- Sty 27, 2006
- 4,379
- 1,790
- 113
Sernik waniliowy, klasyczny absolutnie
forma 22 cm
200-220 g ciasteczek typu Digestive
70 g masla
800 g sera (mialam philadelphie)
100 g tlustej smietany (kwasnej)
4 zoltka
1 czubata lyzka skrobi kukurydzianej
150 g cukru pudru
1 strak wanilii
Piekarnik 170°C
Ciasteczka rozdrobnic, wlac roztopione maslo, wszystko wymieszac. Mocno ucisnac w formie. Piec 10-12 minut, ostudzic.
Piekarnik 200°C
Ser wymieszac z zoltkami i smietana (delikatnie, nie ubijac). Wybrac nasionka z waniliowego straku i tez dodac do masy serowej. Cukier puder przesiac razem ze skrobia ir delikatnie wymieszac z masa serowa. Wylozyc i wyrownac.
Forme uwinac folia, najlepiej - dwie lub trzy warstwy. Wstawic forme do innej, wylepnionej goraca woda. Piec okolo 40-45 minut, srodek ma byc jeszcze zywy. Studzic w piekarniku, potem w lodowce.


forma 22 cm
200-220 g ciasteczek typu Digestive
70 g masla
800 g sera (mialam philadelphie)
100 g tlustej smietany (kwasnej)
4 zoltka
1 czubata lyzka skrobi kukurydzianej
150 g cukru pudru
1 strak wanilii
Piekarnik 170°C
Ciasteczka rozdrobnic, wlac roztopione maslo, wszystko wymieszac. Mocno ucisnac w formie. Piec 10-12 minut, ostudzic.
Piekarnik 200°C
Ser wymieszac z zoltkami i smietana (delikatnie, nie ubijac). Wybrac nasionka z waniliowego straku i tez dodac do masy serowej. Cukier puder przesiac razem ze skrobia ir delikatnie wymieszac z masa serowa. Wylozyc i wyrownac.
Forme uwinac folia, najlepiej - dwie lub trzy warstwy. Wstawic forme do innej, wylepnionej goraca woda. Piec okolo 40-45 minut, srodek ma byc jeszcze zywy. Studzic w piekarniku, potem w lodowce.
