Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Sernik pomarańczowo- czekoladowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Ninawkuchni" data-source="post: 1743225" data-attributes="member: 59726"><p>No i robiłam z podwójnej porcji. Wzięłam te składniki bazowe i piekłam w oparciu o to, jak robię inne serniki.</p><p></p><p>Spodu nie podpiekam nigdy, bo wychodzi za twardy, więc tylko schładzam w lodowce.</p><p></p><p>Na spód dałam ciasteczka korzenne, zmiksowane, połączone z masłem 60 g (na każdą blachę)</p><p></p><p>Ser z Piątnicy, cukru 80% szklanki na ciasto, sok i skórka z całej pomarańczy, dodatkowo aromat pomarańczowy dla podbicia smaku pomarańczy.</p><p>Do masy czekoladowej użyłam czekolady deserowej 50% roztopionej w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladę połączyłam nie z 2, a z 1,5 szklanki masy sernikowej - a następnym razem połączę ze szklanką; żeby masa była bardziej gęsta i można było osiągnąć lepszy efekt marmurka.</p><p></p><p>Pieczenie: gdybym piekła jeden sernik to zrobiłabym kąpiel wodną ale piekłam na dwóch poziomach więc piekłam z parą wodną - na dolnym poziomie blacha z wrzątkiem, na środkowym poziomie jeden sernik , na górnym poziomie jeden sernik.</p><p></p><p>Piekłam w 180 stopniach przez 15 minut, później bez otwierania piekarnika zmniejszyłam temp do 130 stopni i piekłam przez godzinę, sernik ze środkowego poziomu potrzebował jeszcze z 10 minut aż wierzch będzie ścięty.</p><p></p><p>Ostatnie zdjęcie pokazuje jak wykładamy blachę - zawsze podwójna warstwa papieru do pieczenia przy metalowych blachach, żeby nie złapało koloru .</p><p></p><p>Serniki zawsze studzę w piekarniku ale tym razem niestety musiały ustąpić miejsca piernikom. Pęknięcie (ewentualne) biorę na klatę</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Ninawkuchni, post: 1743225, member: 59726"] No i robiłam z podwójnej porcji. Wzięłam te składniki bazowe i piekłam w oparciu o to, jak robię inne serniki. Spodu nie podpiekam nigdy, bo wychodzi za twardy, więc tylko schładzam w lodowce. Na spód dałam ciasteczka korzenne, zmiksowane, połączone z masłem 60 g (na każdą blachę) Ser z Piątnicy, cukru 80% szklanki na ciasto, sok i skórka z całej pomarańczy, dodatkowo aromat pomarańczowy dla podbicia smaku pomarańczy. Do masy czekoladowej użyłam czekolady deserowej 50% roztopionej w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladę połączyłam nie z 2, a z 1,5 szklanki masy sernikowej - a następnym razem połączę ze szklanką; żeby masa była bardziej gęsta i można było osiągnąć lepszy efekt marmurka. Pieczenie: gdybym piekła jeden sernik to zrobiłabym kąpiel wodną ale piekłam na dwóch poziomach więc piekłam z parą wodną - na dolnym poziomie blacha z wrzątkiem, na środkowym poziomie jeden sernik , na górnym poziomie jeden sernik. Piekłam w 180 stopniach przez 15 minut, później bez otwierania piekarnika zmniejszyłam temp do 130 stopni i piekłam przez godzinę, sernik ze środkowego poziomu potrzebował jeszcze z 10 minut aż wierzch będzie ścięty. Ostatnie zdjęcie pokazuje jak wykładamy blachę - zawsze podwójna warstwa papieru do pieczenia przy metalowych blachach, żeby nie złapało koloru . Serniki zawsze studzę w piekarniku ale tym razem niestety musiały ustąpić miejsca piernikom. Pęknięcie (ewentualne) biorę na klatę [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Sernik pomarańczowo- czekoladowy
Bottom