To nasz rodzinny przepis na sernik bez spodu, od lat pieczemy właśnie według tej receptury
1 kg sera
4 ugotowane ziemniaki
2 szklanki cukru
2/3 kostki masła (to przepis z czasów kiedy kostka masła miała 25 dag, czyli to by było jakieś 17 dag)
8 jajek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
20 dag rodzynek
skórka z cytryny
Ser i ziemniaki zemleć w maszynce do mięsa.
Cukier utrzeć z masłem i żółtkami, dodać zmielony ser i ziemniaki i dalej ucierać.
Ubić sztywną pianę z białek, dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać (najlepiej trzepaczką rózgową), dodać mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny, śmietanę, rodzynki. Delikatnie wymieszać.
Przełożyć na dużą tortownicę lub dużą prostokątną blachę (wyłożone pergaminem), włożyć do nagrzanego do 200 st. piekarnika. Ponakłuwać w kilku miejscach patyczkiem. Piec ok. 1 godz.
1 kg sera
4 ugotowane ziemniaki
2 szklanki cukru
2/3 kostki masła (to przepis z czasów kiedy kostka masła miała 25 dag, czyli to by było jakieś 17 dag)
8 jajek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
20 dag rodzynek
skórka z cytryny
Ser i ziemniaki zemleć w maszynce do mięsa.
Cukier utrzeć z masłem i żółtkami, dodać zmielony ser i ziemniaki i dalej ucierać.
Ubić sztywną pianę z białek, dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać (najlepiej trzepaczką rózgową), dodać mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny, śmietanę, rodzynki. Delikatnie wymieszać.
Przełożyć na dużą tortownicę lub dużą prostokątną blachę (wyłożone pergaminem), włożyć do nagrzanego do 200 st. piekarnika. Ponakłuwać w kilku miejscach patyczkiem. Piec ok. 1 godz.