Przepis pochodzi z miniksiązeczki z serii "The Australian Women's Weekly" - "Cheesecakes, pavlovas & trifles"
Składniki:
- 250 g herbatników czekoladowych
- 125 g masła, rozpuszczonego
- 250 g kremowego serka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyzka soku z cytryny
- 3 łyzeczki żelatyny
- 125 ml wody
- 300 ml kremówki
- 425 g wisni w puszce, moga być z kompotu...
Sos na wykończenie:
- 1 łyżka skrobii kukurydzianej
- 1 łyzka cukru pudru
- 1 łyzka ciemnego rumu
- 3/4 syropu wisniowego pozostalego z puszki (nie podano, ile mililitrów)
Wykonanie przepisu:
-herbatniki czekoladowe, lub mogą byc z czekoladą rozkruszyć, dodac roztopione masło, wymieszac do połaczenia składników.
- otrzymane ciasto wyłozyc do tortownicy o średnicy 21 cm, wstawic do lodówki na 30 minut.
Nastepnie:
- zmiksowac ser (ma byc kremowy), cukier i sok z cytryny do gładkości
- w goracej wodzie rozpuścic zelatynę, ochładzac przez 5 minut
- ubic kremówke,
- do masy serowej wlac zelatynę, wymieszać
- na końcu dodać ubita kremówkę, wymieszać.
Osuszyc wisnie, 3/4 syropu zostawić na wykończenie.
Tortownice z ciastem wyjąc z lodówki, wyłozyc 1/3 sera, nastepnie połowe wiśni, 1/3 sera, znów połowe wisni i pozostałą 1/3 sera.
Wstawic do lodówki na 3 godziny, a najlepiej na CAłą NOC.
Sos na górę:
wymieszac skrobię kukurydzina, mysle, że mozna uzyć skrobii ziemniaczanej zamiast niej, cukier i syrop wisniowy (niestety nie piszą, ile jest jego w ml), mieszać w garnku az sie zagotuje i zgestnieje, wlac rum
- ochłodzic z 10 minut przed nałozeniem na sernik, mysle, ze ten syrop nie jest tak gesty jak galaretka jednak po wystygnieciu, ale moge sie mylic
...a na koniec pocieszenie:
- 8 porcji
- kazda z porcji 42 g tłuszczu i 601 kalorii !!!!!! (o choroba)
No i zdjęcie, z tejze książki (szkoda, że nie moje, he he)
Składniki:
- 250 g herbatników czekoladowych
- 125 g masła, rozpuszczonego
- 250 g kremowego serka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyzka soku z cytryny
- 3 łyzeczki żelatyny
- 125 ml wody
- 300 ml kremówki
- 425 g wisni w puszce, moga być z kompotu...
Sos na wykończenie:
- 1 łyżka skrobii kukurydzianej
- 1 łyzka cukru pudru
- 1 łyzka ciemnego rumu
- 3/4 syropu wisniowego pozostalego z puszki (nie podano, ile mililitrów)
Wykonanie przepisu:
-herbatniki czekoladowe, lub mogą byc z czekoladą rozkruszyć, dodac roztopione masło, wymieszac do połaczenia składników.
- otrzymane ciasto wyłozyc do tortownicy o średnicy 21 cm, wstawic do lodówki na 30 minut.
Nastepnie:
- zmiksowac ser (ma byc kremowy), cukier i sok z cytryny do gładkości
- w goracej wodzie rozpuścic zelatynę, ochładzac przez 5 minut
- ubic kremówke,
- do masy serowej wlac zelatynę, wymieszać
- na końcu dodać ubita kremówkę, wymieszać.
Osuszyc wisnie, 3/4 syropu zostawić na wykończenie.
Tortownice z ciastem wyjąc z lodówki, wyłozyc 1/3 sera, nastepnie połowe wiśni, 1/3 sera, znów połowe wisni i pozostałą 1/3 sera.
Wstawic do lodówki na 3 godziny, a najlepiej na CAłą NOC.
Sos na górę:
wymieszac skrobię kukurydzina, mysle, że mozna uzyć skrobii ziemniaczanej zamiast niej, cukier i syrop wisniowy (niestety nie piszą, ile jest jego w ml), mieszać w garnku az sie zagotuje i zgestnieje, wlac rum
- ochłodzic z 10 minut przed nałozeniem na sernik, mysle, ze ten syrop nie jest tak gesty jak galaretka jednak po wystygnieciu, ale moge sie mylic

...a na koniec pocieszenie:
- 8 porcji
- kazda z porcji 42 g tłuszczu i 601 kalorii !!!!!! (o choroba)
No i zdjęcie, z tejze książki (szkoda, że nie moje, he he)