Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Sernik pomarańczowy z mango
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1164880" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Sernik pomarańczowy z mango</strong></p><p></p><p>Tortownica o śr. 26 cm</p><p></p><p><strong>Spód:</strong></p><p>75 g roztopionego masła</p><p>1/2 opak. ciastek Digestive</p><p>3 - 4 łyżki wiórków kokosowych</p><p>3- 4 łyżki mielonych migdałów</p><p></p><p><strong>Masa serowa:</strong></p><p>500 g sera śmietankowego Delfiko</p><p>500 g serka naturalnego Vitello (z Biedronki) - ale <strong>lepiej użyć Delfiko lub innego pełnotłustego twarogu śmietankowego</strong></p><p><strong>5 jajek</strong></p><p><strong>200 g białej czekolady</strong></p><p><strong>2 łyżki masła</strong></p><p><strong>2 łyżki słodkiej śmietanki </strong></p><p><strong>50 g cukru</strong></p><p><strong>czubata szklanka musu z mango (z dwóch średnich owoców)</strong></p><p><strong>otarta skórka z jednej pomarańczy</strong></p><p><strong>3 - 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego</strong></p><p><strong>2 łyżki mąki</strong></p><p><strong>2 łyżki maizeny</strong></p><p><strong>1-2 łyżki likieru pomarańczowego</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>Pajęczynka z mango:</strong></p><p>mus z jednego sporego mango</p><p>2 - 3 łyżki soku pomarańczowego</p><p>1 łyżka cukru</p><p>1/2 łyżki maizeny </p><p>1 żółtko </p><p></p><p>Ciastka przełożyć do mocnego woreczka z folii, zgnieść pałką lub wałkiem, dodać do nich wiórki i migdały, wymieszać z masłem. Masę wyłożyć do tortownicy posmarowanej cienko masłem, wyrównać i ugnieść na dnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C na 9 - 10 minut. Wyjać, przestudzić.</p><p>Czekoladę roztopić w mikrofalówce lub na parze z masłem i śmietanką. Wymieszać łyżką z cukrem i serem. Dodawać po jednym jajku, a potem skórkę i sok z pomarańczy, mus z mango, mąkę i maizenę. Wymieszać bez miksowania.</p><p>Masę przełożyć do tortownicy na podpieczony spód. Zmiksować składniki na pajęczynkę, przełożyć do dekoratora, wyłożyć spiralą na masę serową, &quot;narysować&quot; cienkim patyczkiem pajęczynę.</p><p>Owinąć tortownicę mokrymi opaskami z gazet, wstawić na 6 minut do piekarnika nagrzanego do 250 stopni, zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze 50 - 55 minut (aż brzegi będą zestalone, a środek lekko drżący). Ostudzić, zdjąć obręcz tortownicy, wstawić do lodówki na min. 12 godzin.</p><p></p><p> [ATTACH=full]66120[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]66137[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1164880, member: 1024"] [B]Sernik pomarańczowy z mango[/B] Tortownica o śr. 26 cm [B]Spód:[/B] 75 g roztopionego masła 1/2 opak. ciastek Digestive 3 - 4 łyżki wiórków kokosowych 3- 4 łyżki mielonych migdałów [B]Masa serowa:[/B] 500 g sera śmietankowego Delfiko 500 g serka naturalnego Vitello (z Biedronki) - ale [B]lepiej użyć Delfiko lub innego pełnotłustego twarogu śmietankowego 5 jajek 200 g białej czekolady 2 łyżki masła 2 łyżki słodkiej śmietanki 50 g cukru czubata szklanka musu z mango (z dwóch średnich owoców) otarta skórka z jednej pomarańczy 3 - 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego 2 łyżki mąki 2 łyżki maizeny 1-2 łyżki likieru pomarańczowego Pajęczynka z mango:[/B] mus z jednego sporego mango 2 - 3 łyżki soku pomarańczowego 1 łyżka cukru 1/2 łyżki maizeny 1 żółtko Ciastka przełożyć do mocnego woreczka z folii, zgnieść pałką lub wałkiem, dodać do nich wiórki i migdały, wymieszać z masłem. Masę wyłożyć do tortownicy posmarowanej cienko masłem, wyrównać i ugnieść na dnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C na 9 - 10 minut. Wyjać, przestudzić. Czekoladę roztopić w mikrofalówce lub na parze z masłem i śmietanką. Wymieszać łyżką z cukrem i serem. Dodawać po jednym jajku, a potem skórkę i sok z pomarańczy, mus z mango, mąkę i maizenę. Wymieszać bez miksowania. Masę przełożyć do tortownicy na podpieczony spód. Zmiksować składniki na pajęczynkę, przełożyć do dekoratora, wyłożyć spiralą na masę serową, "narysować" cienkim patyczkiem pajęczynę. Owinąć tortownicę mokrymi opaskami z gazet, wstawić na 6 minut do piekarnika nagrzanego do 250 stopni, zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze 50 - 55 minut (aż brzegi będą zestalone, a środek lekko drżący). Ostudzić, zdjąć obręcz tortownicy, wstawić do lodówki na min. 12 godzin. [ATTACH=full]66120[/ATTACH] [ATTACH=full]66137[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Sernik pomarańczowy z mango
Top
Bottom