Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Sernik śródziemnomorski
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 904292" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Sernik śródziemnomorski – pistacje, chałwa i miód </strong></p><p></p><p>Źródło przepisu:</p><p><a href="http://www.tapuz.co.il/blog/viewEntry.asp?EntryId=1464743" target="_blank">http://www.tapuz.co.il/blog/viewEntry.asp?EntryId=1464743</a></p><p>Serdeczne dzięki dla Margot za linka na taki smakowity blog!</p><p>Tłumaczenie z hebrajskiego na podstawie <a href="http://translate.google.com/translate_t?hl...l=en&tl=pl#" target="_blank">Google</a> i własnej intuicji. </p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p><strong> Baza:</strong></p><p> 120 g herbatników (u mnie Digestive)</p><p> 80 g pistacji bez łupinek</p><p> 30 g migdałów bez skórki</p><p> 30 g orzechów laskowych (u mnie włoskie)</p><p> 50 g jasnobrązowego cukru Demerara </p><p> 140 g masła, roztopionego (dałam 70 g, w zupełności wystarczyło)</p><p></p><p><strong> Masa serowa:</strong></p><p> 100 g białej czekolady </p><p> 680 gramów śmietankowego sera, w temperaturze pokojowej </p><p> 250 g cukru białego (pominęłam)</p><p> 3 duże jaja w temperaturze pokojowej </p><p> 1 łyżka soku cytrynowego </p><p> 1 łyżeczka ekstraktu wanilii </p><p> 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub trochę amaretto </p><p> 2 łyżki migdałów mielonych </p><p> 150 gramów chałwy, grubo rozdrobnionej (można też dać więcej) </p><p></p><p><strong> Polewa miodowa: </strong></p><p> 3 łyżki gęstej tłustej śmietany (u mnie 22%)</p><p> 40 g masła </p><p> 4 łyżki miodu </p><p></p><p> Forma 24 cm </p><p></p><p> <strong>Przygotowanie: </strong></p><p></p><p> <strong>Baza:</strong></p><p> Rozdrobnić herbatniki w malakserze i przenieść do miseczki.</p><p> Rozdrobnić orzechy i pistacje z migdałami na grube okruchy i wymieszać z herbatnikami. </p><p> Dodać brązowy cukier i stopione masło. Dobrze wymieszać. </p><p> Ugnieść mieszaninę na dnie i bokach tortownicy. Chłodzić przez godzinę. </p><p> Piec 15 minut na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru (180 stopni ). </p><p></p><p><strong> Masa serowa:</strong></p><p> Roztopić czekoladę i wystudzić.</p><p> Połączyć mikserem serek z chałwą i cukrem.</p><p> Dodać mieszając wystudzoną czekoladę. </p><p> Dodać jajka, po jednym na raz i wymieszać tylko do połączenia składników. </p><p> Dodać sok z cytryny, ekstrakt waniliowy, migdałowy, lub amaretto, mielone migdały i wymieszać. </p><p> Delikatnie przelać masę na przygotowany spód. </p><p> Piec przez 45-50 minut na średnim ogniu (160 stopni lub mniej).</p><p>.Ciasto jest gotowe, gdy wciąż drży w środku. </p><p> Wyłączyć piekarnik i pozostawić ciasto do ostygnięcia wewnątrz przy zamkniętych drzwiach na godzinę, a następnie schłodzić. </p><p> <strong>Polewa miodowa:</strong></p><p> W małym rondelku doprowadzić do wrzenia śmietanę.</p><p> Dodać masło i mieszać, aż się całkowicie roztopi. Wystudzić.</p><p> Dodać miód, wymieszać i odstawić na kilka godzin do schłodzenia. </p><p>Wylać na ciasto i pozostawić w lodówce. </p><p>Udekorować posiekanymi pistacjami i gniazdkami z ciasta kataifi. </p><p></p><p></p><p><strong>Moja wersja:</strong></p><p>Zrobiłam w tortownicy o średnicy 26 cm z 1 kg sera śmietankowego Delfiko, 150 g białej czekolady, 200 g chałwy, 4 jajek, 3 czubatych łyżek mielonych migdałów, 2 łyżek soku z cytryny, z dodatkiem ekstraktu waniliowego i amaretto. <strong>Pominęłam cukier</strong>, bo chałwa i czekolada dały wystarczającą ilość słodyczy. Nie używałam miksera - mieszałam wszystko drewnianą łychą. Spód ciasteczkowy dałam tylko na dno i chłodziłam zaledwie 10 minut. Zamieniłam w nim proporcjami pistacje i orzechy, oraz zmniejszyłam ilość cukru do 40 g. Piekłam go 10 minut w 190 stopniach. Cały sernik piekłam metodą gazetową (10 min. w 250 stopniach, 50 min. w 160). </p><p>Sos podałam oddzielnie, w sosjerce, by każdy mógł polać sobie deser pożądaną jego ilością. Mnie wystarczyła odrobina, ale panowie poprosili o dokładki. </p><p>Sernik wyszedł pyszny, delikatnie kremowy, pachnący chałwą i na szczęście nie za słodki. </p><p>Mój ma przy tym ciekawy kolor kawy z mlekiem, bo ostatnia egipska chałwa okazała się być marmurkową, z dodatkiem czekolady. Połączenie to okazało się jednak na tyle interesujące, że następnym razem dodam chyba jeszcze trochę gorzkiej czekolady dla podkręcenia smaku.