Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Sernik szarpany pani Lalki
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 833389" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Sernik szarpany pani Lalki</strong></p><p></p><p>Przepis z "Kobiety i życia" sprzed wielu lat, dla Marianny.</p><p></p><p><strong>Ciasto:</strong></p><p> 500 g mąki</p><p>250 g margaryny lub masła</p><p>1 pojedynczy proszek do pieczenia (moim zdaniem wystarczą 2 płaskie łyżeczki )</p><p>1 szklanka cukru (dawałam mniej, maksymalnie 1/2 szklanki)</p><p>3 łyżki kakao</p><p>3 łyżki śmietany</p><p></p><p>Zagnieść jak każde półkruche ciasto, podzielić na dwie części, włożyć do zamrażarki.</p><p></p><p><strong>Masa serowa:</strong></p><p>1 kg dobrego białego sera, dwukrotnie zmielonego</p><p>5 jajek</p><p>1,5 – 2 łyżki mąki ziemniaczanej</p><p>2 szklanki cukru (moim zdaniem jedna, najwyżej półtorej wystarczy)</p><p>ulubiony aromat (waniliowy, arakowy, rumowy) – u mnie wanilia i skórka otarta z cytryny</p><p>1 opakowanie margaryny Słonecznej – u mnie 100 g zwykłego masła</p><p></p><p>Utrzeć margarynę z cukrem i żółtkami, dodawać stopniowo ser, mąkę ziemniaczaną, aromat, a na końcu – ubitą pianę z białek. Ja od pewnego czasu wolę ucierać masło z żółtkami, a cały cukier dodawać do piany z białek. </p><p>Do blaszki zetrzeć na tarce jarzynowej jedną część ciasta, wyłożyć ser, a na niego zetrzeć drugą część ciasta.</p><p>Piec w średnio nagrzanym piekarniku (180- 200 stopni) około godziny.</p><p></p><p>Zwykle to ciasto piekłam w dużej tortownicy (28 – 30 cm).</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 833389, member: 1024"] [B]Sernik szarpany pani Lalki[/B] Przepis z "Kobiety i życia" sprzed wielu lat, dla Marianny. [B]Ciasto:[/B] 500 g mąki 250 g margaryny lub masła 1 pojedynczy proszek do pieczenia (moim zdaniem wystarczą 2 płaskie łyżeczki ) 1 szklanka cukru (dawałam mniej, maksymalnie 1/2 szklanki) 3 łyżki kakao 3 łyżki śmietany Zagnieść jak każde półkruche ciasto, podzielić na dwie części, włożyć do zamrażarki. [B]Masa serowa:[/B] 1 kg dobrego białego sera, dwukrotnie zmielonego 5 jajek 1,5 – 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 szklanki cukru (moim zdaniem jedna, najwyżej półtorej wystarczy) ulubiony aromat (waniliowy, arakowy, rumowy) – u mnie wanilia i skórka otarta z cytryny 1 opakowanie margaryny Słonecznej – u mnie 100 g zwykłego masła Utrzeć margarynę z cukrem i żółtkami, dodawać stopniowo ser, mąkę ziemniaczaną, aromat, a na końcu – ubitą pianę z białek. Ja od pewnego czasu wolę ucierać masło z żółtkami, a cały cukier dodawać do piany z białek. Do blaszki zetrzeć na tarce jarzynowej jedną część ciasta, wyłożyć ser, a na niego zetrzeć drugą część ciasta. Piec w średnio nagrzanym piekarniku (180- 200 stopni) około godziny. Zwykle to ciasto piekłam w dużej tortownicy (28 – 30 cm). [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Sernik szarpany pani Lalki
Bottom