Sernik tłuszczowy MM

sd_silver

Member
Wrz 20, 2004
1,464
0
0
koniec I fazy

2 opakowania po 500 g naturalnego serka Delfiko 24% tłuszczu
8 jajek
3/4 szklanki fruktozy
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
aromat np. pomarańczowy lub waniliowy
15 dag margaryny Kasia

Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni.
Margaryne rozpuścić.
Zółtka ubijamy na puszysta mase z fruktoza, dodajemy po łyżce serka cały czas mieszając. Gdy masa jest jednolita dodajemy tłuszcz, proszek i aromat. Ubiajamy sztywną pianę z białek, delikatnie mieszamy z serem. Przekałdamy do duzej wysmarowanej olejem tortownicy. Wkładamy do piekarnika, po 5 min zmniejszamy temperature do 180 stopnii. Pieczemy godzine, jeżli wierzch sie za mocno przypieka nalezy przykryć sernik folią aluminiową. Po wyjecia z piekarnika odkrawamy nozem ciasto od boków tortownicy.
10000235ve.jpg
 

Al_inka

Member
Wrz 13, 2004
2,109
0
0
Robiłam taki sernik na deser po niedzielnym tłuszczowym obiadku. Użyłam do tego twarogu tłustego z OSM Łowicz. Na opakowaniu piszą: zawartość tłuszczu 30%. W tabelce umieszczono wartości odżywcze w 100 g : białko 17,9g, węglowodany przyswajalne 3,4g, tłuszcz całkowity 9,2g, wapń 91g.
Czy taki może być, czy nie bardzo?