skórkę, wymieszać. Dodać kaszę mannę, wymieszać.</p><p>Pianę z białek ubić na sztywno. Delikatnie wmieszać do masy serowej.</p><p>Piec ok 1 godz. w 180 st. Studzić w zamkniętym piekarniku.</p><p></p><p>Uwagi:</p><p>- używam sera z Garwolina. Gorąco polecam.</p><p>- ilość białek pozostawiam uznaniu. Jeśli weźmie się więcej, to sernik wyżej wyrośnie, ale też może bardziej opaść.</p><p>- piekę go zazwyczaj późnym wieczorem i zostawiam na całą noc w wyłączonym piekarniku.</p><p>- na zdjęciu jest ciasto z połowy porcji, w tortownicy a 20 cm.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Sinistra, post: 237652, member: 344"] [ATTACH=full]9038[/ATTACH] Nie nazwałabym go dietetycznym, ale jest nieco lżejszy. 1 kg półtłustego sera 300 g cukru pudru 6 żółtek rodzynki, zapach, skórki pomarańczowe- opcjonalnie 2 łyżki kaszy manny 3- 4 białka (wg uznania) Ser zmielić dwa razy. Utrzeć żółtka z cukrem pudrem. Nie przerywając ucierania, stopniowo dodawać- po łyżce, ser. Dodać rodzynki/zapach/skórkę, wymieszać. Dodać kaszę mannę, wymieszać. Pianę z białek ubić na sztywno. Delikatnie wmieszać do masy serowej. Piec ok 1 godz. w 180 st. Studzić w zamkniętym piekarniku. Uwagi: - używam sera z Garwolina. Gorąco polecam. - ilość białek pozostawiam uznaniu. Jeśli weźmie się więcej, to sernik wyżej wyrośnie, ale też może bardziej opaść. - piekę go zazwyczaj późnym wieczorem i zostawiam na całą noc w wyłączonym piekarniku. - na zdjęciu jest ciasto z połowy porcji, w tortownicy a 20 cm. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Sernik- nieco lżejszy
Top
Bottom