Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Sernik w cieście miodowym
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Krystyna9" data-source="post: 1037862" data-attributes="member: 4258"><p>[ATTACH=full]57695[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p><strong></strong></p><p><em><strong>Ciasto:</strong></em></p><p></p><p>&#8226; 4 szklanki mąki</p><p>&#8226; 2 duże jajka</p><p>&#8226; 125 g miękkiego masła</p><p>&#8226; &#189; szklanki cukru pudru</p><p>&#8226; 125 g sztucznego miodu</p><p>&#8226; 1 łyżeczka sody</p><p>&#8226; 2 – 3 łyżki gęstej kwaśniej śmietany (gdyby ciasto nie chciało się nam skleić)</p><p></p><p><em><strong>Masa serowa:</strong></em></p><p>&#8226; 1 kg sera tzw. Sernikowego z wiadereczka (użyłam President)</p><p>&#8226; 100 g miękkiego masła</p><p>&#8226; &#189; - 1 szklanki cukru pudru</p><p>&#8226; 4 jajka</p><p>&#8226; 1 szklanka mleka</p><p>&#8226; 2 opakowania budyniu waniliowego (opakowanie na &#189; litra mleka)</p><p>&#8226; Opakowanie cukru wanilinowego lub łyżeczka ekstraktu waniliowego</p><p></p><p><em><strong>Dodatkowo: </strong></em> - słoiczek powideł lub kwaskowego dżemu np. z czarnej porzeczki do przekładania</p><p> - polewa czekoladowa na wierzch ciasta</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p></p><p>Wszystkie składniki ciasta wyrobić razem (dobrze wyrabia się w malakserze) i podzielić na 4 równe części. Każdą rozwałkować (dobrze robić to bezpośrednio na papierze do pieczenia) na koło o średnicy 28 cm i gęsto ponakłuwać widelcem. Pieczemy osobno, każdą przez ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni (lub 160 piekarnik z termoobiegiem).</p><p>Wystudzić</p><p></p><p> Ser, cukier puder, masło i jajka wymieszać razem w rondlu. Postawić na ogniu i mieszając doprowadzić do wrzenia. Chwilkę pogotować. Budynie rozmieszać w mleku i wlać do gotującej się masy serowej. Bardzo energicznie teraz należy mieszać, aby nie pozostały grudki budyniu. Najlepiej robić to trzepaczką rózgową.</p><p></p><p>W tortownicy ułożyć pierwszy krążek ciasta i posmarować powidłami. Na powidła wylać 1/3 gorącej masy serowej i przykryć kolejnym krążkiem. Ponownie wylać 1/3 masy serowej, którą przykrywamy trzecim krążkiem ciasta. Ten krążek smarujemy powidłami i wylewamy resztę masy serowej, na której układamy ostatni krążek ciasta. Całość należy lekko docisnąć i odstawić na kilka godzin (ok. 8godzn) w temperaturze pokojowej. </p><p>Potem można tortownicę owinąć folią i wstawić do lodówki. Ciasto jest najsmaczniejsze po co najmniej 24 godzinach.</p><p>Wierzch ciasta można polać polewą czekoladową (100g gorzkiej czekolady rozpuszczonej z 70 - 80ml śmietanki kremówki) </p><p></p><p></p><p>[ATTACH=full]57694[/ATTACH]</p><p></p><p>w rzeczywistości, ciasto jest ciut ciemniejsze niż na zdjęciach</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Krystyna9, post: 1037862, member: 4258"] [ATTACH=full]57695[/ATTACH] [B]Składniki: [/B] [I][B]Ciasto:[/B][/I] • 4 szklanki mąki • 2 duże jajka • 125 g miękkiego masła • ½ szklanki cukru pudru • 125 g sztucznego miodu • 1 łyżeczka sody • 2 – 3 łyżki gęstej kwaśniej śmietany (gdyby ciasto nie chciało się nam skleić) [I][B]Masa serowa:[/B][/I] • 1 kg sera tzw. Sernikowego z wiadereczka (użyłam President) • 100 g miękkiego masła • ½ - 1 szklanki cukru pudru • 4 jajka • 1 szklanka mleka • 2 opakowania budyniu waniliowego (opakowanie na ½ litra mleka) • Opakowanie cukru wanilinowego lub łyżeczka ekstraktu waniliowego [I][B]Dodatkowo: [/B][/I] - słoiczek powideł lub kwaskowego dżemu np. z czarnej porzeczki do przekładania - polewa czekoladowa na wierzch ciasta [B]Wykonanie:[/B] Wszystkie składniki ciasta wyrobić razem (dobrze wyrabia się w malakserze) i podzielić na 4 równe części. Każdą rozwałkować (dobrze robić to bezpośrednio na papierze do pieczenia) na koło o średnicy 28 cm i gęsto ponakłuwać widelcem. Pieczemy osobno, każdą przez ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni (lub 160 piekarnik z termoobiegiem). Wystudzić Ser, cukier puder, masło i jajka wymieszać razem w rondlu. Postawić na ogniu i mieszając doprowadzić do wrzenia. Chwilkę pogotować. Budynie rozmieszać w mleku i wlać do gotującej się masy serowej. Bardzo energicznie teraz należy mieszać, aby nie pozostały grudki budyniu. Najlepiej robić to trzepaczką rózgową. W tortownicy ułożyć pierwszy krążek ciasta i posmarować powidłami. Na powidła wylać 1/3 gorącej masy serowej i przykryć kolejnym krążkiem. Ponownie wylać 1/3 masy serowej, którą przykrywamy trzecim krążkiem ciasta. Ten krążek smarujemy powidłami i wylewamy resztę masy serowej, na której układamy ostatni krążek ciasta. Całość należy lekko docisnąć i odstawić na kilka godzin (ok. 8godzn) w temperaturze pokojowej. Potem można tortownicę owinąć folią i wstawić do lodówki. Ciasto jest najsmaczniejsze po co najmniej 24 godzinach. Wierzch ciasta można polać polewą czekoladową (100g gorzkiej czekolady rozpuszczonej z 70 - 80ml śmietanki kremówki) [ATTACH=full]57694[/ATTACH] w rzeczywistości, ciasto jest ciut ciemniejsze niż na zdjęciach [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Sernik w cieście miodowym
Top
Bottom