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 904292, member: 1024"] [B]Sernik śródziemnomorski – pistacje, chałwa i miód [/B] Źródło przepisu: [URL="http://www.tapuz.co.il/blog/viewEntry.asp?EntryId=1464743"]http://www.tapuz.co.il/blog/viewEntry.asp?EntryId=1464743[/URL] Serdeczne dzięki dla Margot za linka na taki smakowity blog! Tłumaczenie z hebrajskiego na podstawie [URL="http://translate.google.com/translate_t?hl...l=en&tl=pl#"]Google[/URL] i własnej intuicji. [B]Składniki:[/B] [B] Baza:[/B] 120 g herbatników (u mnie Digestive) 80 g pistacji bez łupinek 30 g migdałów bez skórki 30 g orzechów laskowych (u mnie włoskie) 50 g jasnobrązowego cukru Demerara 140 g masła, roztopionego (dałam 70 g, w zupełności wystarczyło) [B] Masa serowa:[/B] 100 g białej czekolady 680 gramów śmietankowego sera, w temperaturze pokojowej 250 g cukru białego (pominęłam) 3 duże jaja w temperaturze pokojowej 1 łyżka soku cytrynowego 1 łyżeczka ekstraktu wanilii 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub trochę amaretto 2 łyżki migdałów mielonych 150 gramów chałwy, grubo rozdrobnionej (można też dać więcej) [B] Polewa miodowa: [/B] 3 łyżki gęstej tłustej śmietany (u mnie 22%) 40 g masła 4 łyżki miodu Forma 24 cm [B]Przygotowanie: [/B] [B]Baza:[/B] Rozdrobnić herbatniki w malakserze i przenieść do miseczki. Rozdrobnić orzechy i pistacje z migdałami na grube okruchy i wymieszać z herbatnikami. Dodać brązowy cukier i stopione masło. Dobrze wymieszać. Ugnieść mieszaninę na dnie i bokach tortownicy. Chłodzić przez godzinę. Piec 15 minut na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru (180 stopni ). [B] Masa serowa:[/B] Roztopić czekoladę i wystudzić. Połączyć mikserem serek z chałwą i cukrem. Dodać mieszając wystudzoną czekoladę. Dodać jajka, po jednym na raz i wymieszać tylko do połączenia składników. Dodać sok z cytryny, ekstrakt waniliowy, migdałowy, lub amaretto, mielone migdały i wymieszać. Delikatnie przelać masę na przygotowany spód. Piec przez 45-50 minut na średnim ogniu (160 stopni lub mniej). .Ciasto jest gotowe, gdy wciąż drży w środku. Wyłączyć piekarnik i pozostawić ciasto do ostygnięcia wewnątrz przy zamkniętych drzwiach na godzinę, a następnie schłodzić. [B]Polewa miodowa:[/B] W małym rondelku doprowadzić do wrzenia śmietanę. Dodać masło i mieszać, aż się całkowicie roztopi. Wystudzić. Dodać miód, wymieszać i odstawić na kilka godzin do schłodzenia. Wylać na ciasto i pozostawić w lodówce. Udekorować posiekanymi pistacjami i gniazdkami z ciasta kataifi. [B]Moja wersja:[/B] Zrobiłam w tortownicy o średnicy 26 cm z 1 kg sera śmietankowego Delfiko, 150 g białej czekolady, 200 g chałwy, 4 jajek, 3 czubatych łyżek mielonych migdałów, 2 łyżek soku z cytryny, z dodatkiem ekstraktu waniliowego i amaretto. [B]Pominęłam cukier[/B], bo chałwa i czekolada dały wystarczającą ilość słodyczy. Nie używałam miksera - mieszałam wszystko drewnianą łychą. Spód ciasteczkowy dałam tylko na dno i chłodziłam zaledwie 10 minut. Zamieniłam w nim proporcjami pistacje i orzechy, oraz zmniejszyłam ilość cukru do 40 g. Piekłam go 10 minut w 190 stopniach. Cały sernik piekłam metodą gazetową (10 min. w 250 stopniach, 50 min. w 160). Sos podałam oddzielnie, w sosjerce, by każdy mógł polać sobie deser pożądaną jego ilością. Mnie wystarczyła odrobina, ale panowie poprosili o dokładki. Sernik wyszedł pyszny, delikatnie kremowy, pachnący chałwą i na szczęście nie za słodki. Mój ma przy tym ciekawy kolor kawy z mlekiem, bo ostatnia egipska chałwa okazała się być marmurkową, z dodatkiem czekolady. Połączenie to okazało się jednak na tyle interesujące, że następnym razem dodam chyba jeszcze trochę gorzkiej czekolady dla podkręcenia smaku. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Sernik śródziemnomorski
Bottom