- Gru 30, 2009
- 347
- 0
- 0
Sernik dobry na upalne dni
Bardzo smaczny, o dobrym truskawkowym smaku. Przepis stary, z czasopisma "Kuchnia" z lipca 1995r. Sernik szybki w wykonaniu i co ważne, bez pieczenia. Zamiast truskawek można użyć malin. Pomijam skórkę cytrynową, bo nie przepadam za nią, ale oczywiście można dodać. Polecam, jest przepyszny!
Składniki:
- 50dag sera twarogowego tłustego lub półtłustego,
- 25dag truskawek lub malin,
- 1 torebka galaretki truskawkowej lub malinowej,
- 1 łyżeczka żelatyny,
- 1,5 szklanki śmietany kremówki,
- 1 torebka cukru waniliowego,
- 10dag cukru,
- 1/2 cytryny,
- 30dag biszkoptów okrągłych,
- 0,5 łyżki cukru pudru.
Przygotowanie:
Galaretkę z żelatyną rozpuścić w gorącej wodzie (wziąć o połowę mniej wody niż podano w przepisie na opakowaniu) i ostudzić. Ser zemleć i utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz częścią śmietany (1 szklanka) na kremową masę. Owoce opłukać lub rozmrozić, zmiksować i dodać do masy serowej. Sok i skórkę startą z 1/2 cytryny wymieszać z ostudzoną galaretką. Następnie połączyć z masą. Tortownicę o średnicy 26cm wyłożyć biszkoptami. Przełożyć do niej masę i wstawić do lodówki na 6-8 godz. Pozostałą śmietanę ubić na sztywną z cukrem pudrem i przybrać nią sernik przed podaniem. Smacznego!



Składniki:
- 50dag sera twarogowego tłustego lub półtłustego,
- 25dag truskawek lub malin,
- 1 torebka galaretki truskawkowej lub malinowej,
- 1 łyżeczka żelatyny,
- 1,5 szklanki śmietany kremówki,
- 1 torebka cukru waniliowego,
- 10dag cukru,
- 1/2 cytryny,
- 30dag biszkoptów okrągłych,
- 0,5 łyżki cukru pudru.
Przygotowanie:
Galaretkę z żelatyną rozpuścić w gorącej wodzie (wziąć o połowę mniej wody niż podano w przepisie na opakowaniu) i ostudzić. Ser zemleć i utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz częścią śmietany (1 szklanka) na kremową masę. Owoce opłukać lub rozmrozić, zmiksować i dodać do masy serowej. Sok i skórkę startą z 1/2 cytryny wymieszać z ostudzoną galaretką. Następnie połączyć z masą. Tortownicę o średnicy 26cm wyłożyć biszkoptami. Przełożyć do niej masę i wstawić do lodówki na 6-8 godz. Pozostałą śmietanę ubić na sztywną z cukrem pudrem i przybrać nią sernik przed podaniem. Smacznego!


Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: