Przepis pochodzi z tej strony. Jak dla mnie jego nazwa była troszeczkę myląca, bo w zasadzie sernik powinien się nazywać czekoladowo – orzechowy, albo nutellowy. Ale jakie znaczenie ma nazwa, jeśli w smaku sernik jest bardzo dobry
Składniki na tortownicę 23 cm.
Składniki na spód:
* ½ szklanki podpieczonych i posiekanych orzechów laskowych,
* 15 czekoladowych wafelków
* 2 – 3 łyżki masła
Wafle pokruszyć (zetrzeć na tarce), a następnie wymieszać z ¼ szklanki orzechów. Dodać masło. Całość wymieszać, aż masa będzie wilgotna. Boki formy wysmarować tłuszczem, natomiast spód wyłożyć folią aluminiową. Na spód wyłożyć przygotowaną masę i ugnieść ją. Całą formę owinąć podwójną warstwą folii aluminiowej.
Składniki na masę:
* 750 g sera kremowego
* 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
* 1 łyżka gorącej wody
* ¾ szklanki niesłodzonego kakao
* 1 szklanka brązowego cukru (dałam jasny trzcinowy)
* pół szklanki nutelli
* 2 łyżki skrobi kukurydzianej
* ¼ łyżeczki soli
* 3 rozkłócone duże jajka
* opcjonalnie 2 łyżki likieru orzechowego
W łyżce wody rozpuścić kawę. Zmiksować ser, a następnie dodawać do niego stopniowo rozpuszczoną kawę, kakao, cukier, nutellę, skrobię kukurydzianą, sól i ewentualnie likier orzechowy. Całość zmiksować do połączenia składników. Dodać jajka i ponownie zmiksować. Przełożyć masę do formy.
Piec w kąpieli wodnej, w temperaturze 160ºC przez godzinę. Wyjąć, a kiedy sernik przestygnie obkroić nożem wokół brzegów. Schłodzić w lodówce przez minimum 8 godzin. Sernik podawać posypany resztą orzechów.

Składniki na tortownicę 23 cm.
Składniki na spód:
* ½ szklanki podpieczonych i posiekanych orzechów laskowych,
* 15 czekoladowych wafelków
* 2 – 3 łyżki masła
Wafle pokruszyć (zetrzeć na tarce), a następnie wymieszać z ¼ szklanki orzechów. Dodać masło. Całość wymieszać, aż masa będzie wilgotna. Boki formy wysmarować tłuszczem, natomiast spód wyłożyć folią aluminiową. Na spód wyłożyć przygotowaną masę i ugnieść ją. Całą formę owinąć podwójną warstwą folii aluminiowej.
Składniki na masę:
* 750 g sera kremowego
* 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
* 1 łyżka gorącej wody
* ¾ szklanki niesłodzonego kakao
* 1 szklanka brązowego cukru (dałam jasny trzcinowy)
* pół szklanki nutelli
* 2 łyżki skrobi kukurydzianej
* ¼ łyżeczki soli
* 3 rozkłócone duże jajka
* opcjonalnie 2 łyżki likieru orzechowego
W łyżce wody rozpuścić kawę. Zmiksować ser, a następnie dodawać do niego stopniowo rozpuszczoną kawę, kakao, cukier, nutellę, skrobię kukurydzianą, sól i ewentualnie likier orzechowy. Całość zmiksować do połączenia składników. Dodać jajka i ponownie zmiksować. Przełożyć masę do formy.
Piec w kąpieli wodnej, w temperaturze 160ºC przez godzinę. Wyjąć, a kiedy sernik przestygnie obkroić nożem wokół brzegów. Schłodzić w lodówce przez minimum 8 godzin. Sernik podawać posypany resztą orzechów.