Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Sernik rodzinny bez spodu
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Jotka" data-source="post: 2082" data-attributes="member: 12"><p>To nasz rodzinny przepis na sernik bez spodu, od lat pieczemy właśnie według tej receptury</p><p></p><p>1 kg sera</p><p>4 ugotowane ziemniaki</p><p>2 szklanki cukru</p><p>2/3 kostki masła (to przepis z czasów kiedy kostka masła miała 25 dag, czyli to by było jakieś 17 dag)</p><p>8 jajek</p><p>1 łyżka mąki ziemniaczanej</p><p>1 łyżeczka proszku do pieczenia</p><p>3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%</p><p>20 dag rodzynek</p><p>skórka z cytryny</p><p></p><p>Ser i ziemniaki zemleć w maszynce do mięsa.</p><p>Cukier utrzeć z masłem i żółtkami, dodać zmielony ser i ziemniaki i dalej ucierać. </p><p>Ubić sztywną pianę z białek, dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać (najlepiej trzepaczką rózgową), dodać mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny, śmietanę, rodzynki. Delikatnie wymieszać.</p><p>Przełożyć na dużą tortownicę lub dużą prostokątną blachę (wyłożone pergaminem), włożyć do nagrzanego do 200 st. piekarnika. Ponakłuwać w kilku miejscach patyczkiem. Piec ok. 1 godz.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Jotka, post: 2082, member: 12"] To nasz rodzinny przepis na sernik bez spodu, od lat pieczemy właśnie według tej receptury 1 kg sera 4 ugotowane ziemniaki 2 szklanki cukru 2/3 kostki masła (to przepis z czasów kiedy kostka masła miała 25 dag, czyli to by było jakieś 17 dag) 8 jajek 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% 20 dag rodzynek skórka z cytryny Ser i ziemniaki zemleć w maszynce do mięsa. Cukier utrzeć z masłem i żółtkami, dodać zmielony ser i ziemniaki i dalej ucierać. Ubić sztywną pianę z białek, dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać (najlepiej trzepaczką rózgową), dodać mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny, śmietanę, rodzynki. Delikatnie wymieszać. Przełożyć na dużą tortownicę lub dużą prostokątną blachę (wyłożone pergaminem), włożyć do nagrzanego do 200 st. piekarnika. Ponakłuwać w kilku miejscach patyczkiem. Piec ok. 1 godz. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Sernik rodzinny bez spodu
Top
Bottom